Thank you so much for following this blog

Wednesday, June 30, 2010

My 30th Birthday.. :)

Hye all, good day ya, everyone.

Yesterday is my 30th day. Yes, 30th, i'm not going to be sensitive with this number since it is just a number (hehehe.. :p). After my entry about what i feel on my last day as 20s woman, i received a lots of questions from friends and viewers of this blog but of course most of them wish that i will get a bouquet of flowers from my love one.

Friends, yes i did, i got not one but two! That;s amazing right. Allah hears my prays and HE gave me what i want-flowers, friends, wish and prays and LOVE. From whom? That will be a secret but I'm sure you will make a right guess, well, no harm to guess right.

My facebook wall was jammed with the birthday wishes. To my family and all my friends, thank you for the wishes and thank you for spice up my life. You guys/girls made my life wonderful , thank you for the surprises, credit to the owner of my kids nursery (her names is Kak Nor) who gave me a bloody nice chocolate cake, thanks to all the bosses who wish me happy birthday and good luck for the next coming project, thanks for the cards, birthday presents and sweet sms that i received non-stop from the morning until noon and hey angah, thanks for the most sweetest things and memories you wrote on your blog (girl, u made me cry).Seriously, all these things had made my day...Again, thank you so much, i really really appreciate it.


Well, honestly, a night before i couldn't sleep. Watching the match is only the reason but actually in my mind, i cant stop thinking. So many things came across my mind, from serious to stupid things like who gonna give me a flower on my birthday (hahahaha). But most important question is what i had achieved for last 29 years? Happy family? Good job? Make properties? Buy insurance? Saving more money? Hmmm...

Am i satisfied with what i have in my life? No, the answer never yes but sometimes i think, i should stop and take a long and deep breath, think and list down which one more important, because as a human, i cant do everything anytime and i need some time for myself too. You also have to do that, friends. Dont take yourself so seriously. No one else does. I can try to make at least 10 people smile each day but i cant do that everyday, because again, as a human, there is some time that i feel sad and down. How i can make people smile if me myself cant smile, right?

Yes, i do agree that i still have a lots of things to think and do in my life. Perfect life is just a dream but what ever it is, i will make sure that I'll go for it. Life is too short to be negative, and because it is too short, i will make it very sweet and meaningful.

Thank you all...i love you so much..


Monday, June 28, 2010

What i feel ??


Hye all, have a good day ya.

Today this morning when i stepped in my room at the office, one friend came to me and ask me one question, "how do you feel today, as today is your last day as 20s girl?". Wow, what a catchy question. What i feel ya? Or what i suppose to feel? Should i worry? Should i scare? Or should i happy? Still...no answer because i feel good, as nothing bother me about my age.

I can say that i just happy with what i am and what i have in my life. I knows that some people never satisfied with what the got in their life, me too but i don't want to be a slave to my own need. Yes, sometimes we want to wear a very nice blouse but that nice blouse shouldn't be a branded or expensive one, that is totally not compulsory. Well, that is just an example.

So his next question is "what is your dream for your birthday?". Wow..again, this is very hard to answer, yet too sensitive to discuss (hahaha..). Again, what i suppose to dream for my birthday ya? Or had i dream something about my birthday? Yet, no answer..i told him that it suppose to be my own dream and I'm too stingy to share it with other people. Of course i dream to have something for my birthday, but better i put it as my own target to achieve, not limited to on my birthday only but for some time, for the whole life. What is it? It is a 'things' and something that can call as 'improvement' in my life. Yes, i had a dream, like other people. One dream that i willing to share is only one, a small and a bit childish thing: to receive a bouquet of flower from my love one.. mmmm.

Friday, June 25, 2010

Jakarta Trip-Last Day

Hye friends,

Hari ketiga iaitu hari terakhir zur di Jakarta agak tergesa-gesa. Kami bangun awal pagi dan bergegas ke Tanah Abang untuk sesi shopping yang terakhir. Zur memang dah takde nak shopping apa, just nak pergi tukar some of the clothes yang tersalah ambil size (dalam erti kata lainnya, tak muat...hehehe). Other friends masih sibuk shopping.

Jam 11 kami bergegas balik ke hotel, sambung packing barang. Time ni pening giler fikir macamna nak sumbat barang-barang ni dalam beg masing-masing... :p
Jangan salah faham ye kengkawan, ini baru separuh daripada hasil 'tangkapan' kami ye.. Kat tepi katil tu ada seplastik besar lagi yang belum didedahkan...

Lagi...sempat lagi sambar beg BEN-10 untuk anak teruna zur

Antara handbag yang dibeli...Most of them is LV and GUCCI

T-Shirt Hard Rock Cafe and Starbuck Jakarta...antara koleksi wajib kalau travel mana-mana..MUST BUY!

Dan lagi....

Ok friends, kami sampai di KL jam 6pm gitu. Walaupun penat tapi terpaksalah berpuas hati sebab travel under budget, cuma kena tukar lagi RM50 untuk airport tax. But i think i wanna go again, makanan padang tak sempat rasa, bayangkan dalam masa 3 hari tu, kami cuma makan A&W je. Bukan tak teringin cuma sebab terlalu rushing, so we decided not to be fussy with the foods la.

Jakarta, i will come again but for sure after my trip to Bandung, end of October, insyaallah.

Next year...China pulak..:)

Jakarta Trip-2nd Day (separuh masa kedua..)

Hye semua,
Maaf ye, lama menunggu zur nak sambung cerita pasal trip zur ke Jakarta. Sabar kawan-kawan, tak lari gunung dikejar (memanglah, cuba kejar anjing gila, mesti kena kejar balik..hahaha..nonsense)

So, zur dah sampai ke Tanah Abang setelah menempuhi perjalanan yang agak mencabar tapi tak dinafikan, penuh keseronokan. Cuma nasihat zur, pada sesiapa yang rasa tak berapa berani nak main hentam je macam zur and friends ni, eloklah upah pak supir untuk hantar ke sana sini. Jangan ikut kitorang ni, yang travel under budget. Tapi pada sesiapa yang terasa nak travel macam ni, please girls, please make sure you survey everything about that place, knows what do's and dont's because i dont want you to get in trouble.

Here is photos inside the Tanah Abang ...
Antara baju-baju yang dijual, walaupun tak berjemana tapi kainnya memang best, harganya 25000 rupiah, cuba korang kira, lebih kurang rm9++..hahahha, mana nak dapat di KL, tapi Zur adalah beli dalam 5psang untuk diri sendiri dan adik-adik, baju ni siap sekali dengan tudung tau..cool

Ini inner, ada pelbagai size, macam-macam warna, material amat lembut dan susah lusuh walaupun di basuh menggunakan machine. Kat sini zur borong 5 helai berlainan warna, harga RM9 sehelai, kalau kat KL, harga tetap RM15, memang susah nak dapat kurang. Worth it kan...

Deretan kedai di sini memang rambang mata, sebab kalau nak banding kt KL, manalah boleh dapat blouse-blouse tu harga belas2 ringgit, kat sini kalau beli lebih dari 3 helai, cubalah mintak kurang, insyaallah, boleh. Diorang ni amat suka orang Malaysia datang shopping kat sini sebab katanya orang Malaysia tak berkira sangat..hehehehe..ye kot.

 
Ini lorong belakang Tanah Abang. Sepanjang jalan ni , ada pelbagai benda dijual, mostly kain baju lah. Kat sinilah zu beli legging zara pada harga rm2.50 sahaja, campur 2 helai baju Strawberry Shortcake, lebih kurang RM10. Menyesal tak beli banyak. Lorong ni agak panjang, dan kalau korang tahu jalan atau rajin bertanya, mesti akan bawak korang terus ke Block A, blok yang ada 12 tingkat (kalau tak silap), dan buatkan percutian korang dari 3 hari boleh berlarutan sampai seminggu (kalau cukup duitlah).

Berhadapan dengan blok A tu, ada satu blok lagi iaitu blok M. Blok M ni khusu untuk jualan borong sahaja. So sesiapa yang rasa nak memborong untuk meniaga (pembelian satu barang mesti 3 kuantiti ke atas ye), bolehlah datang ke Blok M, kalau bawak setakat RM1K macam zur ni, tak payahlah pegi, elok berbelanja di Blok A sahaja.

Tokey kedai barangan leather yang baik hati, kat sini zur beli wallet leather versace RM60 je and wallet leather Bonia yang jenis panjang tu dalam RM50. Masa ni duit rupiah dah habis so kitorang pujuk-pujuk apek ni, so dia terima duit RM..hehehe. Kedai ni di dalam Blok A.

 
Salah sebuah kedai di dalam Blok A yang menjual semua baju warna putih sahaja. Sangat cantik, sangat menarik tapi sayang, kami dah kehabisan duit.  Semua baju di sini adalah cotton..nice

 
Di tingkat 8, foodcourt Blok A, masa ni dah penat tahap gaban, tak larat tapi apapun mesti sempat gak nak bergambar...Time ni jam 4.30pm, banyak kedai dah mula tutup, hari pun dah nak gelap.
  On the way balik, dalam bajaj. Time ni sendat giler tapi yang tukang bawak tu kata, bisa..bisa, so kitorang on je la.Sempat lagi snap gambar, walaupun kaki rasa dah nak tercabut tapi okaylah kan, pikir esok harinya dah nak balik, rasa berdendam nak datang lagi bawak duit lagi banyak and datang lagi lama..sebab banyak benda tak sempat nak beli, banyak aktiviti tak sempat buat. Pegi Mangga Dua tak sempat, pegi spa pun tak sempat.. hhuhuhuhu .. :(

Kata-kata yang menarik perhatian zur..Kasih itu tidak cemburu.. ???

to be continue...

Wednesday, June 23, 2010

Jakarta Trip-2nd Day (separuh masa pertama..)

Hari kedua bermula agak awal, walaupun zur tidur agak lewat kerana masih sempat berborak dengan friends sebelum tidur, percaya atau tidak, jam 4.30am mata ni dah terbuka, bukan apa, ingatkan sudah jam 7am sebab diluar sudah cerah. Hmmm...zur ni, kalau dah terjaga, memang susah nak lelap balik, so terus bangun mandi dan bersiap-siap. Jam 7.30am, kami semua sudah ready di bawah untuk breakfast!

 Girls ready for shopping! yeah...muka semua sembab sebab tak cukup tidur. Biasalah kan, kalau travel, manalah nak cukup rehat kan..kan...kan..

Hahaha..ini paling kelakar, ingatkan kamilah orang terawal turun untuk breakst tapi rupa-rupanya sarapan dah habis. Aik? Pukul berapa diorang ni turun melahap ni? adeh..takpe..takpe, nasib baik bawak bekal biskut, so my breakfast for that day is coffee and biscuit..alas perut je..hehehe

Sempat lagi pose, walaupun blur-blur ikan..hehehehe

In front of the hotel, pak guard hotel tu tolong ambilkan, baik hati..senyummmm je..hehehe

Okay, selepas breakfast, we decided to walk to Tanah Abang. Yes, it sound crazy kan, sebab kitorang rasa yang dari hotel ke tanah abang tu sangatlah dekat (kononnya lah). So sebab masih awal (tanah abang buka jam 9am), so kami pun jalanlah slow-slow sampai depan Plaza Indonesia. Here is some photos taken during the walk session...
 
Warung yang banyak terdapat di sepanjang jalan, teringin nak cuba tapi tak berani, takut perut tak sekuat perut badang...hehehehe

Tak sure dia bawak apa, nak panggil sebab nak beli tapi pikir-pikir balik entah apa tah, tapi rasanya sejenis keropok kot..

Inilah roundabout yang ceritakan di entry hari pertama tu. Air pancut tu giler tinggi, ternganga jap tengok..kagum...kagum..
 
Di hadapan Plaza Indonesia, diorang kata banyak shooting drama-drama Indonesia dibuat di sini..entah..ye lah kot, nampak macam grand je. Zur cume berminay dengan tu..kat atas tu, butik LV...hehehe (macamlah duit banyak sangat..ahhahaha)

Punyalah lama kitorang berjalan sampai depan Grand Hyatt Hotel, jauh tu, tapi bayang tanah abang pun tak nampak, nak ambil bajaj, memang tak adalah (sebab bajaj tak boleh digunakan di jalanraya besar, lorong-lorong belakang je), so tunggu punya tunggu tetiba ada sebuah bas lalu. Ala, bas ni ala-ala bas metro yang banyak kat Kotaraya tu. So kami pun tahan bas and naik..tambang lebih kurang 70 sen la. Bas ni takde loceng so kalau nak berhenti, bangun dan ketuk siling bas tu (alamak, kalau yang jenis pendek macam zur ni, cubalah korang bayangkan kan). 

Dalam bas, seronok sebab drebar tu bawak laju macam nak racing, hahahah..rasa macam naik roller coster je..adventure sungguh.Zur rasa orang-orang kat dalam bas tu mesti panggil kitorang ni jakun..hahaha

Akhirnya..sampailah di Tanah Abang dan inilah sebahagian daripada pemandangannya, dari luar..

Tulah bas hijau yang kitorang naik and inilah bajaj, yang kaler orange roda 3 tu...

 Deretan bajaj menunggu penumpang..seronok tengok benda ni tapi bising, enjin macam bunyi mesin rumput..heheh

Ini baru pemandangan di luar, tunggu...korang mesti excited nak tahu apa ada di dalam TANAH ABANG tu kan, syoook sangat tau...sabar ye..

to be continued.....

Jakarta Trip - Hari pertama yang mencabar..

Hye all, salam sejahtera and good day ya.

Last month, zur telah berpeluang menjejakkan kaki ke Jakarta, sebuah kota yang sangat padat, sangat sibuk dan sangat jerih, penuh dengan pelbagai ragam kebanyakannya menceritakan kegigihan penduduknya mencari rezeki demi sesuap nasi. Perjalanan dari KL ke Jakarta dirasakan terlalu lama, mata yang mengantuk tidak mahu pejam, terlalu excited, tak sabar rasanya nak melihat negeri orang, menimba pengalaman baru yang pastinya amat berharga.

Zur bersama 2 orang rakan menaiki flight MAS jam 7.50pg. Pagi yang sangat kecoh dan mendebarkan sebab kami cuma tiba di KLIA 2 minit sebelum kaunter ditutup. Nasib baik my friend melakukan satusudah web check-in pada malamnya, so sempatlah kami ambil boarding pas. Airmata dah nak mengalir ni, sebab takut terlepas flight. Syukur...Allah mengizinkan perjalanan ini diteruskan.

Happy, sebab tak terlepas flight..senyum macam pengantin nak naik pelamin...heheheh

Masa dalam flight, kami di beritahu bahawa penerbangan delay sebab ada masalah teknikal. Lamanya tgu sampai satu jam, perut lak dah lapar sebab tak sempat nak bersarapan. Takde aktiviti lain, majalah semua dah khatam, makanan tak ada, minuman pun tak di serve..so apa lagi, nak hilangkan kebosanan, kitorang snap snap gambar...

Kak as, zur dan shima...muka bengang sebab dah kepanasan dan kelaparan

Akhirnya..

Yang ditunggu dah tiba..menu pilihan, nasi lemak sambal ikan bilis + udang, kek buah, jus orange and ferrao rocher...

then..




Selepas menikmati juadah yang disediakan tanpa sepatah kata yang keluar dari mulut masing-masing...inilah hasilnya...hehehe (memang terserlah kelaparannya) 
 
Ini Shahran, steward yang dengan sabarnya melayan karenah kami yang macam budak-budak ketagih gula-gula, ada ke zur mintak air mineral,dia kata dah habis...aishh! Zu tanya dia "agak-agak pernah rasa tak terbang sambil duduk kat kepak kapal terbang kat luar tu?".. hehehehe

Jakarta..pemandangan dari atas...(tak berapa sure itu padang ke atau sawah padi, but we assume itu sawah padi kot :p) but...Jakarta, here we come..

 Finally....yes!

Singgah minum di A&W di airport, selepas melalui process imigresen yang agak lama dan terkejut kerana disambut penuh meriah oleh pak-pak supir yang berebut-rebut nak kitorang naik teksi diorang , punya lah panik, sebab diorang siap pegang beg and then ikut kitorang sampai ke luar, ramai pengiring tu. So jalan selamat, masuk A&W, order air dan duduk sekejap..ambil nafas...phewww!! Adventure just begin..

After 20 minutes, selepas bertanya pada budak-budak yang kerja di A&W tu, we decided untuk naik bas atau dipanggil damri sehingga ke Tanah Abang, lepas tu baru ambil taksi untuk ke hotel. Tak ingatlah berapa tambangnya tapi agak selesa juga, bersih. Bagus juga, selain jimat, boleh tengok-tengok bandar Jakarta kan.

 Ni masa dalam damri, sebenarnya time ni dah kepenatan sangat,selain kebengangan sebab banyak masa habis, schedule lari sebab flight delay. Capek deh..

Tugu apa tah, di tepi jalan, kat area situ ada tasik yang agak besarlah jugak..terfikir jugak syoknya kalau dapat mandi, sebab badan dah berlengas..hehehe. Gambar ni di ambil semasa dalam perjalanan ke damri station.

It is really a busy city..



Lagi, part of Jakarta city
 Ha, kat sini roundabout yang paling menarik sebab ada air pancut yang teramatlah tingginya, nanti zu upload gambar, korang mesti tak percaya. Menarik tertarik kau memang de bom!

Sempat lagi posing kat bilik. 

Akhirnya selepas menempuh perjalanan yang amat memenatkan, akhirnya kami sampai ke hotel penginapan kami, Studio One hotel. Hotel ni baru dibuka pada bulan Aug 2009, so agak baru dan masih bersih. Lokasi, Jln Talang Betutu, belakang Plaza Indonesia.

Semasa tiba di hotel, jam sudah pun menunjukkan pukul 1.30pm, maksudnya kami sudah terlewat solat zohor dan kami cuma ada beberapa jam sahaja sebelum Tanah Abang ditutup. So apa lagi, selepas buat apa-apa yang patut, masing-masing pantas bersiap.Dalam masa sejam, kami dah pun berada di Tanah Abang..naik taksi bluecab.

Jalan ke Tanah Abang ni sangatlah sibuk dan sesak, bukan sahaja dengan kereta yang bersimpang siur, jalan yang sempit tapi sesak juga dengan orang-orangnya yang sibuk mencari rezeki, ada yang angkut barang, jual barang, macam-macamlah. Pendek kata masing-masing ada sahaja cara untuk mendapatkan rezeki. Memandangkan masa amat singkat, tambahan pula sudah kepenatan, kami tidak mahu terkejar-kejar, so sampai sahaja di Blok A, Tanah Abang, kami menyusuri dari tingkat ke tingkat, terlalu banyak barangan yang di jual, terlalu besar tempatnya, sehingga kami 'blank' dan rambang mata.
Selepas membuat pembelian dan makan malam di foodcourt, kami mula beredar, di luar sangatlah sesak, jalan sangat macet, orang berpusu-pusu keluar, semuanya mahu cepat pulang ke rumah. So this time, teksi is not a good choice, so we decided to try bajaj, sejenis kenderaan seperti tut-tut di Thailand. Dari Tanah Abang ke hotel, cuma 15000 rupiah. Okaylah, better than spend more on teksi kan..
 Ni kat dalam bajaj, masa ni zu tengah sibuk keluarkan duit sebab nak sedekah kat seorang budak yang datang tepi bajaj tu, menyanyi sambil tepuk-tepuk tangan. Tak kasihan tengok sebab dia ada usaha, not simply datang and mintak duit, so mengenangkan kata-kata mak, kalau berada tinggi di langit, jangan lupa rerumput di bumi, so zur sedekahlah setakat termampu..

So sampai sahaja di hotel pada jam 6pm tapi di sini cepat gelap, so 6pm tu dah macam 7.30 waktu KL. Selepas membersihkan diri dan berehat sebentar, kami bersiap untuk keluar, kali ini nak menunaikan hajat salah seorang dari kami yang teringin nak rebondingkan rambut dia. Lamanya tunggu, sampai jam 11pm, sehingga terpaksa ikut keluar ikut pintu belakang sebab mall dah tutup. Badan pun dah penat, mata pun dah tak larat, so selepas sampai di hotel, masing-masing terus terlena...zzzzzzzzz


Hasil 'tangkapan' hari pertama: 5 beg dan sepasang sandal hitam leather yg seksi...auuwww





Thursday, June 17, 2010

Airmata seorang isteri

Hye all,

It's Thursday evening, 6pm, while having my hot coffee and listening to my favorites songs from my MP3s list (i wish i can have a hot banana fried with me now..huhuhu ), i received one email from my friend. I remember i had received the same email long time agobut it's okay, it worth to share. Lets read this: 

**********************************************************************************
Jika seorang isteri menangis di hadapanmu itu bererti dia tidak akan dapat menahannya lagi...
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu selamanya...

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah kecuali di depan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah.
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah hanya kerana dia sangat menyayangimu, dia akan menurunkan rasa egonya.

Wahai suami, jika isterimu menangis keranamu, peganglah tangannya dengan penuh pengertian kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu di saat kau terperuk terlalu dalam..
Wahai suami, jika seorang isteri menangis keranamu, janganlah disia-siakan dia. Mungkin kerana keputusanmu, kau telah merosakkan kehidupannya. 
Saat dia menangis di depanmu, lihatlah jauh ke dalam matanya. Dapatkah kau lihat dan rasakan sakit yang dirasakannya keranamu??

Pada hari penciptaan PEREMPUAN, malaikat bertanya kepada tuhan

"Apakah keistimewaan ciptaanMu ini, wahai Tuhanku?"

Lalu tuhan berkata bahawa ada banyak keistimewaan yang dimiliki oleh ciptaanKu ini.

Di sebalik kelembutan dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat
Tutur katanya adalah kebenaran
Senyumannya adalah semangat bagi orang yang dicintainya
Pelukan dan ciumannya bisa memberi kehangatan bagi anak-anaknya
Dia tersenyum melihat temannya tertawa
Dia akan menangis bila melihat kesengsaraan pada orang-orang yang dikasihinya
Dia masih mampu tersenyum di sebalik kesedihannya
Dia sangat gembira melihat kelahiran
Dia begitu sedih melihat kematian
Titisan airmatanya bisa membawa perdamaian
Tapi dia sering dilupakan oleh suami kerana satu hal..
Betapa berharganya dia...

Hmmm...



Gathering yang tak berapa nak menjadi..

Salam sejahtera semua,

Last Saturday i am had a gathering party with old friend. Lamanya tak jumpa diorang semua ni, ada yang makin cun, ada yang makin berisi, ramai gak yang makin sihat. Takpe..takpe..janji senang hati kan. Location di Sri Damansara Club House, Sabtu malam jam 8 hingga 11 (tapi kitorang terlajak sampai jam 12 sebab syok sangat karaoke...hahaha).

I upload these pics here because tak boleh nak upload kat facebook. Kat office ni diorang dah blocked fb, kat rumah, xde internet (terpaksa dipotong sebab pc rosak, so dont want to pay for nothing). So buat kawan-kawan yang hadir, thanks a lot for your time, and for our patient organizer, Baharudin Bahari, thanks a lot for your effort, dont too frustated, jangan merajuk, next time kita jumpa lagi, invite lagi ramai. So friends, here is the photos:

En. Baharudin Bahari, organizer yang bengang sebab ramai tak datang..cool down, din, take it easy bro

Ni semua duduk belakang meja sebab nak cover perut..dari kiri: eppy, din and bro ramli

Kitorang berdua je girls malam tu..hehehe...zur and sexy lady, Jumaah

Bro Ramli kekenyangan, lepas makan 2 pinggan kuew tiew goreng, 5 biji karipap dan 2 pinggan buah...huhuhu, meli, aku dah suh ko diet kan..kan..kan

Entah apa lah si Ju ni, duk tergelak2 tapi this pic so nice and sweet and funny.

Ni lah hasil lepas masing-masing stop gelak, tengok si Din, tahan perut...hehehehe..

Ni lagi satu, semua tergelak sebab mamat yang ambil gambar tu suruh kitorang sebut KFC.... KFC??

Again, zur and ju, janganlah nak bandingkan zur dengan si Ju ni, dia anak dara, zur anak dua..hahaha

Semoga Aidilfitri nanti, boleh berkumpul lagi di kampung lak, atau tunggu nasi minyak Jue lah, kan ju kan..kan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts