Thank you so much for following this blog

Monday, April 19, 2010

9 Words Women Use...


 Peace no war!!


Good morning to all my friends,

How's your Monday so far? I do hope that you will have a very nice day. Well, while having my simple breakfast this morning, i received one email from my friend. This email make me laugh aloud, you know why? Because it's true. Read this..and enjoy..

Fine: This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

Five Minutes: If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

Nothing: This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

Go Ahead: This is a dare, not permission. Don't Do It!

Loud Sigh: This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to # 3 for the meaning of nothing.)

That's Okay: This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That's okay means she wants to think long and hard before deciding how and when you will pay for your mistake.

Thanks: A woman is thanking you, do not question, or faint. Just say you're welcome. (I want to add in a clause here - This is true, unless she says 'Thanks a lot' - that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say 'you're welcome’. That will bring on a 'whatever').

Whatever: Is a woman's way of saying...Go to H...

Don't worry about it, I got it: Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This will later result in a man asking 'What's wrong?' For the woman's response refer to # 3.





Hahahaha !!

Sunday, April 18, 2010

Krisis Kehidupan... *sigh*



Salam sejahtera kawan-kawan semua,

Hari ni entry zur agak ilmiah sedikit ye, sebab ada segelintir kawan-kawan yang mengadu 1001 masalah pada zur. Zu katakan, zu tak pandai berkata-kata apatah lagi memujuk sebab zu tak berada di tempat mereka, tapi zu akan kongsikan sedikit nasihat melalui blog zur.

Friends, hidup kita ini penuh misteri. Banyak perkara yang tak dijangka dan luar kawalan boleh berlaku, pada bila-bila masa sahaja. Semalam kita ketawa gembira, we take it easy and then today, we found that we cries on something that we not expect happen to us. Bagaimana kita menilainya terpulang pada bagaimana kita menerimanya. Banyak perkara boleh berubah; kerja kita, hati kita, cinta kita, kewangan kita, itu hanya sebahagian kecil krisis kehidupan.

Benar, tak semua yang kita harapkan akan menjadi kenyataan. Ada masanya, begitu banyak halangan dan rintangan yang dilalui, boleh mendatangkan pelbagai kesan dalam kehidupan. Tapi sebenarnya ia terpulang kepada diri kita sendiri. Setiap kali kita menghadapi masalah atau krisis kehidupan, bagi kita itulah penghujung dunia, penamat kehidupan sehingga kita lupa, bahawa itu semua adalah permulaan kepada satu kisah baru dalam kehidupan. Pleaselah, jangan penatkan diri dengan bermurung, bersedih, kecewa, give-up, fed-up sebab sebenarnya banyak lagi perkara lain yang lebih penting dan menguntungkan diri sendiri yang boleh kita lakukan. Kalau putus cinta, tak mengapa kalau kita bersedih, kalau kita menangis tapi jangan jadikan ia satu alasan untuk kita menyekat kegembiraan diri kita. Come on, kalau dia nak tinggalkan you, tell him, go ahead, bukan tak ada lelaki lain yang nakkan you, maybe you boleh dapat yang lebih baik dan 'berbaloi', who's know kawan, itu kerja tuhan.

Menghadapi krisis kehidupan ni, kita kena berfikir secara terbuka dan positif. Banyak jalan keluar yang boleh digunakan, terpulang pada diri masing-masing, jalan mana yang hendak dipilih. Jika kita terima semua ini sebagai satu pengajaran hidup bukan satu hukuman, pandangan kita terhadap masalah itu akan berubah. Trust me, with all these sadness and nonsense things that happen to us, there is the greatest reward to our soul.

Owh, talking about crying, it's okay to cry. It is one of the way to release your stress, help you to feel more calm and peaceful. Yes, i heard that sometimes the greatest way to show our love and care is cry but not all people can understand this. Some people who is 'hati kering' one will said that you are crazy, it will not and never give any effect to their heart and feeling because this type of people will never want to understand. ZERO!. But i loke to say this: the most strong person who cry shows that he/she has the greatest spiritual level and can understand life more, sensitive but still know how to live their best life. So think!!

I hope this entry will give some idea to my friends who always needs my advice. Basically, all these also reminds me that we always need somebody to advice us so that we can face all the life obstacles.


Friends, live well, laugh often and love with all your heart.


Suara hati ..

Tak terucap dek kata-kata
Tak terkeluar sudah airmata
Kau datang, kau pergi begitu sahaja..
Puaslah hatimu?
Gembirakah kamu?
Bahagiakah kau rasa?
Kau berikan dia kebahagiaan
Kau berikan dia sebab untuk terus kuat menempuh segalanya
Namun tergamak sungguh,
Kau rentap segala-galanya begitu sahaja
Luluh hatinya, hancur remuk dan berderai
Inikah yang kau mahu?
Itu sahajakah yang mampu kau lakukan?
Puas hatimu? Puas? Puas?

Tapi tak mengapa
Insan sepertimu tidak harus ditangisi
Takdir seperti ini ku mahu dia anggap sebagai secebis pengalaman
Yang ku pasti akan dikenang pengajarannya sampai mati
Jika kau mahu pergi, pergilah tapi jangan kembali
Jangan kau tanya apa akan terjadi
Jangan kau peduli, jangan kau peduli

Ku dengar dia  berjanji
Tidak akan ada lagi yang menjadi kepentingan baginya
Bilamana dia hanya menjadi pilihan sementara bagi orang seperti kamu
Katanya dia benci, dia jelak mengejar cintamu
Dia bosan, dia rimas, dia lemas

Dia maafkan kamu kerana menyakitinya
Dia tak berhak menilai hidupmu
Dia tak berhak mengampuni kamu
Dan kau tak berhak menghancurkan impiannya
Kau juga tak berhak menerima kasih sayangnya
Pergilah..Jalanilah hidup kamu sendiri, caramu sendiri
Semoga kau akan menemui ketenangan dalam tangisan insan lain.

* Di dedikasikan buat seorang sahabat yang dikecewakan, doaku semoga kau akan tabah dan menemui kebahagiaan yang sebenar, because i know that the saddest things in the world is to loving someone who no longer loves you but it's okay, because every exit means an entrance for somewhere else....Dont just give anybody and everybody the power and the right to hurt you anymore.
You know i'am always here for you.

Wednesday, April 14, 2010

Alkisahnya...

Salam satu Malaysia semua,

Alkisahnya, kerja yang bertimbun dah makin menggunung, mujur ada teman yang sudi membantu meringankan beban yang ada, bolehlah aku balik awal hari ni..

Alkisahnya, seorang sahabat karib selalulah datang mengadu berkongsi cerita, si boyfriend jauh di mata, dia di KL buah hatinya di hujung dunia sana, tambah pula masing-masing busy dengan kerja, sampai adakalanya berhari-hari tak dengar khabar berita, apakan daya, kataku, sabar ye, kalau sayang, tabahkan hati,lebihkan usaha untuk selamatkan cinta yang tercipta, atau pun, lupakan dia..cari yang je yang lain ...(jahat kan??)

Alkisahnya, project team buat makan-makan, celebrate sebab dapat project baru, aku tahu di penghujung hari, itupun dengar diorang bercerita, sembang-sembang petang, bila time masing-masing nak pergi, baru perasan cik puan zuriati was not there, amboi..amboi korang, bila time kerja, semua serah kat aku, sabtu ahad expect aku datang, apa-apa masalah inilah orangnya, paper sangkut kat photostat machine pun korang tak tahu macamana nak handle, tapi bila time makan-makan, diibaratkan bila makanan tak habis, barulah ingat kita..ewah..ewah, panas hati ni...

Alkisahnya, tuan besar takde lagi this weekend, amboi, mesti bosan tahap gaban nanti, kalau kat rumah boleh surfing, okay gak, bolehlah berblogging, ber-twitter ke (hehehe..yg ni dh create akaun tapi lupa password) atau ber-fb,tapi sejak pc rosak, adeh...sangap!!. Nampak gayanya kena usahakan untuk dapatkan notebook ni...hehehe ..alasan!!

Alkisahnya, client dari Vietnam ni tak paham bahasa, dah diexplainkan 3x in email, tapi masih lagi tak faham. Takkan nak call, kalau call, mesti macam ayam dan itik sebab aku tak paham english dia and dia tak paham english aku..hahahaha..layann

Alkisahnya, rambut cik puan kecik and tuan kecik dah panjang. Cik puan kecik, nanti aku nak bwk pegi salon, kasik perm and the highlight (boleh ke gitu..ahaks). and tuan kecik lak, rambut depan dah boleh ikat or kena pakai sepit sebab terlalu berpelu. Maybe nak gunting rambut tuan kecik ala-ala Becham lak lah.

Alkisahnya, May ni udah confirm ke Jakarta for holiday. Excited lah pulak, especially bila tension dengan kerja. Aih..kalau tak sebab nak pergi Jkt, mesti dah sambar notebook satu..huhuhuh

Alkisahnya..

Monday, April 12, 2010

Be professional lah...Dont Selfish, ok

Salam sejahtera to all friends,

Hari ini, hari yang teramat sibuk dan kelam-kabut. Isnin..hari yang sangat sukar digambarkan keadaannya. It's okay, sudah rutin jadi segalanya setakat ini masih boleh dihadapi dengan senyuman dan penuh ketenangan. Thanks for all friends that always around and made my day. Tapi entry kali ini, zur nak komen sikit fasal sikap tanggungjawab yang perlu ada dalam diri setiap individu, satu sifat yang WAJIB ada dan dipupuk ye, harus belajar bagaimana nak bertanggungjawab di atas setiap tindakan kita, kerana secara sedar atau tidak, ada kalanya, ia akan membawa kesan bukan sahaja kepada diri sendiri, malah kepada orang-orang di sekeliling kita.

Kisahnya, hari ni sebenarnya bukanlah hari yang terlalu teruk buat zur, kerana sesungguhnya ada lagi hari-hari yang lebih teruk dan menyedihkan pernah dilalui, tapi alhamdulillah, syukur kepada Allah yang memberi diri ini kekuatan dan ketabahan, serta kesabaran.Hari ini, sebaik menjejakkan kaki ke office, on je pc and check email, here we go...lots of emails from bosses, engineers and client. Sebabnya? Tugas yang sepatutnya dilunaskan dengan sebaiknya tidak seperti yang diharapkan, janji yang sepatutnya ditunaikan, dilupakan begitu sahaja. Akibatnya? Bukan diri sendiri yang susah, tapi orang-orang macam zur juga lah yang harus menjawap segala-galanya.Tambahan pula yang empunya badan cuti, so no choice, i'm the one who have to answer all these stupid and irresponsibility action to bosses, engineers and CLIENTS. Kalau ikutkan bengang and sakit hati, i just want to ignore all those email but because of professionalism, in the name of Allah, i stepped in bosses office and explain all the queries, and on behalf of that person, i apologies and promise that it wont happen again, insyallah.

Pheww...Kalau kita siapkan kerja dengan sempurna, check dulu segala-galanya before go to the next step, i'm sure this wont happen. Jangan kerana mahu buat kerja 'janji siap', kita lupa about quality of of works. And dont think if we got somebody more senior work with us, we can passed all our responsible to her.I'm not the one who like to scold people, especially my colleagues but like i said, we have to have 'sense of responsive' in ourselves.

Then, if we promise, come on, do it la. Ini bila janji, bukan main lagi, tapi bila tiba masanya, dia ke mana, janji tah ke mana. Adoii, kenapalah ada jugak orang macam ni. Kalau rasa kita tak boleh atau tak mampu nak tunaikan janji kita, cubalah beritahu atau inform kepada orang yang kita sudah berjanji tu. Susah sangat ke to get your mobile phone and sms, that you cant make it? Bukannya you boleh mati kalau mengaku yang you cannot make it kan? Atau boleh terkena sumpahan? Pernah tak dengar, ular menyusur di bawah akar, tak akan hilang bisanya, maknanya kalau kita mengaku kesalahan atau ketidakmampuan kita, itu tidak bermakna akan jatuh maruah dan harga diri kita (mungkin pada sesetengah isu, yes it is, but not when it comes to your promise).

Oh ya, one more ya, dont la be selfish. Dont think that only we are important until we can simply 'transfer the burden on the shoulder' to other people. Remember, it's not only about you, but about other person too. Dalam dunia ni, bukan kerja sahaja yang boleh 'menghidupkan' kita tapi kasih sayang, perhatian dan rasa ambil tahu sesama insan juga amat penting. Sometimes zu tak faham macamana orang boleh terlalu selfish sehingga sanggup menjatuhkan maruah dan memburukkan orang lain, buat orang lain sedih, menangis dsb. Tidakkan dia fikir yang insan tersebut juga adalah MANUSIA, punya hati, ada perasaan. Entah, tak sangka ada jugak orang macam tu dalam dunia ni. Tapi nak buat macamana, memang ada pun :p

So if you love your job, prove it, be professional. Okay, people said i'm workaholic but i dont care, they can say whatever they want but they know, when we need me to help them, i'm always here. They know they can depends on me, but please be professional (again..again..and again). Dont be selfish, if you promise me, make sure i get your word, otherwise this the last that people will trust you.Be responsible person, love all the experience you gain everyday from your work, love your job before you loose it!!!

OKAY?




Friday, April 9, 2010

Aksi si cik puan kecik..

Anak dara zur, cik puan kecik zara damia dah pandai beraksi. Setiap kali kamera dihalakan kepadanya, dengan pantas dan secara spontan akan keluar aksi-aksi manja ala rambo. Hahaha..si abang, bukan main seronok lagi tengok adik beraksi, siap suruh si adik buat macam tu la, macam ni lah. Seronok tengok dua beradik ni.

Nak dijadikan cerita, sabtu lepas, lepas mandikan zara, terus tunjukkan dia 3 helai baju dress supaya dia belajar memilih, akhirnya dress ala princess color hitam putih yang menjadi pilihan. Siap berpakaian, tocang satu kemestian, jenuh mengejar sekeliling rumah nak siapkan tocang ala-ala pokok kelapa tu, akhirnya siap juga. Yang bagusnya, bila dah cantik-cantik macam tu, sambil senyum simpul tersipu-sipu (sebab si abang asyik memuji " eii..cantinya adik..cantiknya adik abang", pandai pula berlari ke cermin, and then buat aksi ala-ala princess depan cermin. Alahai, cuba tengok aksi cik puan kecik ni...

Perhatian ye, ini semua aksi spontan yang, yang dilakukan tanpa arahan daripada sesiapa pun...heheheh

 Senyum seikhlas hati ni..hehehe


Merenung masa depan ye?

Yang ni? no comment...tak tahu mana dapat idea posing like this..auww

anak mama..

cik puan kecik..bersama 'pengurus'nya...hahahaha


Thursday, April 8, 2010

Special Dish for Dinner..


Salam sejahtera to all viewers,

Dah berhari-hari zur berazam nak sediakan dinner untuk family, so last night selepas hari yang ke-10 ( hik hik hik), barulah berpeluang tunaikan apa yang dihajatkan. Kesian tengok cik udang galang dua beradik yang ada kat dalam fridge tu, dah lama mak kasik tapi tetap tak sempat nak masak..hehehe. Ampun mak, maklumlah, kerja tak jumpa matahari, pegi awal pagi, balik lepas matahari terbenam (ha ha haha) So cakap banyak pun tak guna, meh nak share dengan semua, mana yang jauh tu, jamu mata je lah ye..

Udang galah masak lemak cili padi, favorite ni, thanks for mom, gave me this kind of prawn for FREE..hehehe..cayang mak..!!


Ni, telur goreng special, apa yang special, sebab letak mayonise and then soy ketchup..tujuannya untuk balancekan rasa pedas gulai lemak cili padi tu...kuah gulai kuning like that, kalau makan dengan soy ketchup..huhuhu...marvellous!! try la..

Next target: nasi ayam special for friends at office.

ok, sebagai penutup, zur ada satu pantun:

dua tiga kucing berlari
mana nak sama si kucing belang
memanglah tak sama
sebab kucing yang berlari tu tak ada belang
bertompok-tompok je

ada siapa nak jawap?



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts