Thank you so much for following this blog

Wednesday, April 27, 2011

Gila Laksa

Assalamualaikum semua, salam 1Malaysia...

Zur pasti ramai yang suka makan, especially Malaysian people who exposed to variety of foods. Ada masakan melayu, cina, India, Nyonya dan lain-lain. Melayu pula banyak, melayu jawa, melayu minang, melayu asli...fuh, kalau nak cerita memang boleh buat Folio Sejarah macam zaman-zaman sekolah dulu.
Yummylicious-pics taken from uncle google

Ini, zur nak cerita sikit pasal salah satu masakan atau makanan yang terkenal, L to the A to the K to the S to the A...LAKSA.Laksa ni setahu zu ada banyak-banyak jenis pula, ada laksa assam, laksa lemak, laksa kari. Ada lagi ke? Kalau ada lagi, you all tolong inform ye.

Honestly zur bukan penggemar laksa, malah boleh dikatakan tak suka sangat. Tapi pada suatu hari yang sibuk ditambah pula dengan cuaca yang mendung dan perut yang berkeroncong, zur yang pada ketika itu dah mati kutu fikir nak makan apa time lunch..tah macamana terbuka hati nak mencuba laksa. Ini gara-gara kakak secretary kat opis ni lah, yg 'meracun' zur. Ceh! Kan dah terjebak dengan laksa kat kedai mamak ni, dahlah sedap..haish. Sudahnya setiap Khamis terpaksalah zur turun makan laksa, siap tapau makan lagi.

Pada penggemar-penggemanr laksa, kalau berkesempatan bolehlah merajinkan diri naik LRT Putra ke station Dang Wangi, pas tu carilah Menara Safuan. Sebelah Menara Safuan tu, ada kedai mamak yang agak tersorok, datang pada hari Khamis sahaja dan rasalah penangan Laksa Assam nya yang menyengat kalbu, buat tidur malam mu tak lena, menghitung hari menanti hari Khamis yang berikutnya. Kalau berani, cubalah!


Thursday, April 21, 2011

Kisah kegigihan ku dan minat baru...

Salam to all bloggers and readers,

Zur memang minat menulis. Mungkin kerana minat itu Allah anugerahkan bakat yg sangat zur syukuri, bakat dimana tengah memasak gulai lemak daging di dapur atau sedang melipat kain yang bertimbun pun, zur boleh berhenti dan cepat-cepat capai blackberry and tulis apa sahaja puisi, cerita atau kata-kata yang menjelma di kepala. Ya, ilham itu memang susah nak diduga. Kadang kala tengah shampoo rambut pun terdengar-dengar kata-kata puitis..funny.

Tapi memang rezeki zur bukan dalam bidang penulisan. Entah...tak ada pula rasa rugi menghabiskan masa 3 tahun di UiTM untuk belajar penulisan dan kewartawanan. Apa-apapun zur rasa bangga dan tumpang gembira sebab ramai kawan-kawan yang sekarang dah terkenal, jadi wartawan sana-sini, travel ke sana-ke mari, sibuk dengan dateline, seronok mendengar cerita mereka. Itu kisah mereka. Zur? Biarlah zur dengan dunia blog ini, biarlah orang kata syok sendiri tapi zur tahu, nun di luar sana masih ada yang sudi singgah seminit dua untuk membaca cerita-cerita di sini.

Bercerita tentang kegigihan dan minat, unfortunately i love working. Zur sangat suka dan sayang dengan kerja zur. Ramai yang kata i am a workaholic, tapi sebenarnya tak. I just love what im doing here, bila tiba masa untuk pulang dan selepas selesai apa-apa yang sepatutnya, zur baliklah. Ada masa-masanya zur datang kerja pada hari Sabtu atau Ahad. Kadang-kadang, hari cuti. Tapi tak apa, cari rezeki halal. Terima kasih buat suami yang memberi keizinan pada zur dan sudi pula menjaga dan melayan karenah anak-anak di waktu ketiadaan zur. Im nothing without him.

Minat baru? Minat baru bermula bila blogwalking ke blog kawan-kawan, tengok gambar yang ditampal di wall atau di post di entry sangat cantik selepas diedit, siap ada trademark lagi. So, zur terjumpa satu software, easy to use and bermulalah...setiap hari sekeping photo.Dah macam ketagihan sampai kawan-kawan pun jadi mangsa, suh supply gambar yg cantik-cantik, nak test skill...hehehe.

Okaylah...enjoy the one of my favorite pic with poems ...and hope you will like it..adios





A Story of Burnt biscuits..

When I was a kid, my mom liked to make breakfast food for dinner every now and then. And I remember one night in particular when she had made breakfast after a long, hard day at work.

On that evening so long ago, my mom placed a plate of eggs, sausage, and extremely burned biscuits in front of my dad. I remember waiting to see if anyone noticed! Yet all my dad did was reach for his Biscuit, smile at my mom and ask me how my day was at school. I don't remember what I told him that night, but I do remember hearing my mom apologize to my dad for burning the biscuits. And I'll never forget what he said: "Honey, I love burned biscuits."

Later that night, I went to kiss Daddy good night and I asked him if he really liked his biscuits burned. He wrapped me in his arms and said, "Your momma put in a long hard day at work today and she's real tired. And besides... a burnt biscuit never hurt anyone!"

You know, life is full of imperfect things... and imperfect people.. I'm not the best at hardly anything, and I forget birthdays and anniversaries just like everyone else. What I've learned over the years is that learning to accept each others faults and choosing to celebrate each others differences, is one of the most important keys to creating a healthy, growing, and lasting relationship.
 
I said: Life is too short to wake up with regrets... Love the people who treat you right and forget about the ones who don't. 

ENJOY LIFE NOW - IT HAS AN EXPIRY DATE!

Wednesday, April 20, 2011

Ops... Wrong answer!


BBC RADIO NORFOLK
Gary King: Name the funny men who once entertained kings and queens at court.
Contestant: Lepers.

QUIZMANIA (ITV)
Greg Scott: We're looking for an occupation beginning with 'T'.
Contestant: Doctor.
Scott: No, it's 'T'. 'T' for Tommy. 'T' for Tango. 'T' for Tintinnabulation.
Contestant: Oh, right . . . (pause) . . . Doctor.

DANNY KELLY SHOW (RADIO WM)
Kelly: Which French Mediterranean town hosts a famous film festival every year?
Contestant: I don't know, I need a clue.
Kelly: OK. What do beans come in?
Contestant: Cartons?

BEG, BORROW OR STEAL (BBC2)
Jamie Theakston: Where do you think Cambridge University is?
Contestant: Geography isn't my strong point.
Theakston: There's a clue in the title.
Contestant: Leicester .

BBC NORFOLK
Stewart White : Who had a worldwide hit with What A Wonderful World?
Contestant: I don't know.
White : I'll give you some clues: what do you call the part between your hand and your elbow?
Contestant: Arm.
White : Correct. And if you're not weak, you're . . ..?
Contestant: Strong.
White : Correct - and what was Lord Mountbatten's first name?
Contestant: Louis.
White : Well, there we are then. So who had a worldwide hit with the song What A Wonderful World?
Contestant: Frank Sinatra?

LATE SHOW (BBC MIDLANDS )
Alex Trelinski: What is the capital of Italy ?
Contestant: France .
Trelinski: France is another country. Try again.
Contestant: Oh, um, Benidorm.
Trelinski: Wrong, sorry, let's try another question. In which country is
the Parthenon?
Contestant: Sorry, I don't know.
Trelinski: Just guess a country then.
Contestant: Paris .

UNIVERSITY CHALLENGE (BBC2)
Jeremy Paxman: What is another name for 'cherrypickers' and
'cheesemongers'?
Contestant: Homosexuals.
Paxman: No. They're regiments in the British Army who will be very upset
with you.

THE WEAKEST LINK (BBC2)
Anne Robinson: Oscar Wilde, Adolf Hitler and Jeffrey Archer have all
written books about their experiences in what: prison, or the Conservative
Party?
Contestant: The Conservative Party.


BEACON RADIO ( WOLVERHAMPTON )
DJ Mark: For Pounds 10, what is the nationality of the Pope?
Ruth from Rowley Regis: I think I know that one. Is it Jewish?

THE WEAKEST LINK
Anne Robinson: In traffic, what 'J' is where two roads meet?
Contestant: Jool carriageway?

UNIVERSITY CHALLENGE
Bamber Gascoigne: What was Gandhi's first name?
Contestant: Goosey, goosey?



Saturday, April 16, 2011

Hero pujaanku...


Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Mama tetap nak Muhammad Muqri seorang

Pisang emas si pisang raja
Masak sebiji di atas peti
Kasih babah membawa ke syurga
Kasih mama sampai ke mati

Wangi sungguh si bunga kemboja
Merah menyala si bunga raya
Dialah racun, dialah nyawa
Penghibur duka, pengubat lara.

Pergi ke sungai menangkap kelah
Bengkaklah kaki disengat keli
Takkan mama menyerah kalah
Selagi Muhammad Muqri di sisi

Pergi Melaka menempah parang
Singgah di Johor membeli ragi
Biarlah  Muhammad tak disanjung orang
Asalkan baik dan mulia hati



Friday, April 15, 2011

MLTR in KL? Wohoooooooooooooooooooooo!!


Babe,
more info on ticket etc, visit here>> MLTR in Malaysia

wooohooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!

Kelebihan Memiliki Anak Perempuan....Syoknya!


  • Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takut Allah. Orang yang menangis kerana takut Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
  • Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 tahun.
  • Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
  • Barangsiapa keluar Ke pekan Muslimin dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan membawa buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di akhirat kelak.
  • Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya, Allah akan memuliakannya di dalam syurga.
  • Barangsiapa direzekikan dengan anak, wajiblah baginya mengajar anak itu adab dan akhlak semoga dia mendapat kemewahan rezeki dan syafaat (pertolongan) anak-anaknya. Barangsiapa meninggalkan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu dengan ilmu dan adab, pahala anak itu turut diperolehinya.
  • Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang, pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
  • Suruhlah anak-anakmu sembahyang ketika umurnya tujuh tahun dan pukullah dia kerana meninggalkan sembahyang jika telah berumur 10 tahun. Pisahkan anak-anak lelaki dari anak-anak perempuan dalam tempat tidur mereka.
  • Setelah anak perempuan kamu berumur 16 tahun maka kahwinkanlah dia

Kata Zur: Alamak Zara...kalau Zara umur 16 tahun dah kahwin, siapa nak temankan mama pegi shopping, pergi spa, pergi saloon and pergi bercuti? Siapa nak teman mama masak di dapur...huuuhuhuu




Thursday, April 14, 2011

Dia yang bernama Zara Damia


Dia yang bernama Zara Damia,
Gadis kecil bermulut petah suka berbicara
Suaranya lantang senyumnya meleret
Bila di usik pantas dia ketawa

Dia yang bernama Zara Damia
Rajin membantu ringan tulang orangnya
Menjadi kesayangan seluruh keluarga
Kalau di kampung, kakak adik itulah gelarannya

Dia yang bernama Zara Damia
Rambut hitam panjang mengurai
Suka bersolek dan berhias persis mama
Eye shadow, blusher hatta lipstik pun dia tahu guna..

Dia yang bernama Zara Damia
Buah hati pengarang jantung semua
Menjadi teman abang berlawan tingkah dan bicara
Penghapus duka lara, pembawa senyum gembira

Terima kasih Tuhan
Kerana menganugerahkan aku seorang puteri
Yang bernama Zara Damia


Wednesday, April 13, 2011

Jangan jadi Hantu Kangkang!

Kisah hantu kangkang ni makin lama makin banyak yang zur dengar. Sana sini orang bercerita,mula-mula seram jugak mendengarnya, tapi lama-lama jadi bahan lawak, bahan gosip sambil minum kopi di petang hari.

Kalau di luar sana heboh orang bercerita tentang Hantu Kak Limah balik rumah, bagi zur kisah hantu kangkang ni lagi seram. Boleh tegak semua bulu roma bila mendengarnya, bagi mereka yang tak biasa dan belum terdedah pada bahaya radiasi kisah hantu mengangkang ni, elok-elok duduk jauh-jauh, bukan apa, zur takut nanti boleh pengsan. Bagi mereka yang tak kuat semangat, ikutlah nasihat zur supaya beristigfar banyak-banyak, semoga hantu ni tak akan 'menukar' lebih ramai manusia menjadi seperti mereka.

Hantu kangkang ni memang bahaya. Dia bukan macam drakula atau pontianak yang suka menghisap darah demi melepaskan keinginan mereka. Dia lagi bahaya sebab dengan sekali kangkang je, memang mereka yang kurang semangat dan iman akan terjebak...mungkin untuk seketika, mungkin menjadi hamba untuk selama-lamanya.

Hantu jenis ni memang ada dimana-mana, lagi dia suka di hotel-hotel mewah. Concorde ke, Hilton ke, Mandarin Oriental ke, atau kalau mangsa nya suka terbang sana-sini, dia suka mengangkang di atas tengkuk mangsanya. Yang mangsanya seronok juga, boleh lepaskan nafsu serakah, habis dah hantu tu kerjanya mengangkang, dia pun suka lah.

Kalau mangsanya punya banyak wang, lagi lah hantu ni menjadi-jadi. Kalau setakat shopping mall kat KL ni...eleh..KLCC, Pavillion, Mid Valley, itu semua dia pandang sebelah mata je. Mesti nak ke Paris sana.  Mobile phone kalau setakat Nokia,or Sony , hantu ni tak pakai, pilihan mesti Iphone atau Blackberry, mesti yang ada class. Pakaian mesti yang branded okay, Ipad atau Tab salah satu koleksi, belum tengok lain-lain aksesori, jam, kasut atau yang sebagainya...ish..kalau kita manusia biasa ni, mana-mana yang tak mampu tu, memang telan airliur lah... Hebatkan hantu kangkang ni.

Ramai sudah yang terjebak, dan dah bertukar menjadi hantu kanggkang ni. Mana-mana yang kurang solat, tak ingat tuhan, tak ingat dosa dan pahala, pasti akan menjadi mangsa. Zur takut, sebab tu zur nak kongsi dengan semua.Meremang bulu roma. Dengar-dengar ada juga yang nak mencuba menukarkan zur menjadi hantu jenis ni tapi tak berjaya. Mungkin Allah masih mahu zur berada di landasan-Nya.

Janganlah sampai hantu-hantu ini menjadikan cara hidup mereka sebagai satu cara yang boleh diterima-pakai oleh umat manusia...Nauzubillah.




Kata zur: Maybe i am a bit notty  tapi aku tak jahat. If you misunderstand my care and my smile, i am sorry. Aku tak layan sampah-sampah mcm korang sbb aku ada agama yang membezakan akal aku dan akal KAU!


Friday, April 8, 2011

Rapi Keluaran April ....zasss


I have nothing to say...just Thank you to Rapi team to spend time blogwalking here and choose one of my article to publish in the magazine..

Thank you....it really made me smile.

Thursday, April 7, 2011

Transformasi diriku...

Hey bloggy,

Today is a hectic day (hari-hari pun hectic day kan...tak pernah free). But serious...hari ni memang macam-macam benda terjadi. Segala macam carutan yang agak sopan dan moleh menjadi penyebab sakit jiwa keluar dari mulut pelbagai orang. It's okay, they not said that to me but some other time, feel like i cant stand to hear that anymore till i turn back to that person and said : haip!!

Because of all these stuff, i decided to transform myself to 'something' yang kebal dari carutan dan kata-kata kesat and kalau terhantuk kepala kat kabinet dalam bilik yang serba sempit ni pun, i'm sure i'll be okay. Bukan...bukan...bukan alien, bukan transformer, bukan juga i-robot, tapi sesuatu yang lebih mesra alam dan tak menyakitkan sesapa.

taraaaaa....

wakakakaka....akulah suria perkasa merah...

It is real "peace no war"
Kata zur: Is it true that people knows we are smiling by looking at our eyes or hear to our voice? am i smiling on teh 2nd photo? you tell me :p



Missing her....so much

Babe,
I miss you, babe, so much. Sejak you tak ada, i have no friend to share my story, my thought, my feeling, my happy and bad time. Im so sad, babe..Nobody in this office can lend their ear to listen and lend their shoulder for me to cry. Everybody busy with their own stuff even Kak Dalia (yes, we both know she always busy), semua orang duduk diam-diam at their workplace, nobody want to share my stupid story...like we always do.

Babe,
I was so happy actually that finally you found your Mr.Right. We shared the stories before and i was damn happy when you decided to get married. But now i feel lonely,feel so kosong everytime i enter this office. Dah tak ada orang yang akan puji that i look great that day or critics me when my scarf not match with my cloth. Nobody to tell me that im look good in the morning and nobody care when i feel like to cry after step out from bosses' room.

Babe,
You tahu tak, i heard people said we are lesbian, because we hug each other and we are holding hand when we walk for lunch. I dont care, babe, they can say whatever they want but what i know is i love you so much. I sangat sayang kawan-kawan i, you know that, right? You tahu tak, babe, after i back from your wedding dinner that nite, i cried in the train, i was so happy but at the same time, i was so sad because i know that Dave has grabbed my favorite person... huhuhuu...Dave, you are so cruel :p

Babe,
Sekarang bila i nak pergi buat facial at Capsquare, i walk alone je tau. Feel so malas and no mood but lin keep call me and ask me to come (you know her lah kan). Tak ada orang nak teman i tapau makan kat kedai mamak or walk with me to the other side of the river because i teringin makan sambal udang kat Bukhara tu. Sedih babe..

Babe,
Cepatlah balik. Takyah honeymoon lama-lama kat US tu. Tapi babe, dont forget my Couch handbag okay. And perfume also. But please make sure you have fun there. Tak payahlah remember me too much like i did, because it's your time, stop thinking about other people, babe, because you deserve to be happy to.But babe, when you come back to office on May, i might be not around. I decided to fly again, i want to be a butterfly but to where...let it be a secret but i promise, i will bring you something.

Take care, babe. 

Regards,
Zur

Sunday, April 3, 2011

The power of I'm Sorry...(please reduce your E.G.O to a min. level to do this)

It's Sunday evening, I knew I am suppose to be at home at this moment, taking care of my family, cook and prepare dinner for them. It's already 7.30pm when i finished my work at office and from the time i reached office 11am this morning, I am trying my best to finish my target work and settle all urgent stuff, so that i can go out and have lunch tomorrow. Despite of that, I have to say thank you to my hubby who willing to take care the kids today and Im sorry to him as he have to bring the kids to the park alone today and face a difficulties to handle both kids at the playground.

Talking about sorry and apologize, i am a kind of person (or woman) who believe on the power of these two things. Actually word "I'm sorry" is a common word use by me, although i know i dont have to say that, especially when it comes to the 'professional world' wheres everybody trying to show off their capability and try to prove that he/she is the boss or decision maker. My close friend said that Im too 'soft and humble' and she never agree when i apologize to people but it's okay for me.We are experts at wronging each other, but when it comes to setting things right, we all could use some help and surprisingly, saying “I’m sorry" will bring a miracle is some situation :)

Based on book : 5 Language of Apology wrote by Gary Chapman and Jennifer Thomas, the language is apology is by:

Expressing Regret: normally truly come from the heart and gets right to the point. It doesn’t make excuses or attempt to deflect blame. Above all, “Expressing Regret” takes ownership of the wrong. For that reason, “Expressing Regret” is understood as a sincere commitment to repair and rebuild the relationship.

Accept Responsibility: We have to accept responsibility for our own failures. For many individuals, all they want is to hear the words, “I am wrong. I did this last week when i did so many mistake in my works and then have to admit to my boss that Im wrong. Being sincere in your apology means allowing yourself to be weak, and admitting that you make mistakes. Though this may be hard to do for some people, it makes a world of a difference (yes, it is)

Make Restitution: In order to be sincere, the person who is apologizing should justify their actions. It is like some people believe that the one who commits the crime should pay for their wrongdoing. So if you do something that is wrong, admit your fault and do something to gain back the trust, learn from the mistake.

Genuinely Repent: Speak to people that you will make a change. Hello...people cannot read our mind so we have to tell them. Make a plan to change to prove it. Yes, change is hard but for me, i always trust that you can ...IF YOU WANT.You must remember that with God’s help, anyone can change their ways if they are truly and genuinely ready to repent.

Request Forgiveness: Hmm..this is the most hard things to do. Not all people can do this, because of ego. Me also, i cant do this by word, but there is other way for me, i love to message or write email even create a card to my hubby if i did some mistake that hurt him. Well, after all, it's all up to him. I am leaving the final decision up to my partner – to forgive or not forgive.

Remember not to treat forgiveness lightly.It is something to be cherished and appreciated.

The act of forgiveness is hard on both ends – for the person who’s asking and for the person who’s accepting.

I said: It's nothing wrong to say Im Sorry if you know you are wrong. We are human and nobody's perfect. We all do mistake, so why bother to say sorry?



Saturday, April 2, 2011

Hati yang makin kurang berperasaan...

Hati ini rasanya makin kurang berperasaan...semua bagai hilang bersama masa
Mana hilang semua rasa cinta, pupus sudahkah rasa sayang
Hati...yang kian hari semakin kering dengan rasa cinta
Walaupun jauh di sudut sana, ia masih ada..



Pernah tak dalam hidup you all menjadi seorang yang tidak berperasaan? Tak payah hitung tempohnya, walaupun sesaat pasti ada. Ya, zur sekarang, pada waktu ini adalah seorang yang tidak berhati perut...oooh tidak, itu terlalu kejam untuk digunakan ke atas diri sendiri...hmmm...bukan seorang yang tidak berhati perut tapi seorang yang hatinya kosong..hatinya tidak punya apa-apa perasaan...Adakah ini simptom-simptom ke arah menjadi seorang yang 'tidak berhati perut' ?

Okay...here is the scenarios

Senario pertama:
Suami di rumah, anak-anak juga. Its off-day tapi kamu dengan muka selamba bangun seawal pagi seperti hari-hari biasa, bersiap-siap dan terus kejutkan suami yang sedang lena diulit mimpi, minta dia hantarkan kamu ke pejabat because you cant drive (boleh ke bawa kereta tanpa lesen?). Anak-anak yang sedang syok tidur pun menjadi mangsa. Adakah ini tanda-tanda bahawa seseorang itu punya hati yang tak berperasaan?

Senario kedua:
Makcik dan keluarga dari kampung datang bertandang ke rumah. Seronok sebab sudah lama sangat tak jumpa, jadi mereka bermalam di rumah kamu. Tapi keesokan paginya, kamu bangun awal pagi dan kejutkan suami supaya menghantar kamu ke pejabat, walhal ada tetamu di rumah. Persoalannya, adakah kamu seorang yang makin kurang perasaan dalam hati kamu?

Senario ketiga:
Mak di kampung banyak kali menelefon dan menghantar sms, menyuruh kamu pulang kerana rindukan cucu-cucunya. Tapi kamu dengan selamba menyatakan bahawa kamu terlalu sibuk dan terpaksa datang bekerja pada hujung minggu. Adakah ini juga tandanya kamu seorang yang tidak berperasaan.

*sigh*...life is not easy. Sometimes we feel like 24hours is never enough for us, we want more. Kita tak tahu nak bersyukur? Bukan...kita bukan tak tahu, hakikatnya kita terlalu malas untuk bersyukur.

Zuriati...pulanglah ke pangkal jalan




Friday, April 1, 2011

Menahan marah. Korang boleh??

Salam semua sahabat,

Sejak akhir-akhir ni, tanpa di sedari zur menjadi seorang yang amat mudah marah. Pantang salah sikit mesti melenting, tak tahu lah kenapa. Maybe tuntutan hidup seharian yang bagaikan tak cukup waktu menghentam dinding kesabaran, membuatkan hati ini sentiasa panas dan berapi. Zur tak pernah tahu bahawa menahan marah boleh mendapat pahala. Oh, hmm...sebenarnya zur tak berapa pasti, mungkin pernah terbaca di mana-mana tapi masih kurang pasti sehinggalah pagi ini, ketika sedang sibuk mengecop lukisan pelan yang bertaburan di atas meja, zur menerima email dari kawan sepejabat.

Teringat peristiwa pagi tadi dimana zur rasa sangat marah dan sedih kerana anak lelaki zur, si Muhammad menengking zur kerana zur menegur dia supaya beralih ke tepi tembok supaya babahnya dapat keluarkan motor dari parking. Rasa hampir berguguran airmata, terasa sangat sedih, panas muka zur kerana rasa sangat marah, tapi zur diamkan sahaja. Suami bertanya kenapa wajah zur muram, jawapan pendek zur beri: marah dengan Muhammad. Suami hanya tersenyum. Alhamdulillah, mujur zur mampu menahan marah, kerana tidak, pasti sebiji pelempang singgah di pipi anak kesayangan.

Thank you Allah, kerana mengurniakan sedikit kesabaran dalam diri ini. Seperti doaku setiap hari pada-Mu, jadikanlah aku seorang mama yang penyabar. Amin

Kata Zur: Siapa yang berani nak buat April Fool kat aku hari ni? Harap maklum akan kesan dan akibatnya, okay? 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts