Thank you so much for following this blog

Thursday, December 30, 2010

Kan dah cakap...Malaysia memang BOLEH!

Malaysia Menang....woohooooooo
Aksi perlawanan bolasepak Piala Suzuki semalam masih terbayang di ruang mata zur. Hari ini masuk ke office, senyum tak sudah, macam anak dara kena pinang. Bangga ada, terharu ada. Yelah, pertama kali kita menang dalam tempoh 14 tahun, ibaratkan bumi kemarau yang disimbah hujan... Hebat, memang hebat. Rasanya dah lama tak melihat pasukan Malaysia sehebat ini. Nampaknya kepercayaan coach Malaysia , K.Gunalan terhadap pemain-pemain muda tak dipersiakan. Mereka telah membuktikan bahawa mereka mampu mengembalikan kegemilangan Malaysia dan membuatkan Malaysia mula dipandang dimata asia.

Hmm..siapa yang paling hebat? Bagi zur, pujian harus diberi kepada goalkeeper kita, Khairul Fahmi. Muka memang ganas giler macam Mask Rider Kabuto, tapi dia sangat matang dalam menangani situasi. Walaupun telah memboloskan 2 gol pada game ke-2 di Jkt, tapi dia tetap seorang hero. Zur rasa dia sangat berani dan he just knows what to do. Wa suspect lu lah, bro

Tahniah pada Safee Sali yang tapau best player punya award. Jangan lepas ni, terus prestasi merudum lak. Congrats juga pada barisan pertahanan Malaysia yang beraksi cemerlang walaupun terlepas gak 2 gol. And yang paling penting, terima kasihlah pada skuad Harimau Malaya sebab bawak balik kejuaraan sekaligus memberi kami cuti percuma.... tapi sayang Jumaat tu memang replacement New Year holiday for my company so, management just added one more day to our annual leave. Okaylah walaupun baru ingat kalau dapat cuti sederet, boleh tapau OT. ..

Congrats Malaysia...and thanks for all Malaysian for the support.

Kata Zur: Tak heran dengan laser2 issue ni sebab keeper kita bukan lembik mcm Mungkas...adios

Friday, December 24, 2010

Erti Perkahwinan

Sejak akhir-akhir ni banyak perkara yang berlaku di sekeliling Zur. Kisah kejayaan dan kegagalan perkahwinan banyak membuat zur termenung sendiri, fikiran melayang, berfikir dan terus berfikir. Betapa Allah itu Maha Berkuasa, Maha Bijaksana, diciptakan satu ikatan yang menyatukan hati dua jiwa, menghalalkan seks dan dikurniakan pula halangan-halangan bagi menguji kekuatan dua hati. Jika sabar maka bersamalah mereka tapi jika perasaan menjadi taruhan, maka ia tak kemana-mana.

Kisah perkahwinan seorang sahabat yang diceritakan secara tak sengaja di suatu tengahari yang agak aman, bukan sahaja membuatkan zur tersenyum malah di sudut hati secara tiba-tiba ada sedikit rasa kesyukuran. Kisahnya yang bercinta bertahun-tahun dan kemudian mengambil keputusan mengakhirinya dengan ikatan perkahwinan menarik minat zur untuk terus mendengar. Ikatan perkahwinan itu sebaliknya menjadi duri dalam daging lantaran masing-masing sibuk dengan kerjaya dan mulai tidak punyai masa untuk bercinta lagi. Apatah lagi mereka terpisah jauh, harus menyeberangi gunung dan lautan untuk berjumpa. Pengakhirannya, mereka mengambil keputusan untuk berpisah apabila dirasakan tidak lagi punya keserasian.

Tapi itu dahulu. Entah bagaimana, tiba-tiba dia datang dan mengkhabarkan berita gembira that they decided to give each other another chance. Dan entah mengapa, zur rasa sangat gembira. Mungkin selama dia bercerita, zur dapat merasakan kekalutan dalam hidupnya. Ya, benarlah dalam hidup seorang lelaki itu, walau sebagaimana hebat pun kehidupannya, dia masih memerlukan seorang wanita yang menjadi pendorong dan pendampingnya.

Sebenarnya zur sangat seronok. Hati zur terasa riang melihat dia kembali bahagia. Walaupun adakala semasa dia bercerita, kitorang bagaikan ayam dengan itik (sebab tak faham sangat slang dia...hiihihihi), tapi zu faham luahan hatinya. Dan sebagai sahabat, zu nasihatkan dia supaya jangan lagi menoleh ke belakang, teruskan memenangi hati isterinya kerana bagi zu, tak berbaloi jika berpisah selepas bertahun-tahun mengharungi susah dan senang bersama. I just think that both of them made a correct decision.

Kisah-kisah begini banyak mengajar zur.Itulah kehidupan. Memetik kata seorang sahabat, hidup ini adakalanya tidak banyak pilihan. Tapi ada masanya terlalu banyak pilihan di depan mata sehingga kita keliru dan tidak tahu yang mana yang benar, yang mana yang salah. Hati...ya, soalnya hati. Terpulang apa kata hati tapi kalau zu, zu akan pastikan suara hati itu datangnya dari fikiran kerana itulah tujuannya Allah kurniakan kita akal.

Merenung kembali usia perkahwinan zur yang baru sahaja menjangkau usia 6 tahun baru-baru ini, terasa masih banyak kekurangan diri ini dalam mendapat keredhaan suami. Terlalu banyak cacat dan celanya, terlalu hebat dugaannya, terlalu rapuh, too fragile, maka zur tahu, haruslah terus menatangnya bagai minyak yang penuh. Banyak lagi yang harus dilakukan, membaja cinta agar sentiasa harum mewangi, mengambil berat perkara-perkara remeh yang sebenarnya memberi kesan yang amat mendalam dalam sesuatu perhubungan. Jauh, masih jauh perjalanan, banyak lagi yang harus ditempuh tapi zur yakin, selagi diri ini sujud kepada-Nya, Dia akan sentiasa menunjukkan zur jalannya..

Buat suami tersayang, zu tahu he is one of my silent reader too. Zur cuma nak ucapkan terima kasih padanya kerana menjaga zu dengan baik selama ini, sentiasa bersabar dengan sikap zur yang agak keanak-anakan ini dan menerima zur seadanya. Maaf, kerana masih banyak kekurangan diri ini tetapi terima kasih kerana terus memberi peluang pada zu untuk menjadi diri sendiri.

Happy 6th Anniversary, my dear. May Allah bless both of us.

Kata Zur : Never forget 3 important word: I love you, Im sorry and Thank you  ;)









Hero ...

I would like to dedicate this song to my hero, Muhammad Muqri. May Allah bless him forever:


There's a hero,
If you look inside your heart,
You don't have to be afraid
Of what you are.

There's an answer,
If you reach into your soul,
And the sorrow that you know
Will melt away.

And then a hero comes along
With the strength to carry on.
And you cast your fears aside
And you know you can survive.

So when you feel like hope is gone.
Look inside you and be strong.
And you'll finally see the truth,
That a hero lies in you.

It's a long road,
When you face the world alone,
No one reaches out a hand
For you to hold.

You can find love,
If you search within yourself,
And the emptiness you felt
Will disappear.

And then a hero comes along.
With the strength to carry on
And you cast your fears aside.
And you know you can survive.

So when you feel like hope is gone.
Look inside you and be strong.
And you'll finally see the truth,
That a hero lies in you,

Lord knows,
Dreams are hard to follow.
But don't let anyone,
Tear them away.

Hold on,
There will be tomorrow.
In time,
You'll find the way.

And then a hero comes along.
With the strength to carry on
And you cast your fears aside.
And you know you can survive.

So when you feel like hope is gone,
Look inside you and be strong.
And you'll finally see the truth,
That a hero lies in you.
That a hero lies in you.

With Love,
mama

Thursday, December 16, 2010

Menutup Aurat Adalah Seksi... ;)

Salam Satu Malaysia semua.

Hari ni Zu nak menyentuh sikit pasal isu menutup aurat ni. Maaflah, zu bukanlah seorang yang berilmu tentang bab-bab begini, setakat asas untuk panduan sendiri tu bolehlah. Tapi tadi Zu terjumpa satu artikel yang amat menarik minat zur, tajuknya pun sungguh catchy. Artikel yang zur dapati daripada laman sesawang (hehehe..) www.iluvislam.com ini ditulis oleh saudara Hanif Abdul Hamid, editor majalah Almusafirq8.

Marilah, kita kongsi bersama. Moga dapat membuka minda kita dan mana tahu, boleh mengubah persepsi kita?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Apabila menyebut tentang menutup aurat, maka si penyebut biasa dikaitkan dengan gelaran ustaz, orang alim, orang agama dan sebagainya. Ia seolah menjadi satu frasa yang khusus untuk orang alim sahaja seolah-olah menyebut tentang sesuatu yang diajar didalam agama itu milik orang alim dan bukannya orang Islam.

Aurat dan seksi adalah dua perkataan yang mempunyai banyak hubungan dalam kebanyakan artikel dan penulisan seluruh dunia. Menyebut tentang aurat, pastinya perkataan seksi adalah lawan baginya. Begitu juga apabila menyebut tentang seksi, sudah pasti ia adalah perkara yang membuka aurat. Saya tidak boleh menafikan perkara tersebut. Itulah adalah perkara yang sekian lama bermain di benak semua orang.

Tapi pernahkah anda terfikir bahawa menutup aurat itu seksi? Bagaimana pula menutup aurat boleh menjadi seksi? Bukankah menutup aurat itu bererti menghilang status seksi?

Disinilah ingin saya sampaikan satu skop pandangan seksi terhadap mereka yang menutup aurat dan sebenarnya seksi inilah yang banyak menarik perhatian ramai lelaki tidak kira sama ada mereka mempunyai iman atau lelaki dari golongan 'buaya darat'.

Didalam kajian psikologi, lelaki sebenarnya mempunyai nafsu fantasi lebih kepada wanita yang menutup tubuh berbanding yang membuka dan mendedahkan aurat. Mengapa ia terjadi sedemikian?

Ini adalah kerana sesuatu yang sukar dilihat,tersembunyi atau diperolehi adalah sesuatu yang berharga. Kerana itu kebanyakan blog atau web yang menggunakan topik wanita muslim bertelanjang sering mendapat respon daripada lelaki bukan Islam dari seluruh dunia. Tetapi selalu yang dipaparkan ialah gambar daripada model yang berpakaian ala Islam kerana hakikatnya wanita muslim sejati tidak akan berbuat demikian.

Cuba kita singkap betapa komuniti yang sudah tegar dan agak biasa dengan situasi wanita yang membuka aurat menganggap wanita muslim mempunyai aset yang bernilai kerana menyimpan keindahan kecantikan fizikalnya hanya kepada yang berhak.

Ia sebenarnya adalah konsep nilai yang ada pada amalan itu sehingga amalan menutup aurat yang samasekali berlawanan dengan seksi itu, dianggap seksi pada kelasnya yang tersendiri.

Lelaki barat atau bukan Islam sebenarnya manusia biasa seperti lelaki Islam. Mereka punyai nafsu dan perasaan. Nafsu mungkin menyeronokkan mereka melihat gadis-gadis mereka berpakaian seksi tetapi jauh di sudut hati ada perasaan cemburu bila gadis yang sudah menjadi kekasih atau isteri dipuji orang kerana keseksiannya.

Konsep Islamophobia sebenarnya banyak menutup mulut lelaki bukan Islam di seluruh dunia mengakui bahawa wanita muslim adalah wanita yang paling seksi di dunia. Ini adalah kerana amalan menutup aurat itu begitu istimewa kepada pemilik wanita itu iaitu suaminya kerana hanya dia seorang yang berhak menikmati keseksian isterinya.

Sedar atau tidak, seksi yang ditafsirkan pada mata kepala sedia ada adalah hanya satu perkara yang menarik perhatian berasaskan nafsu. Berbeza dengan seksi dalam ertikata Islam iaitu menarik perhatian seorang lelaki kepada perempuan itu dalam ertikata yang lebih meluas meliputi maruah, ketaatan, kesungguhan memelihara aurat, memelihara kecantikan untuk hanya yang berhak dan sebagainya.

Tiada bezanya tentang perempuan yang menutup aurat dan membuka aurat dari segi fizikal. Mereka tetap berambut, bertangan, mempunyai mata yang cantik, kulit yang tersendiri dan sebagainya. Kecantikan itu tetap sama, sama ada mereka menutup atau membuka aurat. Tetapi nilai itu yang membezakan mereka. Menutup aurat memang susah dan bukannya perkara mudah. Jauh di sudut hati wanita menutup aurat itu, ingin menayangkan kecantikan mereka kerana wanita seksi sering mendapat perhatian. Kerana itulah melawan nafsu dan keadaan itu adalah susah. Kerana itulah juga wanita menutup aurat itu sebenarnya melatih diri menjadi seorang yang sabar, berpendirian, tabah, bermaruah dan tekun kerana kesungguhan melaksanakan perintah Allah ini serta melawan kehendak nafsu sendiri dan nafsu orang lain.

Allah itu Maha Bijaksana. Apabila seorang gadis terlalu cetek pemikirannya mengeluarkan kenyataan sukar untuk menarik perhatian lelaki sekiranya berselubung berbanding memperlihatkan sedikit kecantikan wanita, maka mereka tidak dapat melihat, tarikan itu umpama gula yang menjemput semut. Habis gula semut pun hilang.

Berkasih-kasihan adalah perkara yang datang dengan tanggungjawab. Apabila tarikan yang diberi memperlihatkan tanggungjawab seorang wanita memelihara kecantikan diri dan agama, maka umpan itu ikannya ialah seorang lelaki yang mahukan pasangan yang bertanggungjawab menjaga maruah dan kecantikan keluarga.

Menutup aurat hakikatnya adalah iklan terbaik bagi wanita untuk memperoleh lelaki sedemikian rupa. Soal sikap adalah perkara kedua. Ada yang mengatakan tidak semua wanita membuka aurat itu jahat. Itu adalah hakikat yang benar.

Membuka aurat bukan menggambarkan seorang itu jahat kerana tidak kurang wanita yang menutup aurat yang berhati busuk. Itu adalah soal hati. Tetapi seorang wanita yang baik hati dan menutup aurat itu lebih dipandang mulia kerana mempunyai pakej yang lebih lengkap.

Sepertimana makanan yang terhidang di atas meja tidak bertudung saji, ada kemungkinan lalat datang menyinggah. Pada pandangan mata, mungkin makanan itu telah dicemari lalat. Berbeza dari makanan yang bertudung saji, akan memberikan lebih keyakinan kepada orang untuk menjamahnya.

Usahlah dibangkitkan persoalan adakah wanita menutup aurat itu semua baik, kerana hakikatnya mereka telah membuat kebaikan dengan mentaati perintah Allah.

Tanyalah diri, mengapa aku boleh berbuat baik kepada manusia tetapi sukar untuk berbuat baik kepada Tuhan. Samalah juga jika kita melanggar lampu merah di jalanraya.Bukan semua yang melanggar lampu itu jahat dan bukan semua yang mengikut peraturan itu baik. Namun melanggar peraturan itu tetap satu perkara yang salah. Wallahu'alam.

Kata Zur: Tepuk dada tanya iman. Allah kurniakan akal kepada kita untuk berfikir. Ikut rasa, binasa, ikut hati, masuk neraka...pilihlah.. :)

Wednesday, December 15, 2010

Kita Hidup Kerana Adanya Cinta....

Salam sejahtera semua,

Bagaimana hari anda setakat ini? Adakah segala-galanya berjalan lancar dan membuatkan anda tersenyum sepanjang masa? Atau semua yang dirancang tak seperti yang diharapkan? Hmm...sabar ye. Bukan semua yang kita mahu dimudahkan jalannya tapi percayalah, sedikit rintangan mampu memberi warna dan kemanisan yang berbeza dalam hidup kita.

Zu baru baik demam. Orang kata "biasalah tu, demam".Itu kalau orang yang biasa demam, kalau yang tak biasa demam mcm zu ni, ha, jawapnya memang tak bangunlah. Teruk juga, sampai tak larat bangun, kepala sakit rasa macam nak pecah, satu badan sakit-sakit sampai tak boleh tidur, makan tak selera, minum pun terpaksa, paling teruk bila diserang kesejukan melampau satu badan. Letaklah satu dozen selimut pun, sejuk tu memang tak berkurang. Ingatkan dah sampai masa, syukur, Allah mendengar doa Zu. Ya, Zu belum bersedia, tidak sehinggalah anak-anak zu tahu berdikari dan tahu tanggungjawab mereka sebagai seorang muslim. Syukur padaMu, Allah. Terima Kasih Ya Tuhanku.

Kasihan pada keluarga di kampung yang bergegas datang ke KL sebaik sahaja mendengar Zu jatuh sakit. Maaf abang, maaf mak, maaf abah, maaf juga pada atuk, wan dan adik-adik kerana membuat kalian risau. Bukan Zu tak menjaga diri tapi penyakit tu datang kembali. Dah puas Zu kawal supaya tak melarat tapi bila time nak kena, kena juga. Tak ada ubat, hanya boleh mengurangkan derita yang ada. Mengalir airmata menghadapi saat-saat kesakitan itu, hanya Allah yang tahu bagaimana perasaannya melihat anak-anak memandang Zu dengan cemas. Insya Allah, sayang, mama akan kuatkan semangat. Mama yakin pada kasih sayang Allah pada kita.

Betul kata mak, jaga kesihatan. Penting sangat kesihatan sehingga diandaikan jika punya wang berjuta pun, ia tak memberi makna bila badan tak sihat. Tak boleh makan itu ini, tak larat nak jalan sana sini apatah lagi membeli yang begitu dan yang begini.

Tapi macam tulah putaran hidup. Ada masa kita sihat, ada masanya sakit. Ada masa susah, ada masa senang. Malah Zu pernah terbaca satu artikel yang mengatakan bahawa hidup kita ni ada 3 stage utama:

1. Kita berkeinginan tapi kita tak punya wang dan tak berupaya (ini time budak-budaklah kan..)
2. Kita berkeinginan, kita berupaya tapi tak punya wang ( rasa-rasa kebanyakan orang macam ni)
3. Kita berkeinginan, kita punya wang tapi kita dah tak berupaya (ini bila dah masuk usia senja dimana kesihatan tak lagi mengizinkan.

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. Atuk kata, jangan lupa Allah sebab Allah tak pernah terlepas memandang dan menilai kita.

Kata zur: Hidup ini, ada kepahitan yang susah untuk diterima tapi kenanglah pada kemanisan yang adakalanya hadir sebagai pelangi kehidupan. Bila kita rasa sudah kaya, kesudahannya hanya keluarga yang kita ada. ;)

Wednesday, December 8, 2010

Terima kasih orang Chukai .....

Assalamualaikum semua,

Hujung tahun memang time untuk berjalan-jalan, sama ada disebabkan time ni cuti sekolah panjang atau sebab nak habiskan cuti tahunan yang tak boleh diforward ke tahun berikutnya (kui...kui..kui). Apapun alasannya, inilah masanya untuk keluarga tersayang.

Last week, family zur telah konvoi beramai-ramai ke Pantai Timur. Itinerarynya ialah menjenguk bekas cikgu kitorang di Chukai, dah lebih 10 tahun tak jumpa (thanks to Facebook that bring us together again) pas tu makan ikan bakar di Tj.Lumpur and the next day, wanna go to the beach.

Jom tengok-tengok sambil zu sambung cerita...

Sebelum bertolak, semua agak bermalas-malasan. Apa taknya, hujan turun menambahkan nikmat tidur. Haish, budak-budak ni, akhirnya hampir pukul 10am jugak kitorang bertolak dari Temerloh. Sepanjang jalan hujan je memanjang, alhamdulillah, sejuk sikit. Anak-anak pun relaks je sepanjang perjalanan.

Ahli rombongan yang dah tak sabar-sabar lagi nak memulakan perjalanan, snap snap dulu....atuk tumpang sekaki tapi tak ikut..sayang sangat kat ayam itik angsa dia..haish

Baru sampai di homestay di Bandar Damansara, Kuantan..its really a big house with 4 rooms and 4 bathroom, huge hall, big kitchen and very nice place...rent for RM200 per night...worth it for a big group like us..

Sampai di Kuantan, melencong ke Bandar Damansara dulu, ambil kunci rumah dan letak barang (berat kereta ooo..). Lepas berehat sekejap dan berebut bilik...(hehehe), kami terus ke Chukai. Perjalanan mengambil masa hampir sejam lebih selepas GPS orang tu telah mengelirukan kami (hehehe...) Nasib baik selamat sampai, kalau tak, tinggallah GPS tu kt tepi jalan tu.
With cikgu Jamal and wife, at the back is my crazy sister....cikgu Jamal is my discipline and history teacher , very garang one but see....he is in our heart, jauh kami datang, cikgu...

Cikgu Jamal nampak muda lagi, still macam dolu-dolu. Cuma slang terengganu je yang makin tegar (hehehehe)...Apapun, kedatangan kami di sambut dengan penuh ramah, terima kasih pada kak yah yang sudi menyediakan nasi tomata yang marvellous kau mmg de bom.Sedapnya sampai terkenang-kenang. Pas tu sambil minum teh kosong, pekena lak kerepok lekor fresh, pergh...sambil borak-borak mengimbau kisah-kisah lama...hehehe

Ni tah mcmn di tengah-tengah keramaian boleh syok sendiri...wakakakaka...

Cikgu Jamal ni cyclist, ni basikal kesayangan dia..opss..salah satunya lah, tapi yang ni letak dlm rumah sbb harganya boleh buat deposit beli umah...hahahahaha...gurau je cikgu..putera puteri tumpang bergaya...hehehe
Ahli rombongan cik kiah...huru-hara rumah cikgu tapi kami sangat suka, sbb makanan sedap, rasa macam family sendiri je,  lain kali kitorang datang tidur kat umah lak cikgu ye...ye...ye...
Kami lepak2 di rumah cikgu dalam sejam-dua macam tu, lepas tu rushing balik ke kuantan sebab malamnya semua sibuk nak makan ikan bakar + seafood. On the way singgah di gerai-gerai di tepi jalan beli keropok2, sata dan otak-otak buat bekal dalam kereta..(hehee..makannn je).

Nanti sambung....okay...bye for now

Hal Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu...

Beberapa fakta yang perempuan perlu tahu mengenai lelaki:

  • Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin). 
  • Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. 
  • Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama. 
  • Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik. 
  • Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita… 
  • Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama! 
  • Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita. 
  • Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju. 
  • Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya. 
  • Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys! 
  • Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  • Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini… 
  • Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  • Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:) 
  • Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang. 
  • Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti… 
  • Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan. 
Kesimpulan: Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan.

Kata Zur: i reserve my comment! hehehe....

Tuesday, November 30, 2010

Hal Perempuan yang Lelaki Perlu Tahu...


  • Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.
  • Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.
  • Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.
  • Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.
  • Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.
  • Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.
  • Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI namun juga sesama kaum.
  • Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.
  • Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.
  • Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan.
“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”

Sifat seorang wanita yang bernama Zuriati ini :  

Zur seorang yang sensitif, suka bermanja (okay, iam manja, so what?)  terutama dengan orang yang kita cinta dan sayang, zur juga seorang yang prihatin (jangan sangka zu tak peduli dengan apa yg terjadi..sedikit senyuman dan jelingan yang zur beri, dalam maknanya) cerewet, seorang teman menganggap zur is a proper one, everything want perfect, nope, im not perfectionist but for me, if we can make it proper and perfect, why not? No harm rite. 

Halus..yes, zur seorang yang sangat halus, sangat pemaaf tapi selalu mengambil pengajaran daripada kemaafan yang diberi. Plus i believe that what comes round will goes around, so dont worry, u will get back whatever you did to me ...kerana Tuhan itu maha adil.


Zu bukan seorang yang ego. Buktinya walaupun terluka, zur akan mengambil inisiatif untuk memohon maaf demi kebaikan bersama. Tapi biasanya orang akan ambil kesempatan dengan jenis macam zur ni. Takpelah, Allah itu sentiasa ada....Tak kisah... :)
Nanti sambung tentang Hal Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu...


Check it out, it is more interesting fact!



Friday, November 26, 2010

Ampuni aku....

Aku sudah jauh terpesong, hati ini makin hitam dimamah dosa, aku insan keji yang hanya mengejar duniawi, aku tak peduli apa yang terjadi dan akibatnya yang makin memakan diri, dimana harus ku tuju, kemana harus aku pergi. 

Hati ini merayu-rayu, fikiran ini makin bercelaru, mana arah tujuanku, apa yang kumahu, aku sendiri tidak tahu, apa yang akan berlaku aku jarang mahu ambil tahu, aku mahu lari, lari dari segala masalah yang aku cipta sendiri tapi dimana harus ku pergi, dimana tempatnya yang bukan kepunyaan Ilahi, aku mahu menyorok, aku mahu menginsafi diri.. 

Betapa aku malu pada-Nya, betapa kasihnya Dia pada-ku, dianugerahkan suami yang penyayang, anak-anak yang cantik sekali, pekerjaan yang baik, kepercayaan orang sekeliling malah kasih sayang yang tidak berbelah-bagi tapi mengapa aku enggan bersyukur? Apa yang ku kejar? Apa yang aku mahu? Apa lagi yang dapat memuaskan hati dan nafsu yang penuh keinginan ini? Aku sendiri tak tahu, hatiku tegar, keras hati ku, dingin perasaanku.. 

Ya ALLAH, aku berdosa padaMu. Ampuni aku, Ya-Allah. Manusia tidak akan pernah dapat menerimaku setulus kasih-Mu. Jangan biarkan aku terus terpesong jauh, Ya Allah. Sesungguhnya aku ini tak layak untuk ke syurga-Mu tapi sesungguhnya aku juga tak pernah mampu menghadapi api neraka-Mu, ampuni aku...ampuni aku..ampuni aku ya Allah, Engkaulah Tuhan yang Maha Pengampun, Maha Mengetahui, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. 

Aku rindu pada-Mu, aku rindu bermanja dengan-Mu, aku masih mahu merasakan nikmat sujud pada-Mu. Jika segala kebaikan ku selama ini masih tak mampu menebus segala dosa-dosaku, Kau tunjukkanlah jalannya. Jika airmata yang berguguran ini masih belum cukup utuh untuk meroboh ego manusia, bantulah aku, guide me, please guide me, show me the way...

"Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.."




Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Every time you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that it’s way too late
You’re so confuse
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Oohh Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way
Show me the way
Show me the way
Show me the way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
We’ll find our way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way


Never Argue with a Woman...


One morning the husband returns after several hours of fishing and decides to take a nap. Although not familiar with the lake, the wife decides to take the boat out. She motors out a short distance, anchors, and reads her book.
 
Along comes a Game Warden in his boat. He pulls up alongside the woman and says, 

Game Warden: Good morning, Ma'am. What are you doing?
Woman: Reading a book ... (thinking, 'Isn't that obvious?')
Game Warden:
You're in a Restricted Fishing Area
Woman : I'm sorry, officer, but I'm not fishing. I'm reading
Game Warden: Yes, but you have all the equipment. For all I know you could start at any moment.  I'll have to take you in and write you up.
Woman: For reading a book....?
Game Warden: You're in a Restricted Fishing Area
Woman : I'm sorry, officer, but I'm not fishing. I'm reading

Game Warden: Yes, but you have all the equipment. For all I know you could start at any moment.  I'll have to take you in and write you up.
 
Woman: If you do that, I'll have to charge you with sexual assault
Game Warden: But I haven't even touched you
Woman: That's true, but you have all the equipment. For all I know you could start at any moment.
 

'Have a nice day ma'am,' and he left.
 

MORAL: Never argue with a woman who reads. It's likely she can also think.



 
 


 
 


Thursday, November 25, 2010

A STORY ABOUT GIRLFRIEND 5.0 to WIFE 1.0

Salam sejahtera semua,

Ah, mengantuk sangat ni, kerja pulak banyak, geng berborak takde hari ni, kalau tak boleh gak buat 'group gossip'..hehehe. Ni, saja nak share a story with a tittle:  GIRLFRIEND 5.0 to WIFE 1.0. Funny and interesting but its true...Hahaha..
____________________________________________________________________________________

Dear Tech Support Team:

Last Month I upgraded from Girlfriend 5.0 to Wife 1.0.

I soon noticed that the new program began unexpected  child-processes that took up a lot of space and valuable resources. In addition, Wife 1.0 installed  itself into all other programs and now monitors all other system activities.

Applications such as Bachelor Nights 10.3, Cricket 5.0,  BeerWithBuddies 7.5, and Outings 3.6 no longer run, crashing the system whenever selected. I can't Seem to keep Wife 1.0 in the background while attempting to run my favorite applications.

I'm thinking about going back to Girlfriend 5.0, but the 'uninstall' doesn't work on Wife 1.0.

Please help!

Thanks,
"A Troubled User"

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -

REPLY:

Dear Troubled User:

This is a very common problem that people complain about. Many people upgrade from Girlfriend 5.0 to Wife 1.0, thinking that it is just a Utilities and Entertainment program. 


Wife 1.0 is an OPERATING SYSTEM and is designed by its Creator to run EVERYTHING!! !

It is also impossible to delete Wife 1.0 and to return to Girlfriend 5.0. It is impossible to uninstall, or purge the program files from the system once installed.

You cannot go back to Girlfriend 5.0 because Wife 1.0 is designed not to allow this. (Look in your Wife 1.0 Manual under Warnings- Alimony- Child Support) . I recommend that you keep Wife1.0 and work on improving the environment.

I suggest installing the background application "Yes Dear" to alleviate software augmentation.

The best course of action is to enter the command C:\APOLOGIZE  because ultimately you will have to give the APOLOGIZE command before the system will return to normal anyway.

Wife 1.0 is a great program, but it tends to be very high maintenance. Wife 1.0 comes with several support programs, such as Clean 2.5, Sweep 3.0, Cook 1.5 and Do Laundry 4.2. However, be very careful how you use these programs. Improper use will cause the system to launch the program Nag Nag 9.5.

Once this happens, the only way to improve the performance of Wife 1.0 is to purchase additional
software. I recommend Sarees 2.1 and Jewellery 5.0

STATUTORY WARNING: DO NOT, under any circumstances install SecretaryWithShortSkirt 3.3. This application is not supported by Wife 1.0 and will cause irreversible damage to the operating system.

Thanks & Regards

Tech support

WAKAKAKAKkakakaka... :p ....have a nice day everyone ;)

Friday, November 19, 2010

Alahai COUCH...

Salam Jumaat semua,

Zu tak tahu lah sama zu ni yang melampau atau benda tu yang berhantu. Makin lama cuba buat tak tahu, lagi pula lah dia memanggil-memanggil, menyeru-nyeru. Alahai coach, kenapa lah ko mahal sangat. Sometimes tak faham lah, kenapa harga beg yang sebegini 'buruk' boleh cecah ribu-ribu. Menyampah, benci, tak suka....tak suka...tak suka (sambil tekup muka dengan bantal).

Tak boleh jadi ni, perasaan 'ingin memilikinya' makin menjadi-jadi. Ini si Harpreet lah punya pasal ni, tiap-tiap hari Coach...Coach...Coach. Udahlah tu, cukup-cukuplah satu, Zuriati. Sedor diri sikit. Udah dapat betis nak peha pula.

Takpe..takpe.. apa salahnya dapatkan satu lagi untuk 'menghargai diri sendiri' kan? Yes! I like that word! Appreciate yourself, better late than never. Ah, kak Eynda mesti setuju tapi kak eynda ni kaki gadget, macam zu gak (hihihihi). Takpe kak, biar kaki gadget, jangan kaki temberang kan. Hahaha, kak eynda, apalah nama akak tersesat kat dalam entry zu kali ni, tapi apa-apapun, COACH yang 'very de stunning' ni akan aku dapatkan juga, by hook or by crook, bak kata mat saleh yang dulu menjajah bumi Malaysia ni. Haish.

Ah, pas ni mestilah ada yang mengata. Korang nak kata apa, kata lah, nak mengeji, nak mencaci, nak hantar komen yang tak berperikemanusiaan, hantor ler, takdenya aku heran. Lantok dema lah. Yang penting, zu tahu apa yang zu mahukan dan tahu juga cari jalan yang HALAL untuk dapatkannya. Hai uncle coach, tunggu ye...buah hatiku, intan payung, aku dah kemaruk kerana kamu wahai pakcik coach...huuuuuuuuuuu...

zur: Sambil tongkat dagu, berfikir-fikir kalau letak dalam wishlist ni, can my dream comes true?



Thursday, November 18, 2010

Favorite Love Poem

A gentle word like a spark of light,
Illuminates my soul
And as each sound goes deeper,
It’s YOU that makes me whole

There is no corner, no dark place,
YOUR LOVE cannot fill
And if the world starts causing waves,
It’s your devotion that makes them still
 
And yes you always speak to me,
In sweet honesty and truth
Your caring heart keeps out the rain,
YOUR LOVE, the ultimate roof

So thank you my Love for being there,
For supporting me, my life
I’ll do the same for you, you know,
My wonderful darling wife 

Wife says: And if it all fall aparts, I will know deep in my heart, the only dream that mattered had come true. In this life, I was loved by you.

ps: Its not your mistake if you cant read which cheats u. But its really your mistake if you cant read the eyes which loves u.

Thursday, November 11, 2010

Lagu untuk Damia

Tepi gunung air terjun
Tempat orang bermain
Tempat tinggal tukang kebun 
Dan anaknya damia

Sangat cantik 
Sopan santun
Hidung mancung ... seludang
Betis bagai bunting padi
Sungguh cantik di pandang

Tidur malam mimpi-mimpi
Damia datang ke rumah
Tapi kalau Damia pergi
Hati mama gelisah...

Bunga kekwa untuk kamu...

Kau mahu mengeji aku? Silakan
Kau mahu terus menghina aku? Teruskanlah
Buatlah apa saja yang perlu menyakiti aku
Aku pasrah menerima, aku tabah menghadapi
Kerana aku tahu Tuhan itu Maha Berkuasa.

Aku tiada hak untuk menilai hati budi mu
Kau tidak berhak untuk menyakiti aku
Aku tak ingin berterusan menanggung sengsara
Takku ku mahu berkorban jiwa dan raga
Jika sumpah seranah itu yang menjadi balasannya

Jika senyum ini menyakitkan bagi mu
Palinglah ke arah lain agar hatimu itu gembira
Jika ketawa ini menjelakkan kamu
Tutuplah telingamu agar ia tuli pada keikhlasan
Jika lirikan mata ini membuatkan kamu sengsara
Pejamkanlah matamu
Biarkan ia kelam dan kabur pada sinar kebahagiaan itu

Aku tiada apa untukmu
Aku bukan sesiapa bagi kamu
Kau tak berhak menghancurkan hatiku
Kau tak berhak memijak maruahku
Kau tak akan mampu menghalang langkahku

Ini bunga kekwa putih untukmu
Doaku, semoga kamu bahagia atas tangisan insan lain.



Monday, November 8, 2010

Sweet candy...real sweet!

Hye people...salam sejahtera semua..

Today Monday, very tired and hectic day. But see, this one had made me smile...sweet...really sweet...I think if somebody give this to me, i dont know whether i will eat it or i just smell it and keep it in a very nice box for display...hihihihih...how about you? Sayang lah, nak makan... (thanks for Izan who sent me this sweet pics..u made my day, my girl)

I LOVE YOU...BE MINE

HAPPY VALENTINE DAY

NICE AND CREATIVE

HUG ME, KISS ME, LOVE ME

I LOVE YOU

WOMAN'S CHOICES...PICK ONE

GET WELL SOON...WE MISS YOU1

HAPPY BIRTHDAY

LOVE, HOPE THAT YOU HAVE A LOVE-FILLED DAY AND THAT EVERYTHING GOES YOUR LOVELY WAY...

NEW YORK LIFESTYLE...HEHEHE

LOVE, LAUGH, BE MINE...

PRINCESS AND PRINCE FROG?


Tangkuban Parahu, Bandung

Last week i got chance to visit Bandung, Indonesia (yes, again). Among places i has been visited is Tangkuban Parahu. Let's check the photos while i share info about Tangkuban Parahu, who knows it can be a good info for those who may interested to visit this nice place.

Tangkuban perahu is a volcano, 25 kilometers north of Bandung direction of Lembang. Its location is in between Sagalaherang village, Sagalaherang district, Subang regency and Cikole village, Lembang district, Bandung regency.

This is Bandung's most famous tourist volcano just 28 km north of the city. This volcano offers many places to see and explore. Whether we look into the huge crater or hike down into it, stroll through the forest on its slopes, or simply enjoy the splendid panoramic scenery.



Mt. Tangkuban Perahu is an interesting destination that everyone in the Bandung area is fond of visiting. When seen from Bandung, Mt. Tangkuban Perahu has a distinctive shape, like an upside down boat. Tangkuban Perahu means, in fact, "up-turned boat" This peculiar shape has stimulated the fantasy of the Sundanese people from early times as expressed in the Legend of Sangkuriang.

Geologically, Mt. Tangkuban Perahu has played a significant role in the development of Parahyangan highlands. Eruptions have contributed immensely to the hills north of Bandung through lava flowing into the valleys and hardening into rock, thus forming big cliffs over which waterfalls leap. Likewise, mud flows have formed a semi-circular cone of gentle gradient (what geologists call "a fan"), which is now a mass that blocked the valley of the ancient Citarum River near present day in Padalarang (some 18 km west of Bandung), this caused a lake to form covering the whole Bandung plain.

Here is the some views taken at Tangkuban Parahu. Enjoy...

 
T-shirt...Tangkuban Parahu...just choose which one you like
Along this area, there is so many bazars and lots of local trying to get people to buy their stuff, most of them is handcrafts

Naruto and friends among the attractions...nice
Handcrafts...they made it from small coconut, how amazing, they are so creative
best!

Saturday, November 6, 2010

Mystery Love - The End

Sorry for the late of updating this story, knowing lot of friends cant wait to see what happen next to Neha, here is the continue of the story -----------------------------------------------------------------------------------
Rahul replied back to her;

I know it because I in front of you. Cant you see me? Cant you feel me close to you? I also know that after 3 days you have your appraisal. Now this you have not told anyone. Just your PM knows about it. Do you think your PM will give me all these details?

Love you.
Rahul Mehra
 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Neha not sure of the answer. She knew her PM would not have told Rahul all this but how did Rahul know so much about her was a mystery for her. Finally she thought she will talk to her PM, Rohan.

Next day, she went to her PM’s desk.
Hi Rohan. I wanted to ask you something”.
Rohan:- “Sure Neha. Are having any issues?”
Neha:- “No. actually I wanted to know about a person named Rahul Mehra.”
Rohan was shocked on hearing that name.
PM:- “How did you come across this name. has anyone told you about him?”
Neha:- “No one has said anything to me about him. Few days back he started sending me e-mails. First I ignored but then he would give such details which I did just few minutes back. He even knows my appraisal date.”
Rohan: Are you sure you got mails from Rahul Mehra only?
Neha: Yes very much. But why do you looked shock?
Rohan: Because Rahul Mehra died 2 years back. He use to sit at the same place where you are sitting. How can a dead person send mails to you.

Neha was shocked. She didn’t know how to react to this.

Rohan: If you don’t believe me then you can try finding his name in the telephone directory. Maybe someone told you about him and because of work stress you started imagining that he is sending you mails.
Neha: I am not imagining anything. He has really send me a mail. I can show you in my mailbox.
Rohan: Okay Neha I believe you but still I think you should take a break and go home.


Neha was still in shock with the news she got from Rohan. She just did a search on telephone directory for a name with Rahul Mehra and page returned no records. She again checked the mail id and employee number details. She did a search many times that day by putting various combinations but the search page displayed the same message “No matches found for the given search criteria”. She could not believe that someone could hack the system and send mails to her from an non-existing id. She attached the mails sent by Rahul and sent it to Rohan as a proof that she was not dreaming.

On seeing the attached mails even Rohan was in shock. He came to Neha’s desk.

Rohan: I think by mistake his id has not been deleted and someone who knows about it is playing with it.
Neha: But I checked the details on telephone directory there are no records available for this id.
Rohan: Talk to the CCD people and see what they have to say.

She called up the CCD people. They took control over her system and looked at the mail sent by Rahul Mehra. The mail was sent from the from the same computer which Neha was using. The time stamp at which the mails were sent Neha had logged in. Also there was no evidence that a remote desktop connection was made or mail was sent through web mail. Even the CCD people were clueless as to how a mail has been sent from a non-existing id and from Neha’s system itself.

There were no viruses or torjans or any other kind of threats on Neha’s system. Her anti-virus was upto date. The whole day was gone in finding a loophole as to how did Neha get such a mail in her mailbox. Neha was tierd from the day’s happening and so she decided to leave early from the office that day.

The next day when Neha came back, she saw a mail from Rahul Mehra. She didn’t know whether she should delete that mail or read that mail. She was scared to open the mail. Somehow she gained some courage and opened the mail. The context of the mail was:-
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hi Neha,

Good to see that you left the office early tonight. I know Rohan told you about my death. I was also a workaholic like you. I would sit late in the office, even when no one was around me. I just being at office. I had no friends, no social life. Even on weekends I would use to come to office. I missed all the fun in my life. Even my death happened at office while I was working.

My dead body was found by the house keeping guy and the security guard at the reception. I took a lot of work stress which my conscious mind could not bear that day. I ignored all the health problems I was having.
And finally on that night (20. 10. 09, 11:24 PM) all these reasons became responsible for my death. Now you know why I am not scared of ASHI.

But yes if I was alive then also I wont be scared of ASHI because I have really fallen in love with you but we cant be together until your death. 
Now the choice is yours whether you will kill yourself on your own or whether I need to do the honors.

Waiting for your death. 
Love you always.
Rahul Mehra

Some love stories have ghost in it… so what do you think?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts