Thank you so much for following this blog

Tuesday, December 13, 2011

Si Comel Laura...

Makhluk Allah yang kecil ini sememangnya telah berjaya membuatkan aku jatuh cinta.  Masyaallah, comelnya, manjanya dia. Dengan wajahnya yang comel, matanya yang bulat, bulunya yang lebat dan lembut membuatkan hati bertambah sayang. Bermula dengan seekeor, kini dah bertambah ahli keluarga kecil aku ni. Tapi Laura tetap maintain sebagai tuan rumah.

Dulu Laura sangat takut dengan kamera. Kalau dia nampak aku pegang handphone and halakan ke dia, memang xde harapanlah. Cepat je dia nyorok dalam pouch. Lagi satu, disebabkan dia ni terlalu aktif maka teramatlah susah nak mendapatkan shot-shot terbaik. Akhirnya, di suatu malam yang dingin, selepas makan sesuku jagung kepunyaan anak teruna kesayangan, aksi-aksi manja Laura dapat dirakamkan. Terima kasih pada encik di rumah sebab kasi pinjam DSLR...

Lepak-lepak lepas pekena jagung...tapi kena maintain cun sebab mama nak ambil gambar and letak dalam blog...hihihihii
 Dulu pernah bawak Laura pergi opis tapi lepas ramai sangat yang kacau and usik-usik dia, terus tak bawak dah sebab kesian anak mama kena buli. Apa taknya, depa pegi tiup muka member, sure lah bengang si Laura, then mulalah dia crabbing tak berhenti. Mengelabah aku jap..hehe. Sekarang dia dah makin gemuk, dahlah manja, makan pun bersuap dengan babah kat rumah. Untung la, ada orang nak suap :P
Malu-malu kucing, main nyuruk-nyuruk lak...hahahaha

Sebenarnya time ni dia baru bangun tidur and ada seekor lagi kat bawah tu, si baby.
Laura ni suka makan buah-buahan tapi sekarang makin lama makin cerdik, dah pandai memilih. Kalau aku letak buah-buahan yang dipotong dadu and campur dengan sayur skit, esok pagi bila bangun tinggal sayur je. Pandai sungguh. Oh ya, sekarang no more apple please. Muak! sebab kalau letak apple, memang tak luak, pandang pun tak. Untungla...boleh pilih-pilih makan :P
Aksi manja budak busuk yang buat mama rasa macam nak picit2....eeeiii...geram!
#Sayang makhluk-makhluk Allah ni seperti anak-anak sendiri

Woman's Deadly Word (...and its so true)

and mine always "FINE!" then sapu-sapu bontot and walk away with "WHATEVER"

AH...Just perfect :)

Thursday, December 8, 2011

Harus baca: Kisah Ibu mertua yang pendendam

Suzana (nama sebenar)dan razman(nama sebenar) adalah pasangan yang paling bahagia dari sejak zaman sekolah. Mereka sering kelihatan bersama di kantin, di dlm kelas mahupun waktu belajar di luar kelas...
Sesudah tamatnya zaman persekolahan, mereka menyambung pelajaran di sebuah U swasta yg terletak di sekitar kuala lumpur... mereka bagaikan belangkas yang x dapat di pisahkan lagi tetapi dalam setiap percintaan mesti ada dugaan nya.. ‘

Salmah seorang ibu yg bengis dan terlalu mengongkong keluarganya supaya mengikuti sgala kehendak nya.Salmah adalah ibu kpd Suzana.

Pada suatu hari, Salmah mendapat tahu bahawa anak tunggalnya keluar dgn seorang lelaki iaitu Razman. Dia mendengar khabar itu drpd jiran2 nya. Salmah pun naik berang dan sgt marah terhadap Razman dan menyimpan dendam terhadap Razman. Dia sanggup memberhentikan pengajian anaknya dari belajar di U itu dengan niat utk memisahkan mereka.

Setelah 3 bulan Suzana berhenti, datanglah Razman dgn rombongan meminangnya ke rumah Suzana. Ibu nya terpaksa akur dgn perhubungan percintaan mereka kerana menyedari bahawa jodoh anaknya itu memang kuat untuk Razman.

Setelah setahun berlalu mereka pun di ijab-qabul kan dan pasangan pengantin baru ini bercadang hendak pergi honeymoon ke Pulau Tioman tapi malang telah menimpa mereka. Razman dan Suzana telah mendapat kemalangan semasa dalam perjalanan ke Pulau Tioman.

Salmah bertambah marah kerana kemalangan itu menyebabkan muka Suzana mengalami luka yang teruk sehingga kulit muka nya tersiat. Malah meninggalkan kesan yang amat menakutkan.

Sejak kemalangan itu kebencian Salmah terhadap Razman begitu membuak2. Razman berasa kecewa akan sikap ibu mertuanya, tambahan selepas mengetahui berita tentang wajah anaknya akan menjadi cacat seumur hidup.

Razman cuba utk memperbaiki keadaan. Dia bertemu dengan doktor bagi merawat muka isterinya dengan cara mendermakan kulitnya. Perkara ini Razman telah memohon agar doktor berjanji akan tidak menceritakan kepada isteri dan ibu mertuanya.

Setelah seminggu Suzana membuat pembedahan muka, Salmah begitu gembira melihat perkembangan muka anaknya dan memeluk cium muka anaknya. Namun dendamnya terhadap menantu tidak pernah padam. Doktor tersenyum melihat kegembiraan Suzana dan ibunya.

Salmah bertanya kepada doktor dengan penuh harapan siapakah insan yang sanggup mendermakan kulit untuk pembedahan muka anaknya. Doktor terdiam seketika lalu menjawab "penderma tersebut menyuruh saya agar tidak memberitahu akan identitinya kepada puan". Salmah akur dan kecewa dengan jawapan dari doktor tersebut dan mencium muka anaknya berkali-kali.
........... ......... ................................................................................
Sebenarnya Doktor telah menyimpan rahsia Razman yang mana telah mendermakan kulit punggungnya untuk pembedahan muka isteri kesayangannya.
Cuba lah kalau rahsia ini terbongkar dan Salmah (ibu mertuanya) tahu yang pipi anaknya di cium berkali-kali itu adalah kulit punggung menantunya yang dibenci.

Macamana erkkk reaksi ibu mertua ....


Monday, December 5, 2011

New family members...

Salam semua,

Apa khabar? Maaf, dah lama tak berkesempatan utk update blog ni, banyak kisah yang hendak diceritakan, banyak teladan yang dipelajari tapi masa...memang sentiasa tak punya masa terluang untuk ber-blogging.

Kisah terbaru, i just received new family members, so lepas ni Laura tak akan kesepian lagi. Perasaan yang bercampur-campur hilang sebaik sahaja melihat Laura yang kelihatan sangat gembira menerima teman-teman baru. Rasa nak menitis airmata, sangat terharu. Maafkan mama, Laura. Lama Laura kena tunggu sampai Laura merajuk taknak makan, taknak main walaupun mama dah belikan mainan yang mahal-mahal.Habis duit mama tau!

Pictures..more pictures, here we go..
Our new family member : mami, didi and baby.

I got 3 new suggies, thanks to Darren who willing to give me the whole family + food and cage for a very good price. He loved them so much, just he is to busy plus his future wife dont like them, so seems like he has no choice. Dear friend, i will take care of them, and keep them as a family :)

So I end up have 4 little family members. The otai one is Laura for sure, then we have didi (daddy), mami (mommy) and their baby,Baby.I separated Baby from their parents (kejam kan?) and put her in a cage with Laura. So untuk beberapa malam yg pertama, I can hear she's menjerit-jerit sebab kena buli dengan Laura. Laura memang dengki tau, mama dah pesan suh kawan baik-baik, suka sangat buli si baby. Yang peliknya, bila aku datang je dekat dengan cage dia, elok lak nampak dia memain dgn si baby. What a pandai creature, pandai ko cover line eh?
Feeding time, hubby kena letak dlm piring and pegang sbb time ni belum ada bekas yg sesuai, but its okay, good for bonding...kita minum dulu!!
Baby, she's so friendly and manja. First time holding her in my hand, she so soft and good girl. Dia just duk je atas shoulder aku, pas tu sibuk main-main rambut sampai anak dara aku kata si baby tengah cari kutu. Ceh! Mama mana ada kutu tau. Hubby pun dah snap-snap gambar baby melepak kat bahu aku (tapi sorry, xleh publish sebab atas sebab-sebab tertentu...hehe) After 10minutes, agak-agak dia dah biasa, mulalah berjalan-jalan dari bahu ke lengan, merata-rata and hello...babah, u have to bring them for nail-clipping, x elok simpan kuku panjang, nnti jadi budak degil!

baby tomei tomeiii ...hello
 Baby, dia ni suka panjat2 bahu aku, cium2 pipi...hihihihi. Oh ya, kalau buka feeding door kat cage tu, pantas je dia menyelit nak keluar...she is my sunshine..baby, mama sayang baby. Jangan gaduh-gaduh dengan kakak laura ye, nanti mama tarik telinga dua-dua :P

Laura....relaxing my apron pocket
 And here she is, my lil girl laura, lepas ni takdelah laura nak duk dalam poket apron mama, teman mama kemas dapur and baca novel, skang laura dah ada kawan, tapi mama akan sentiasa bawak laura dan yang lain-lain kalau mama g jalan-jalan.

Aku sayang semua suggies ni. Ada kawan kat fb mintak satu ekor, nak beli. Tapi aku tanya balik pada diri sendiri, memang aku akan dapat duit tapi yg mana satu yang nak aku bagi? Didi? Kalau bagi didi, nanti mami xde kawan. Laura? Definitely not. Baby? Kalau jual baby, sape yang nak kawan dengan Laura debab tu? Huhuhu...so its end up dengan "akak tak jual, akak sayang semua sekali"..hahaha..

To readers out there yang rasa nak bela suggies ni, fikir masak-masak sebab nak jaga binatang ni, memang kena bagi komitment skit. Kalau u all tanya petshop, sure dia kata senang je jaga, bagi epal je. Hello, orang pun boleh mati kalau makan satu benda sepanjang hidup. Buat research dulu, baru tahu. Tanya mereka yang berpengalaman, its not easy job.But how hard it is, aku sanggup. Aku dah janji pada diri sendiri yang aku akan jaga diorg semua ni baik-baik, semoga diorang akan mendoakan aku sekeluarga juga

The end.

Pictures of the day:
XPress pizza...favorite hubby :)

salam

Thursday, December 1, 2011

He always there....


You knock, He opens. You attend, He welcomes. You ask, He gives. You sin, He tests, You repent, He forgives. You sin again. He forgives again. You cry, He listens. Everything you do, is about you; and everything He does, is about you. "So which of Allah’s favours will you deny?"
[Quran Surah Al-Rahman 55:13]

Wednesday, November 16, 2011

All the time fav pose for today...




Okay...enough for today. Kang korang kata aku melucah lak

Good day peeps..

Wit love...

Tuesday, November 15, 2011

Suggies kesayanganku, si Laura

Hajat hati untuk membeli sepasang hamster tak terlaksana sebaliknya seekor suggies yang begitu manja dan kelihatan sangat selesa tidur di telapak tangan aku membuatkan hatiku terpaut serta-merta. Inikah yang dikatakan cinta pandang pertama? Ah, x kisah tetapi dengan harga RM500, aku membawa pulang seekor sugar glider beserta sebuah sangkar yang dihias indah (huhuhuhu....).

Kami namakan dia Laura tapi si zara memanggilnya Oya (maklumlah..budak pelat memang macam tu). Terus terang aku katakan, pertama kali aku memegang si laura ini di rumah, aku geli-geleman. Entahlah, padahal tadi aku yang beria-ia nak beli..rasa macam pegang tikus..hehehe

Masa diambil untuk menjinakkan si laura ni lebih kurang 2 minggu sementelah kami pun dah cecah jam 8 malam barulah sampai di rumah..setiap hari.  Jauh di sudut hati, kasihan juga rasanya sebab dia kese'ekor'an di situ, tapi berkat kesabaran, alhamdulillah, sekarang dia manja sangat sampai kalau bawak balik kg, memang kaki tak cecah lantailah, asyik bertenggek kat bahu je memanjang, makan pun bersuap. Ceh!

Laura semasa baru seminggu dibawa pulang ke rumah, kurus je..

More pictures..

Aksi acrobatic sambil makan epal...hehehe
Sorry to say, her favorite fruit is rambutan and D.U.R.I.A.N
Sedih sangat bila tegok dia tidur dalam puch sorang-sorang macam ni...huhuhu
Tapi itu semuanya 5-6 bulan yang lepas, tunggu, akan ku upload gambar budak sekor ni paling latest, dahlah gemuk, memilih makan lak tu...Ceh!

Kongsi Resepi: Biskut Cornflakes Permata Hati

Assalamualaikum semua,

Hobby baru...baking. Bukan sebab dah beli oven baru (no..no..no..) tapi sebab rasa macam hilang stress bila mem'baking'. For the start, am baking 3 kali seminggu, basically hanya butter cake with almond, marble cake or rainbow one. Reason for 3 times baking in a week, 1 kali hangus (sebab tukang bakar belum expert lagi untuk setkan suhu and timer), 2nd time kek butter dah jadi bingka tapi bila bawak ke opis kawan-kawan sedap sangat "bingka" yang aku masak (padahal kan...) and third time, sebab ada member nak tempah "bingka" tu tapi menjadi lak, gebu je...hahahaha...complicated.

Last hariraya aidiladha, memang tak sempat nak baking cake tapi masa tengah melepak-lepak kemas dapur dengan ditemani anak bujang yang sibuk bercerita itu ini, terpandang satu balang cornflakes yang belum terusik, so kepala apa lagi, laju je terfikir nak buat biskut. Bahan-bahan pun ada lagi skit, so berpandukan resepi kak Jun from www.myresepi.com here is the outcome.

Marilah menjamu mata and sesiapa nak cuba, bolehlah cuba sebab sangat senang dan ringkas. Happy baking everyone

Biskut Cornflakes Permata Hati

Cooked by mama and designed by Muhammad Muqri. Thanks son

Crispy and less sweet...yummy!
 Kata aku: Ada permintaan untuk kek butter semasa bercuti ke Singapore.Insyaallah, akan diusahakan. Terima kasih pada family and kawan-kawan yang sentiasa support aku


Tuesday, November 8, 2011

I want to be like this...


Kata aku: Jika aku tidak bermanfaat kepada manusia, Kau ambillah nyawa aku, Ya Allah tetapi jika aku ini bermanfaat kepada semua makhluk-Mu, maka Kau sihatkanlah aku dan panjangkanlah umurku agar aku terus mampu menjadi insan yang bermanfaat.

Friday, November 4, 2011

Gangguan

Sejak akhir-akhir ni hati selalu tak tenteram...jiwa kacau. Malam tidur susah lena, ada beberapa bayangan buruk yang menjelma. Adakala ketika leka menonton televisyen terasa ada sesuatu yang sesekali menjenguk di balik dinding. Entahlah...mungkin bayangan gurauan :)

Korang takut? Aku dah lama di ganggu macam tu. Kalau solat terasa macam ada orang yang menjadi makmum nya, solat tak kusyuk. Penyelesaiannya, pasang lampu dan panggil anak-anak supaya meneman. Parah kan? Yes it is. Waktu malam, jam 11 ke atas akan kedengaranlah suara kerusi meja seolah-olah dialihkan di tingkat atas. Entah siapa yang nak sibuk nak mengatur rumah waktu malam buta. Haiii..kamu manusia ke apa ni? Aku pun mulut kurang ajar, mula lah menyumpah " hah! dah mulalah tu nak buat kerja malam-malam buta, macam @$@^(!$%!!"

Aku ada terbaca satu artikel tentang gangguan jin. Jin ni macam manusia juga, ada yang baik, ada yang jahat. Dan jin ni ada yang suka kat kita, ada yang benci sangat. Kalau ikutkan gangguan-gangguan yang aku kena ni, berdasarkan artikel tu, menandakan jin tu suka kat kita. Ha sudah! And benda-benda ni kalau tak disekat boleh menjadi makin parah.

Aku kalau nak cerita kat hubby dia tak percaya, dia kata itu perasaan aku je. Baiklah, tapi aku rasa dia pun dengar bunyi perabot dipindahkan dan guli dibaling.Dia kata maybe orang atas ni pindah2kan sofa dia sebab nak tidur. Apa kejadah tiap-tiap malam macam tu? And maybe dia tak rasa terganggu sebab jin tu tak suka kat dia, sebab dia tak pernah kena orang main auuu cak!!. Ah..malas nak layan

Aku ni pun kemampuannya terbatas, nak g jumpa orang yang lebih tahu pun tak tahu kat mana, so apa aku buat, aku amalkan membaca dan mendengar surah Ruqyah Syar'iah. Masa mula-mula dengan tu perut sebu, kepala berserabut tapi aku teruskan juga. Aku yakin Allah akan membantu

Di rumah, aku pasang ayat-ayat Quran. Aku perbaiki kualiti solat, kalau dulu zohor dibuat bila asar sudah nak menjelang tapi sekarang bila masuk waktu je, aku dah tak berlengah. Kalau dulu time di opis, mp3 lagu-lagu yang menemani tapi sekarang dah bertukar, setiap 1-2 jam sekali, aku dengar bacaan surah-surah Al-Quran. Lagi satu aku percaya kita yang lebih layak menguasai fikiran dan perasaan kita so setiap kali ada perasaan yang buruk datang, aku akan beristighfar, selalu beristighfar, banyak-banyak beristighfar...semoga Allah melindungi aku.

Oh ya, ini maybe satu info yang sangat berguna pada sesiapa yang mengalami gangguan seperti aku ini. Mungkin itu bukan seperti yang kita sangkakan. Kalau kita rasa agak negatif pada diri dan persekitaran kita, cuba muhasabah balik diri sendiri. Mungkin...mungkin ada perkara yang kita telah lakukan yang telah menyinggung hati sesiapa, tak kira sama ada dengan manusia, haiwan atau alam sekitar . Mungkin kita telah menyakitkan hati ibubapa atau suami kita, mungkin kita ada membuatkan rakan kita berkecil hati..tanpa sedar. Mungkin ibadah kita hanya 'setakat muat'. Segalanya mungkin, Yang penting sucikan hati dulu ya..

Pic credit to http://waneyellis.blogspot.com 
Kedua, cubalah gunakan minyak ni..minyak kasturi syifa.Minyak kasturi syifa ini telah ditilawahkan dgn 30 juzuk A-Quran, diruqyahkan dgn ayat-ayat ruqyah, doa syifa, almathurat, almuawwizat, asma al husna, selawat tafrijiyyah dan lain-lain. Ia boleh membantu melindungi diri kita daripada gangguan syaitan, jin dsb., malah ia boleh mencantikkan aura tubuh badan seseorang. Kalau anak-anak menangis malam, sapu je minyak ni di ubun-ubun dan belakang telinga mereka, insyaallah, akan dapat membantu. Tapi pemakaian minyak kasturi syifa ni ada aturannya, bukan main bedal je . Lagi satu, minyak ini tak boleh dilangkah sebab ia telah dibacakan dengan aya-ayat suci Al-Quran. Masa bawak minyak ni letak dalam handbag, handbag pun tak letak kat kaki sebab risau kalau-kalau dilangkah secara tidak sengaja.
Dengan menggunakan kasturi ini, jin kafir akan membenci kita ,malaikat suka,org soleh suka...banyak kelebihannya pada rohani kita.Kalau nak dapat lebih info, boleh lihat di website pengedarnya>> http://www.kasturisyifa.com.my

Aku harap story aku kali ini akan dapat membantu kawan-kawan di luar sana yang mungkin menghadapi masalah yang sama. Tapi selalu ingat, apa-apapun selalulah pulang ke pangkuan Dia. Jangan lupakan DIA walaupun sesaat. Insyaallah, kalau kita ingat Dia, Dia akan selalu menjadi kekasih yang melindungi kita. Insyaallah.

Sesungguhnya yang baik tu hanyalah dari Allah dan yang buruk tu adalah kerana kekurangan diri aku semata-mata.


Friday, October 21, 2011

Wednesday, October 19, 2011

Never Lie to Woman


A man called home to his wife and said, " Honey, I have been asked to go fishing up in Canada with my boss & several of his Friends

We'll be gone for a week. This is a good opportunity for me to get that Promotion I've been wanting, so could you please pack enough Clothes for a week and set out my rod and fishing box, we're Leaving From the office & I will swing by the house to pick my things up"
" Oh! Please pack my new blue silk pyjamas. "

The wife thinks this sounds a bit fishy but being the good wife she is, did exactly what her husband asked.

The following Weekend he came home a little tired but otherwise looking good.

The wife welcomed him home and asked if he caught many fish?

He said, "Yes! Lots of Salmon, some Bluegill, and a few Swordfish. But why didn't you pack my new blue silk pyjamas like I asked you to Do?"

 
You'll love the answer...

The wife replied,

"I did. They're in your fishing box ..."



 

Monday, October 17, 2011

WHAT LOVE MEANS TO AGE 4 TO 8 YEAR OLD CHILDREN :)

Slow down for three minutes to read this. It is so worth it. Touching words from the mouths of babes.

What does 'Love' mean?
A group of professional people posed this question to a group of 4 to 8 year-olds, 'What does 'love' mean?'
The answers they got were broader and deeper than anyone could have imagined. See what you think:

'When my grandmother got arthritis, she couldn't bend over and paint her toenails anymore. So my grandfather does it for her all the time, even when his hands got arthritis too. That's love'. Rebecca, age 8

'When someone loves you, the way they say your name is different. You just know that your name is safe in their mouth.'. Billy - age 4

'Love is when a girl puts on perfume and a boy puts on shaving cologne and they go out and smell each other.' Karl - age 5

'Love is when you go out to eat and give somebody most of your French fries without making them give you any of theirs.' Chrissie - age 6

'Love is what makes you smile when you're tired.' Terri - age 4

'Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK.' Danny - age 7

'Love is when you kiss all the time. Then when you get tired of kissing, you still want to be together and you talk more. My Mommy and Daddy are like that... They look gross when they kiss'. Emily - age 8

'Love is what's in the room with you at Christmas if you stop opening presents and listen.' Bobby - age 7 (Wow!)

'If you want to learn to love better, you should start with a friend who you hate,' Nikka - age 6 (we need a few million more Nikka's on this planet)

'Love is when you tell a guy you like his shirt, then he wears it everyday.' Noelle - age 7

'Love is like a little old woman and a little old man who are still friends even after they know each other so well.' Tommy - age 6

'During my piano recital, I was on a stage and I was scared. I looked at all the people watching me and saw my daddy waving and smiling. He was the only one doing that. I wasn't scared anymore.' Cindy - age 8

'My mommy loves me more than anybody . You don't see anyone else kissing me to sleep at night.'
Clare - age 6

'Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken.' Elaine-age 5

'Love is when Mommy sees Daddy smelly and sweaty and still says he is handsomer than Robert Redford..'
Chris - age 7

'Love is when your puppy licks your face even after you left him alone all day'. Mary Ann - age 4

'I know my older sister loves me because she gives me all her old clothes and has to go out and buy new ones.' Lauren - age 4

'When you love somebody, your eyelashes go up and down and little stars come out of you.' (what an image)
Karen - age 7

'Love is when Mommy sees Daddy on the toilet and she doesn't think it's gross.' Mark - age 6

'You really shouldn't say 'I love you' unless you mean it. But if you mean it, you should say it a lot. People forget.' Jessica - age 8

And the final one -- Author and lecturer Leo Buscaglia once talked about a con test he was asked to judge.

The purpose of the con test was to find the most caring child. The winner was a four year old child whose next door neighbor was an elderly gentleman who had recently lost his wife.

Upon seeing the man cry, the little boy went into the old gentleman's yard, climbed onto his lap, and just sat there. When his Mother asked what he had said to the neighbor, the little boy said,

'Nothing, I just helped him cry'

I said: When there is nothing left, that is when you find out that love is all you need.


Apple family


Wakakakakaka...Have a nice day everyone


Friday, October 14, 2011

Harus baca-Gambaran Hari Kiamat

Assalamualaikum,

Sahabat sekalian, aku dah banyak kali terima email berkenaan tajuk entry hari ni tapi hati ini tak pernah terbuka untuk membaca, meneliti dan memahaminya, Dan untuk kesian kalinya, I received this email again from my best friend, Izan. Dan entah mengapa, dalam kesibukan tiba-tiba mata ini tajam memerhati subject email yang baru diterima ini. Dan dengan izin Allah, dalam kesibukan tiba-tiba aku punya masa untuk membaca dan memahami. Bukan, bukan selama ini aku tak punya masa, tapi aku tak pernah dapat kekuatan untuk membacanya, tapi entah mengapa, hari ini.....Subhanallah.

Bukakan minda dan terima hakikat yang kita akan melalui semua ini, suatu hari nanti...ya, suati hari yang pasti!


Gambaran Hari Qiamat
Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

- Pemimpin yang adil.
- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".
- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.  

Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
Sedekah/amal jariahnya.
Doa anak²nya yang soleh.
Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain. 

Wallahualam.

So in love with.....stripe!


I never so in love with stripe but now....oh dear, love is in the air!

Happy Friday everyone.

Weekend is just around the corner!!

Thursday, October 13, 2011

Mee Udang Kuala Sepetang

Mee udang Mak Jah yang famous ini letaknya di Kuala Sepetang. Aku dah tak ingat sangat macamana nak ke sini secara detailnya sebab dah menempuh perjalanan yang jauh, dari KL, dengan pelbagai karenah anak-anak sepanjang perjalanan. Tapi apa yang aku ingat, selepas exit Changkat Jering terus masuk kiri dan jalan sahaja terus ke depan sampai jumpa sign board Mee Udang Mak Jah.

Sepanjang perjalanan selepas exit Changkat Jering tu, you all akan jumpa alot of signboard for mee udang, kalau nak cuba tak salah, cuma for me yang dah dihasut dek hubby sejak seminggu sebelum perjalanan kami, itu sahajalah yang ada dihati; Mee Udang Mak Jah. Ah..Im starving. I travelled all day long just to taste this mee udang yang diwar-warkan. If you ask me...it is super duper delicious!

Okay...pictures....here with go
 To recognize this stall, here is the sign. Left side, here we go, together with this is the email and contact number ( I published this at no cost okay, not even free mee udang...hahaha)

Okay, kat sini disediakan parking lot yang agak luas, free of charge, khas untuk pelanggan kedai mee udang mak jah sahaja okay, bertentangan dengan kedai makan tadi. Minah kat dalam gambar ni dah over excited, sebab akhirnya sampai jumpa.. (and I feel so relieve, no more "are we there yet?" every 20minutes)

Suasana dalam kedai makan, agak tenteram. Makan pun berselera sebab ditemani angin sepoi-sepoi bahasa dan dalam suasana kampung, agak unik perasaan itu, walaupun orang ramai silih berganti, tapi tetap balun sampai 2 mangkuk (ops!)

And last but not least......taraaaaaaaaaaaaaaa.....

Yummy!

Tak sangka aku belasah sampai 2 mangkuk, lapar kot..Ada macam-macam menu,semuanya ada udang. Mee udang, mee udang special, mee goreng udang, kue tiew goreng udang, nasi goreng udang, tomyam udang ... u said it, macam-macam ada. Oh ya, kat sini wifi pun ada, tapi kena mintak password lah. Harga agak sepadan, aku kira my mee udang special, they got 11 pcs yg size sedang-sedang tau. price RM11 ++

Alhamdulillah....

Hasilnya..heheh





Korang ada cadangan tempat makan yang best-best dan harga berpatutan? Tell me...I will go, if weekend got nothing to do...hahaha (yes, aku memang gila travel)

Kata Aku: Nikmatilah nikmat makanan sementara masih sihat dan punya selera :) Enjoy life

Tuesday, September 20, 2011

Surat cinta..

Assalamualaikum,

Lamanya tak update blog ni, dah bersawang-sawang. Maaflah, sepanjang Ramadhan sangat sibuk dengan kehidupan realiti, tak punya masa terluang untuk ber-blogging. Anyway thanks for the silent reader out there who gave sometimes a sneak-peek to my blog.

Love letter...lama betul tak pernah dapat love letter. Korang ada bersurat-surat cinta macam dolu-dolu? Eh, syok tau. Teringat zaman remaja dulu,selalu curi-curi baca surat cinta bapak saudara. Semua ayat bermula dengan "ditemani cahaya bulan, aku mendoakan semoga....". Wakakaka...jiwang!

Kisahnya si anak teruna, pulang je dari taska semalam terus mintak pensil dan kertas, nak tulis surat cinta katanya. Wahh...budak-budak zaman sekarang, kelas ko jah! Mama dulu umur 6 tahun, tak tahu apa surat cinta, nak tulis nama sendiri pun kurang pandai, apatah lagi nak menulis surat cinta. Lepas dapat pensil dan kertas, si boboiboy teruslah menunduk, tekun menulis, kita pun rasa bangga , hati kembang-kuncup memikirkan nak dapat surat cinta dari anak, aish! tak sabarnya....

Ok mama, dah siap! Skang abang nak pergi rumah irfan (cousinnya yang tinggal di tingkat satu). Aik? Mama dah naik hairan, mana surat cinta untuk mamanya?, aku bertanya. Bukan untuk mama lah (ha, time ni mama rasa dah nak menangis!) Habis untuk siapa? Takde jawapan, hanya satu senyuman yang agak mencurigakan yang bisa aku lihat. Eh? Kenapa mamat ni tersengih-sengih ni? Tak boleh jadi ni!

So aku pun apa lagi, psycho lah dia skit. "Okay, kalau macam tu, bagi mama tengok surat tu, mama nak check, spelling abang betul atau tak". Nah! Trick menjadi....Surat dah pun ada di dalam tangan, dengan penuh suspen...jeng jeng jeng.



Kata aku: Eh! Malulah nak teruskan cerita, korang nilailah sendiri...hehehe

Thursday, September 15, 2011

The Irreplaceable Void

A worth sharing story:

4 years ago, an accident took my beloved away and very often I wonder, how does my wife, who is now in the heavenly realm, feel right now? She must be feeling extremely sad for leaving a husband who is incapable to taking care of the house and the kid. 'cos that is the exact feeling that I have, as I feel that I have failed to provide for the physical and emotional needs of my child, and failed to be the dad and mum for my child.

There was one particular day, when I had an emergency at work. Hence, I had to leave home whilst my child was still sleeping. So thinking that there was still rice leftovers, I hastily cooked an egg and left after informing my sleepy child.

With the double roles, I am often exhausted at work as well as when I am home. So after a long day, I came home, totally drained of all energy. So with just a brief hug and kiss for my child, I went straight into the room, skipping dinner. However, when I jumped into my bed with intention of just having a well-deserved sleep, all i heard and felt was broken porcelain and warm liquid! I flipped open my blanket, and there lies the source of the 'problem'... a broken bowl with instant noodles and a mess on the bedsheet and blanket!

Boy, was I mad! I was so furious that I took a clothes hanger, charged straight at my child who was happily playing with his toy, and give him a good spanking! He merely cried but not asking for mercy, except a short explanation:

"Dad, I was hungry and there wasn't anymore leftover rice. But you were not back yet, hence I wanted to cook some instant noodles. But I remembered you reminding me not to touch or use the gas stove without any adults around, hence I turned on the shower and used the hot water from the bathroom to cook the noodles. One is for you and the other is for me. However, I was afraid that the noodles will turn cold, so I hid it under the blanket to keep it warm till you return. But I forgot to remind you 'cos I was playing with my toys....I am sorry Dad..."

At that moment, tears were starting to run down my cheeks...but I didn't want my son to see his dad crying so I dashed into the bathroom and cried with the shower head on to mask my cries. After that episode, I went towards my son to give him a tight hug and applied medication on him, while coaxing him to sleep. Then, it was time to clear up the mess on the bed. When everything was done and well past midnight, I passed my son's room, and saw that he was still crying, not from the pain on his little buttock, but from looking at the photograph of his beloved mummy.

A year has passed since the episode, I have tried, in this period, to focus on giving him both the love of his dad and mum, and to attend to most of his needs. And soon, he is turning seven, and will be graduating from kindergarten. Fortunately, the incident did not leave a lasting impression on his childhood memories and he is still happily growing up.

However, not so long ago, I hit my boy again, with much regret. This time, his kindergarten teacher called, informing me of my son's absence from school. I took off early from work and went home, expecting him to explain. But he wasn't to be found, so I went around our house, calling out his name and eventually found him outside a stationery shop, happily playing computer games. I was fuming, brought him home and whack the hell out of him. He did not retaliate, except to say, 'I am sorry, Dad'. But after much probing, I realized that it was a 'Talent Show' organized by his school and the invite is for every student's mummy. And that was the reason for his absence as he has no mummy.....

Few days after the caning, my son came home to tell me, the kindergarten has recently taught him how to read and write. Since then, he has kept to himself and stayed in his room to practise his writing, which I am sure, would make my wife proud, if she was still around. 'cos he makes me proud too!

Time passes by very quickly, and soon another year has passed. It's winter, and its Christmas time. Everywhere the christmas spirit is in every passer-by...Christmas carols and frantic shoppers....but alas, my son got into another trouble. When I was about to knock off from the day's work, the post office called. Due to the peak season, the post master was also on an edgy mood. He called to tell me that my son has attempted to post several letters with no addressee. Although I did make a promise never to hit my son again, I couldn't help but to hit him as I feel that this child of mine is really beyond control. Once again, as before, he apologized, ' I'm sorry, Dad' and no additional reason to explain. I pushed him towards a corner, went to the post office to collect the letters with no addressee and came home, and angrily questioned my son on his prank, during this time of the year.

His answer, amidst his sobbing, was : The letters were for Mummy.

My eyes grew teary, but I tried to control my emotions and continued to ask him: " But why did u post so many letters, at one time?" My son's reply was: " I have been writing to mummy for a long time, but each time I reach out for the post box, it was too high for me, hence I was not able to post the letters. But recently, when I went back to the postbox, I could reach it and I sent it all at once..."

Dear Mummy,
I miss you so much! Today, there was a 'Talent Show' in school, and the school invited all mothers for the show. But you are not around, so I did not want to participate as well. I did not tell Dad about it as I was afraid that Dad would start to cry and miss you all over again. Dad went around looking for me, but in order to hide my sadness, I sat in front of the computer and started playing games at one of the shops. Dad was furious, and he couldnt help it but scolded and hit me, but I did not tell him the real reason.

Mummy,
Everyday I see Dad missing you and whenever he think of you, he is so sad and often hide and cry in his room. I think we both miss you very very much. Too much for our own good I think. But Mummy, I am starting to forget your face. Can you please appear in my dreams so that I can see your face and remember you? I heard that if you fall asleep with the photograph of the person whom you miss, you will see the person in your dreams. But mummy, why havent you appear?

After reading the letter, I can't stop sobbing. 'cos I can never replace the irreplaceable gap left behind by my wife....

For the females with children:
Don't do so much overtime. If you cannot finish the work, it must be some kind of problems within the company, and it is not your sole problem. Feedback to your boss. Endless overtime may not necessary be the answer to the problem. Take care of your health so that you can treasure and take care of your little precious.

For the married men:
Drink less, smoke less, cos nothing can replace your good health, not even business nor clients.Try thinking this way, are you able to work till your clients are totally dependent on you? or your boss is totally dependent on you? In this society, no one is indispensable. Take care of your health, so that you can take care of your little precious and your loved ones.

For those singles out there:
Beauty lies in loving yourself first. With confidence and loving yourself, you will see the beauty in other things around you. You will be able to work better and happier. Don't let your health be affected by your work or your boss, so nothing matters more than your well being.

I said: speechless....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts