Thank you so much for following this blog

Wednesday, May 12, 2010

I'll call you back...

Hey girls and guys , apa khabar semua? Harap everything will be fine on your side. Me? Well, Its Wednesday, nothing much special, banyak perkara yang berlaku minggu ni, kebanyakannya hal-hal kerja lah. Yang paling worst, bila data lost and no back-up? WHAT?? Yes, unbelievable kan?

Hmm.. that one not include the most horrible, worst and intolerant boss in the world, yang nak tunjuk sangat dia tu boss ( boss lah sangat konon). Zur memang hangin dengan mamat ni, dahlah mengarah ikut suka hati dia, dah tu satu hari buat kerja dia je, sampai kerja sendiri terabai. Takpe, esok zur appraisal, akan ku luahkan segala-galanya, yang penting jangan emosional..

Bila dah tension-tension tu, mulalah sibuk nak call kawan-kawan kan, sebab nak release tension. Punyalah ramai kawan tapi semua busy. Adeh..tapi terubat jugak hati bila diorang kata 'aku tipon kau balik ye' atau dalam bahasa omputehnya " i'll call you back".

Wah...wah..ni yang mak meradang ni. Cubalah kalau nak berkata-kata tu dengan niat, mesti kita buat kan. Ini punyalah confident with i'll call you back, and the worst part is i trust them and waiting the whole day for the call. Thinking to make a call again but i'm afraid that it will disturb them since zur ni boleh dikategorikan sebagai seorang yang agak bertimbangrasa (eeiiii...betullah, tak caya tanya mak zur..hehehe).

Talking about 'i'll call you back', have you ever think that when you say it, its likes a promise? Can you imagine if that people got something important to tell, or really need your help but at that time you are busy, and just say 'i'll call you back' as a reason to hang up? Think about this. Maybe she/he hurt, maybe she need somebody to talk, maybe she feel stress and want to cry..so many maybe. So..if you think you are not capable to call back for any reason, why not you send an email or sms or whatever way to tell them that you cant make a call now, or anything that wont hurt her.

This is only a piece of the story. I'm sure, lot of people facing the same problem.Yes, this is only a small matter for many people but not for me. For those who know me, if i say or promise something, you got my word. So zur tak faham kalau orang lain boleh buat macam tu, sebab benda-benda macam ni, just a simple step to do.

Well...dimana ada kemahuan, di situ ada jalan kan?

Thursday, May 6, 2010

Kasih I.B.U bawa ke syurga..

Kasih ibu bawa ke syurga, ayat yang dah biasa kita dengar, dah selalu sangat, sampai terkadang ia tak lagi membawa apa-apa makna pada kita. Bukan semua orang yang masih ada mak, ramai juga yang tandus kasih sayang hingga hati menjadi keras seperti batu , tapi ramai juga yang menagih suci murni hati-semuanya dari seorang yang bergelar ibu. Sebelum menjadi seorang ibu, zu tak faham bila mak sanggup buat apa sahaja bila zur nakkan sesuatu-baju baru, kasut baru, krim muka, pencuci muka, syampu; perkara-perkara asas yang pada masa dulu susah yang amat untuk diperolehi. Zur tak faham kenapa mak menangis bila kitorang adik-beradik minta baju baru bila menjelang raya, zur juga buat tak reti bila kitorang adik-beradik bertumbuk sakan sebab berebutkan sebiji bola!.

Tapi itu dulu...dulu, dah lama dah. Sekarang masa yang ditunggu dah tiba. Masa yang berlalu sentiasa memberi kita pengajaran hidup yang amat bermakna. Sekarang zur telah bergelar seorang mama kepada dua cahayamata yang sentiasa menjadi segala-galanya dalam hidup zur. Sekarang aku faham..aku faham apa yang mak aku rasa. Zur faham kenapa adakalanya mak menangis, zur mengerti kenapa mak ketawa melihat kami 7-beradik, zur rasa apa yang mak rasa-kebahagiaan itu, kesedihan itu, kegembiraan itu, semua perasaan itu, yang ada kalanya susah yang amat untuk dimengertikan, kini zur faham..sungguh faham.

Buat mak yang disayangi, kalau suatu masa dulu mak sanggup lakukan apa sahaja untuk akak, sekarang akak pun ingin katakan bahawa, akak juga sanggup lakukan apa sahaja, berkorban apa sahaja asalkan segala pengorbanan, kasih sayang mak pada akak tidak sia-sia. Maafkan akak kerana pernah buat mak menangis, tapi akak berjanji mak, demi Allah yang menjadikan langit dan bumi dengan penuh kasih sayang-Nya, mak akan tetap menjadi keutamaan dalam diri akak dan adik-adik. Sebagaimana mak menjaga dan membelai kami dengan tulus kasih sayangmu, begitulah yang akan kami lakukan. Sesungguhnya, akak bermohon kepada Allah,semoga Dia akan memberikan kami 7-beradik sedikit daripada sifat lemah-lembut dan kasih sayangNya, agar kami boleh menjaga, mengasihi dan menyayangi mak seadanya.

Kami sayang mak...kami sayang abah jugak..


Kasihnya abang...

It's really a very quite and peaceful morning, yet i still busy with all unfinished work.While preparing the report yang all the bosses ask me every hour, and having my very late breakfast (10am maa...almost lunch time), sambil checking email yang bertalu-talu masuk (pengumuman ya, ini bukan sebab saya ni jual saham, tapi memang kerjanya terima cc email orang lain..pheww), sambil berfikir-fikir apa lagi mission impossible ni, sempat lagi nak mengupdate blog. Kenapa? Ini bukanlah kerana zur ni manusia sotong ye, punya banyak tangan, tak, manusia biasa tapi multitasking...heheheh, tapi kerana sekeping gambar yang diterima melalui email.

Gambar yang sungguh syahdu, buat zur berhenti makan, air milo yang ada dalam mulut pun lupa nak telan, terkesima sekejap, sayu, sedih, pilu, semuanya bercampur-baur menjadi satu perasaan yang sungguh sukar untuk digambarkan. Buat zur rindu dan teringat pada anak-anakku sayang. Makin lama, terasa ada air jernih mengalir di pipi. Adakah zur terlalu emosional? Entahlah, you all nilailah sendiri...


Saat itu, zur berdoa kepada Allah, semoga Dia menganugerahkan zur kekuatan, ketabahan dan kesihatan yang baik, supaya zur boleh dan mampu menjaga suami dan anak-anak zur hingga ke hujung nyawa...

Tuhan...sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Wednesday, May 5, 2010

Blackberry...oh...blackberry

Gila, memang aku dah gila, terasa bagaikan jatuh cinta pandang pertama. First time tengok hati dah terpaut, first time menyentuh, terbawa-bawa dalam mimpi. Blackberry..oh..blackberry..kau akan tetap aku miliki.

hahahah..mereng, memang aku dah mereng. Bukan nak ikutkan sangat perasaan tapi macam mana ye, tak boleh lupa dan tak akan boleh lupa. Takpe..takpe..sabar ye zuriati, do it one by one. Kalau tak kerana holiday trip ke Jakarta end of this month, memang dah sah this gorgeous handphone will be mine. Sebenarnya ini bukan first time zur survey blackberry ni, dah banyak kali dah, so far takde yang berkenan, tapi blackberry bold 9700....ternyata kau telah berjaya menakluki hati ku ini...huk huk huk.

Hubby kata, daripada beli blackberry ni, baik ambil notebook. Logically, he is correct. Why i should waste my money on something that not really need it (ni ayat nak sedapkan hati sendiri ni, tapi dalam hati..ish..ish..). Takpe, first beli notebook dulu. Ha, yang ni pun satu issue sebab dah terbekenan kat sony vaio kaler pink..(ahaks). Cute and very sweet, sesuailah dengan jiwaku yang suci lagi murni ni..ho ho ho..(masuk bakul angkat sendiri).Tapi yang ni memang mission impossible (or not really ??). It's okay, tunggu balik dari jakarta, we'll wait and see.

Owh, teringat lak birthday diri sendiri next month. So rasanya boleh kot kalau nak beli utk diri sendiri (sob..sob..xde sape ke nak hadiahkan ni..??).Hahaha...it's okay friends, memang biasa zur treat diri sendiri, hellooo...i deserve it.ok

Okay...nak sambung berangan...

Tuesday, May 4, 2010

Tips makan buah yang betul..

Salam sejahtera to all my friends,

Suka makan buah? Buah apa? Buah tempatan? Buah import? Tak kisahlah buah apa, tapi yang penting kita semua tahu buah-buahan banyak khasiat kepada tubuh badan kita. Kebetulan, whila having lunch in my room, i found one nice article on what is the correct way to eat fruit and make sure we get advantage from it. Check this out!


We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat.
What is the correct way of eating fruits?
IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS! * FRUITS SHOULD BE EATEN ON AN EMPTY STOMACH.
If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities.
FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD. Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so.
In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil......
So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining - every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet etc - actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach. The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat!
Graying hair, balding, nervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach.
There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter.  If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight.
When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans. Don't even drink juice that has been heated up... Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins.
But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body. Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look!
KIWI: Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange.
APPLE: An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants & flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke.
STRAWBERRY: Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals.
ORANGE : Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer.
WATERMELON: Coolest thirst quencher.. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene - the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium.
GUAVA & PAPAYA: Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes.
Drinking Cold water after a meal = Cancer! Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer... It is best to drink hot soup or warm water after a meal.
A serious note about heart attacks HEART ATTACK PROCEDURE': (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting.. Be aware of intense pain in the jaw line.... You may never have the first chest pain during the course of a heart attack . Nausea and intense sweating are also common symptoms.... Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive

Monday, May 3, 2010

Ciuman untuk anak-anakku..

Salam sejahtera to all my friends,
Monday morning starts as usual. But luckily, because i came to work yesterday (yes..yesterday is S.U.N.D.A.Y), so many things settle. Oh ya, while resting my mind, i found one interesting article, this is suitable to all moms and dad too. Read this:
Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga


Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah.
Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga.

Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan,tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;"Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima.Rasulullah pula, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa

Ini sesuatu yang menarik tentang mendahulukan anak perempuan:

 Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Good...so every single kiss i gave to my prince and princess, Allah will give me 'pahala' for that. Alangkah beruntungnya orang-orang yang punya anak, tapi ada juga yang tak bersyukur, anugerah ALLAH dibuang sewenang-wenangnya. Sesungguhnya benarlah, dalam setiap manusia itu punya sifat haiwan, dan dalam setiap haiwan itu punya sifat manusia, jadi apa yang membezakan mereka? Itulah A.K.A.L
Fikirkanlah....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts