Thank you so much for following this blog

Wednesday, July 29, 2009

Aku Rindu Anakku yang NAKAL!!

Salam semua,

Ini coretan khas buat anakku yang tersayang, Muhammad Muqri. Seorang yang manja, petah bercakap, rajin menyakat adiknya, Zara Damia dan seringkali menjadi teman berborak sebelum tidur. Ayat-ayat yang keluar dari mulutnya yang kecil dan comel tu, ada kala mengundang rasa marah tapi dalam masa yang sama, membuat diri ini ketawa sendirian. Ahhh, anak, kau permata yang tidak ternilai. Pengubat penat mama, penghapus duka lara. Senyummu sudah cukup membahagiakan hati ini.

Tapi sejak rabu lepas, dia demam. Bermula dengan muntah-muntah..diikuti dengan demam, menyusur pula batuk dan selesema. Sehingga sabtu, bila demamnya tidak juga kebah, aku dan hubby kembali ke klinik dan doktor telah 'mengupgrade' ubat-ubatannya ke tahap yg 'kuat sikit' (hahaha..bahasa kitorang kt umahlah ni). Alhamdulillah, demamnya beransur kurang tapi dia still muntah-muntah dan untuk 2 hari tu (sabtu + ahad) aku agak, cuma sejemput makanan dalam perutnya, itupun di paksa sebab kalau nak makan ubat, mestilah perut kena berisi, kalau tak nanti, ubat tak jalan, penyakit lain lak yang datang. Satu lagi masalah bila dia tak nak langsung menyentuh makanan even makanan kegemarannya. aduh...ini dah teruk, badan dah kurus kering, pipinya yang montel dah susut, mata dan cengkung..aduh anak, mama risau.

Isnin tu, aku hantar juga ke nursery dengan penuh rasa bersalah. Satu hari suntuk, merupakan hari yang sangat menyakitkan. Ya, memang menyakitkan bila kita rasa seolah-olah dipaksa untuk berada di sesuatu tempat sedangkan hati dan dikira kita melilau entah ke mana. Satu hari suntuk fikiran ku kosong, terbayang-bayang anakku yang sangat tidak berdaya tapi bersetuju di hantar ke nursery, semata-mata mahu menjaga hati mama nya yang pentingkan diri sendiri. Aduh, hati aku menangis sendirian. Anak, maafkan mama, sayang.

Bila tiba waktu mengambilnya di nursery, luluh hati ini melihat keadaan anakku, sungguh tak bermaya. Sekali lagi aku bawa dia ke klinik, kali ini kerana batuknya makin teruk. Hmm..kali ni doktor bekalkan sekali ubat demam, ubat cairkan kahak, ubat batuk dan antibiotik. Doktor juga berkali-kali nasihatkan muqri supaya makan..walaupun sedikit. Diam-diam sambil tersenyum sedikit dia mengangguk.

Malam tu, dia muntah sekali lagi. Kata doktor tiada apa yang perlu dibimbangkan, cuma dia perlu minum lebih air kerana bimbang terhidrat. Mujurlah anakku ini kerap minum, tapi dia masih lemah, dan aku tahu dia memang tak sihat. Selepas makan sedikit, minum susu dan makan ubat, dia tertidur.

Sepanjang malam aku berjaga, memastikan keadaan dan suhu badannya terkawal. Bimbang pula rasa hati, kalau aku tertidur, mana tahu time tu gak suhu badannya naik mendadak. Sampai pukul 4 pagi aku berjaga, selepas memberi dia ubat demam, barulah aku tidur sekejap, sebelum bangun semula jam 6.30 pagi. Alhamdulillah, pagi itu aku lihat dia lebih cergas dan bermaya. syukur kepada Allah.


Pagi itu ketika solat subuh aku menangis. Baru aku terasa betapa aku sangat rindukan anakku yang nakal dan keletah itu. Muqri, mama rindu abang, mama rindu abang yang selalu nakal, mama rindu abang yang selalu menyakat adik, mama rindu abang yang tiap kali ke nursery mesti nak berhenti di kedai untuk membeli gula-gula, mama rindu anak mama yang setiap kali pulang dari nursery mesti berhenti di kedai yang sama untuk membeli ice-cream, mama rindu abang yang selalu minta dibelikan mainan setiap jumaat di pasar malam, mama rindu anak mama yang sukakan ice-cream mcdonald, mama rindu anak mama yang suka ketawa, mama rindu segala-galanya tentang anak mama.

Kepada Allah yang Maha Esa, yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, aku mohon sihatkanlah anak-anakku, jadikanlah mereka insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara, cergaskan tubuh badan mereka, cerdaskan fikiran mereka, jadikan mereka anak-anak yang gembira, yang manis dan disayangi ramai.

Dan aku tahu, DIA telah mengabulkan doaku.....

Saturday, July 25, 2009

DIY- Scrub badan

Salam viewers,
Entry hari ni simple, sesimple cara menyediakannya. Eh? Kenapa nak buat sendiri? Kan baru balik dari spa. Ohh..macam ni, adik aku yang bakal melangsungkan perkahwinannya 1 ogos ni, tak sempat ke spa untuk perawatan badan (utk bakaL pengantin..WAJIB TU). So last week, masa balik kg, aku dengan penuh rasa tanggungjawab (heh), ajarlah dia cara untuk buat sendiri scrub badan. Senang, jimat dan ringkas. Aku rasa you all semua pun boleh buat.

Bahan-bahannya senang je, sure kt rumah korang ada benda-benda ni, iaitu serbuk kopi (bukan nescafe tau), oatmeal dan madu atau minyak bayi. Haa...jangan terkejut.Kopi merupakan agen antioksidan yang baik sekali tau. Ia bukan sahaja menyegarkan mata di pagi hari, tapi sebenarnya physically kopi sangat bagus sebagai bahan 'penyahdakian' (hahahha, perkataan baru) kerana teksturnya yang halus dan berbiji. Begitu juga dgn quaker oat, kerana teksturnya yang sedikit kasar tapi mudah menyerap, ia tampil sebagai bahan skrub yang amat berguna.

Caranya mudah sahaja, mula-mula ambil 2 atau 3 sudu serbuk kopi (aku guna kopi kilo yg boleh didapati di pasar tani), dan bancuh dengan air panas tapi pastikan sedikit sahaja, biar kopi tu agak likat tetapi tidak terlalu cair. Kacau dan kemudian masukkan sesudu oat (aku guna quaker oat, senang, dah memang ada kt umah, takyah nak beli) ke dalam bancuhan kopi tadi. Kacau lagi hingga sebati.

Sebagai tambahan, boleh letakkan sesudu madu, tapi kalau takde madu, boleh ganti dengan minyak aromateraphy atau minyak bayi. Tujuannya supaya bila di sapu dan disental ke badan, ia tidak menyakitkan malahan membantu melicinkan proses scrubbing. Then, bolehlah diguna. Seeloknya mandi dengan air suam dahulu untuk membuka liang-liang roma dan melembutkan kulit, kemudian barulah sental bancuhan ini di badan sehingga kering, dan kemudian bolehlah dibasuh dan dibilas dengan sabun.

Selepas it
u, pakai losyen badan tau. For sure, ladies semua akan rasa lebih nyaman dan puas hati. Kalau tak percaya, cubalah. Anda pasti akan terpegun dengan hasilnya. Kulit akan menjadi lebih lembut dan gebu, dan bersih. Berbaloi-baloi!

Friday, July 24, 2009

Legakan tekanan anda!!

Assalamualaikum semua rakan pembaca,

Minggu yang panjang dan sibuk, tak sempat nak berkongsi walaupun terkumpul seribu cerita. Ah..hidup yang sibuk ini memang takde kesudahannya, asyik dikejar waktu hingga terlupa kualiti kehidupan yang dicari dan diimpikan selama ini.Dari kisah MJ ke Yasmin Ahmad, hmm...sejenak tersentak diri mengenang betapa ada masanya diri ini terlalu alpa dan tidak bersyukur. Wahai Tuhanku, ampunkan hambamu ini.


Cerita semalam, dah tak tertahan tekanan yang melanda, hingga ke urat sendi sakitnya, digagahi juga meredah traffic jam dan mengejar masa (sambil hati dah teringat ke anak-anak buah hatiku), akhirnya sampai juga ke spa, tempat impian dan gelanggang melepaskan tekanan, meluruskan urat yang tersimpul.

Tempat yang indah dan penuh ketenangan. Muzik ala bali, deruan air terjun mini muatan di lobi kecilnya, dengan bauan minyak aromateraphynya bagai tahu niatku...arghh..serta-merta segala kekusutan hilang melayang. Yang tinggal hanyalah perasaan nyaman dan tenang.


Cinta sari spa yg terletak di Ampang..itulah tempat yg menjadi destinasiku di lewat hari semalam. Mujurlah suami tersayang sudi dan sanggup menunggu (thanks sayang..*wink *wink). Aku memilih untuk urutan badan selama 1 jam.. (kalau boleh nak 2 jam, tapi hati tu dh teringat kt anak-anak). Harganya RM50 shj utuk sejam, jgn terkejut, sebagai pelanggan setia spa ni, macam-macam dapat. Tiap-tiap bulan ada promosi. Bulan ni, utk pelanggan setia diorg kasik 30% diskaun utk pakej perawatan badan dan RM50 untuk 1 jam sesi urutan badan. Wah, murah tu, mana nak dpt, servis bagus, tempat cantik...huhuhu..rasa mcm nak tido kt situ je.

Oh ya, bg ladies yg tak pernah dtg (oh..spa ini utk LADIES ONLY ok), ada disediakan free trial utk body scrub+seewed treatment (masker badan) Wah..itu je dh bernilai rm70++. Jimat kan. Scrub pulak ada macam-macam pilihan, ada coconat, passion fruit, avacado, green tea, tea dan apple. Pendek kata, kalau tak cuba memang rugi. Sekali-sekala apa salahnya memanjakan diri kan, especially for mummies, eloklah pegi buat urutan..bagi release sikit. Elok curi sedikit masa utk penjagaan diri, ye lah, kalau tak kita, siapa lagi kan..kan...kan..

Berbalik pada proses urutan tadi, aku dibawa ke bilik massage yg suram tapi sungguh tenang. Muzik bali, urutannya buat aku hampir terlena (tapi tak sempat sebab badan dh sakit2, so bila urut mesti sakit, byk urat tersimpul)..ouch!. Tapi lepas sejam, hmm..leganya. kepala dh tak sakit, otot2 bahagian bahu, belakang dan kaki rasa lega, tak tegang seperti sebelumnya. Mana2 bahagian yg berketul2 sebab urat dah masuk angin tu, rasa lega sgt (selepas melalui pengalaman yg menyakitkan, sampai terjerit-jerit..adooii, sakit ooo, tapi kena tahan lah kan)

Sebenarnya banyak lagi treatment yang disediakan, pendek kata, sebut sahaja dari hujung rambut sampai hujung kepala, semua lengkap, facial pun ada, rawatan lepas bersalin pun ada (macam-macam ada). Dan lagi satu, harganya sangatlah berpatutan dan 'mampu dimiliki'..heheheh. Dan spa ni juga ada menyediakan gift voucher, so sesiapa yang bakal menyambut ulangtahun yg istimewa, bolehlah masukkan gift voucher ni dalam wishlist korang. kuang...kuang....kuang.

So kalau ada yang berminat, boleh check kt website diorang : www.cintasari.com

So aku harap info ni dapat membantu ye. Salam spa..heheh..back to nature.

Wednesday, July 15, 2009

Michael Jackson &"Give Thanks to Allah"


Bismillahhirrahmanirrahim

Salam kpd semua sahabat pembaca yang dirahmati Allah,
Pagi ni, sebaik sahaja sampai ke office, sambil having breakfast, aku sempat lagi check email yg masuk ke mailbox email office. Suddenly i received one email..oh, dri officemate aku, oh..lagu nasyid dlm bahasa inggeris, tajuknya Give Thanks to Allah (mcm penah dgr je), nyanyian Michael Jackson (???).

Sedap lagunya, lirik dan melodinya ringkas, sesuai untuk kanak-kanak. Liriknya ringkas, tapi mesejnya padat.Melodinya...sedap, suaranya lembut..serba kena. Memang sedap, mudah dihafal, mcm selawat syifa yg dinasyidkan tu. Nampaknya nyanyian boleh menjadi medium dakwah yang hebat, insyaallah. Kalau sesiapa yg berminat nak dgr, boleh upload kt sini >>>>

Oh ya, pasal lagu ni, didakwa ia dinyanyikan oleh MJ. Kalau dengar sekali, mmg ada macam suara MJ tapi kalau dengar banyak kali, tak sama.So aku tak puas hati, aku pun buatlah research, cari maklumat kat internet.So, inilah hasilnya.

Penyanyi sebenar lagu ni ialah seorang hamba Allah yang bernama Zain Bhikha, seorg penyanyi dakwah dari South Africa. In dimuatkan di dlm albumnya yang bertajuk "Towards The Light". Lagu ini juga terkandung di dalam album penyanyi Cat Steven atau nama Islamnya Yusuf Islam yang bertajuk:Bismillah, yg dirakam semula pd tahun 2001. Kalau tak percaya, boleh check di AMAZON.

Zain Bhika, penyanyi asal lagu ini merakamkan lagu ini sebagai lagu nasyid kanak-kanak. Sebenarnya lagu Give Thanks to Allah ni mula popular selepas pengislaman MJ, dimana ramai internet user mempercayai ia dinyanyikan oleh beliau. Walau bagaimanapun, dia dalam blognya, Zain Bhikha telah mengesahkan bahawa MJ tidak pernah menyanyikan lagu ini. Boleh lihat di sini untuk maklumat lanjut.
Walaubagaimanapun, Zain dikatakan telah memberikan kebenaran kepada MJ untuk menyanyikan lagu ini pada bila-bila masa apabila beliau (MJ) telah bersedia.

Menyentuh tentang minat MJ terhadap agama Islam, ada sesetengah pihak mengatakan bahawa pendedahan (ketika press conference yg diadakan pd thn 1989) mengenai minat dan keislaman nya itulah yang telah mengundang pelbagai peristiwa buruk sepanjang karier dan hidupnya. Beliau dikatakan tertarik dgn islam selepas melihat kehidupan abgnya, Jermaine yang tenang menjalani kehidupan sebagai seorang muslim.Katanya "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam...."

Sejak itu, hidupnya tidak lagi aman. Dia didakwa mendapat surat amaran, diikuti dgn tuduhan mencabul kanak-kanak (kalau korang perasan, berturutan peristiwa yg berlaku) seakan-akan ada konspirasi untuk menjatuhkannya sekaligus mendatangkan kebencian masyarakat kepdnya. Ini dilakukan kerana secara logiknya, MJ adalah seorang yang sangat berpengaruh (hellooo...he is king of pop..the creator of moonwalk dance orait), mempunyai peminat di seluruh dunia. Cuba korang bayangkan kalau dia memeluk Islam dan menjalankan dakwah secara proaktif, for sure akan membuka hati ramai peminat-peminatnya kan. Inilah yg ditakuti oleh pemimpin agama kristian dan US government.

MJ dikatakan sebenarnya telah dikebumikan secara Islam dgn bantuan The Brotherhood of Islam (i'm sure inilah yg sebenarnya dikehendaki olehnya). Tetapi menurut sumber tertentu, CIA telah menghalang family MJ drpd menghebahkan kpd umum tentang pengebumian tersebut, dan mereka mahukan supaya diadakan majlis memperingati MJ mengikut agama kristian-untuk membuktikan kpd dunia bahawa MJ tidak pernah memeluk agama Islam.

Sebab itulah ramai yg mengatakan bhawa keranda emas yg dibawa di Staples Center adalah kosong dan berkunci. Keluarga MJ dikatakan akan 'mengebumikan' keranda tersebut mengikut agama kristian di Hollywood-seperti yg dikehendaki oleh US government.

Walau apa pun, kita doakanlah semoga cerita tentang minat, keislaman, usahanya mendalami islam, kematiannya dlm iman kpd Allah dan pengebumiannya sbg seorg muslim adalah benar. Suka diingatkan, artikel ini ditulis bkn untuk mengundang sifat perkauman, atau mempersoalkan perbezaan agama, apatah lagi menghina agama lain, tetapi sebagai renungan dan pengajaran kpd diri aku sendiri dan rakan-rakan muslim yg lain bahawa, seglamer mana pun kita, sehebat mana pun kita di dunia Allah ni, bila tiba masanya, walau dgn apa cara sekalipun kita akan kembali jua ke sisi-NYA. Itulah ketentuan, yg hidup pasti akan mati.

Al-fatihah untuk MJ dan muslimin muslimat yg telah menemui-Nya terlebih dahulu.




Tuesday, July 14, 2009

Sesi menjawab tag


Salam semua

Aku tak pernah lagi menjawap tag-tag ni tapi skang sengaja nak cuba. Yag ni aku ambil kat blog DIRA . Thanks dira, for sharing

FOUR NAMES THAT PEOPLES CALL YOU:
Mama @ ayang..panggilan from my beloved hubby
Kakak@ kaklong..panggilan dari adik2 dan family members
acik yatie @ makteh...anak-anak buah sebelah hubby
zur...kawan2 opis


FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
29.06.1980.. my birthday
01.10.1980.. hubby's birthday
28.12.2005.. bday hero pujaan malaya, muqri
23.08.2008.. bday anak dara aku, zara damia
byk lg.. tp korg mntk 4 je..

FOUR THINGS YOU’VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
checking email...office email daa
blog walking...hehehe...sempat lagi tuh
having breakfast...nescafe and kuih
talking with hubby on phone..

FOUR WAYS TO BE HAPPY:
shopping...at your own risk..heheh
cuddling with my kids..
karaoke with hubby
spa treatment...aahh...like in heaven

FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
(ni yg aku suka, walaupun belum penah dpt lagi...huk huk huk)
laptop 14" kaler merah menyala..tak kish brand apa
mp3 player
body treatment for free for a year (ha ha ha)
holiday package

FOUR OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
blogging...blogging...blogging
share stories with my sis..she is my best friend
shopping
business..

FOUR PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:
swiss..one day
china...for shopping
melbourne, aussie
langkawi..


YOUR FAVORITE DRINKS:
ABC bandung..sedap
ice laici tea
lemonade
100+

FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR ROOM:
pampers zara
baju muqri..sbb dia tido tak suka pakai baju
kereta mainan muqri
bantal bucuk zara

FOUR FAVORITE COLORS:
merah menyala
sweet baby pink
hijau pandan
cokelat

TOP FOUR HANGOUTS:
tesco
ikano
one utama
KLCC

TOP FOUR YOU LOVE SO MUCH:
DIRI SENDIRI
hubby
anak-anak
ahli keluarga yg lain

TOP FOUR “THINGS” SPECIAL TO YOU:
sweet and sweet..hehehe
friendly but tak suka ambil tahu hal org
sangat sayangkan keluarga dan kawan2
i love my job!


TOP FOUR REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:
first trial..
tengah bosan + kemalasan
boss takde
test kemampuan berfikir...huhuhu...susah gak

TOP FOUR WHO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:
adik aku, angah
kawan aku, shira
shima, officemate aku
kawan2 kt facebook...tunggu korang!

Friday, July 10, 2009

Funny Birthday Moment Photo Contest

Salam semua, masa aku tengah surf blog kawan-kawan , terjumpa satu blog ni, buat contest the funny birthday photo contest. Hadiah dia, oklah, long wallet bunga2, nice. Tapi tak kisahlah menang atau tak, so ni, aku nak show off salah satu photO yang agak melucukan dan photo ni diambil secara spontan, semasa majlis harijadi hero aku, MUHAMMAD MUQRI, yg ke-4 thn.

Hero aku, yang pakai baju grey tulias ARMY tu, pakai cap merah and yg baju kuning tu, cousin dia, farish. Satu aksi yg dirakam secara tak sengaja. Si Farish ni lahir bulan 9, 3 bulan awal dr anak aku, so dia dh celebrate birthday dia. So masa Muqri tengah bukak hadiah-hadiah dia, ternampak aksi dia tengah jenguk2 apa hadiah mamat ni dapat. Cuba tenguk gaya dia...hahahaa...so funny.

CAPTION: "uih..apa hadiah dia dapat ek..mesti tak best mcm aku punya..uish..apa tu?..apa tu? mcm best lah pulak. agak2 dia nak tak share dgn aku"

Islamkah dia?


Assalamualaikum para viewers semua,

Sudah hampir 2 minggu pemergian Micheal Jackson tapi sehingga sekarang, masih lagi pelbagai spekulasi yang melanda. Namun satu persoalan utama yg sering bermain di fikiran aku ialah: adakah dia dikebumikan sebagai seorang MUSLIM?

Sejak hari pertama kematiannya diumumkan, aku mula membuat research di internet dan sumber-sumber yang ada, semata-mata untuk mendapatkan pengesahan mengenai status agamanya dan bagaimana dia akan dikebumikan. Penting untuk kita ketahui kerana agamanya akan menentukan hala hidupnya selepas ini, dan yang paling penting tanggungjawab kepada mereka yang masih hidup untuk mengebumikannya mengikut lunas-lunas islam sekiranya benar dia adalah seorang muslim.


Semasa membuat ucapan ulasan ke atas kematian adiknya itu, Jermaine Jackson, abg MJ yang seorang muslim mengatakan "May Allah be with you, Michael, always". Namun ucapan ini tak boleh membuktikan keislaman MJ. Bukan aku tak percaya, cuma masih mencari bukti-bukti yang kukuh, supaya hati aku ni boleh berasa lega. Yelah,sekurang-kurangnya dia memilih Islam sebagai pegangan hidupnya dan disemadikan mengikut cara Islam.


Mengikut berita yang diterima dan tersebar luas di media massa, MJ dikatakan telah memeluk Islam pada
Nov tahun lalu . Difahamkan, Michael telah mengucapkan dua kalimah syahadah di depan seorang imam yang dijemput ke upacara itu. Michael kemudian bersetuju menggunakan nama Mikaeel, iaitu salah nama malaikat dalam agama Islam.
Sebelum itu MJ adalah bekas penganut mazhab Kristian Jehovah's Witness.

Semasa majlis memperingati MJ yg diadakan di Staples Centre, terdetik juga di hati aku, musykil tentang kewujudan mayat MJ di dalam keranda bersadur emas yg bernilai USD87k tu dan dihiasi jambangan bunga merah. Rasa-rasa macam tak ada je. Ada juga spekulasi yang mengatakan yang sebenarnya itu hanya lah keranda. Ada yang mengatakan sebenarnya mayat MJ telah pun dikebumikan secara Islam dalam majlis pengebumian tertutup. Namun ia tidak diketahui umum kerana media barat tidak mahu menghebahkannya.

Mengikut laporan media CNN, berdasarkan sijil kematian yang dikeluarkan menyatakan Forest Lawn Memorial-Parks & Mortuaries,sebagai tempat penyimpanan sementara. Tapi tak mustahil jika MJ dikebumikan di situ sebab menurut Forest Lawn Memorial-Parks & Mortuaries website, mereka mempunyai section atau pembahagian kawasan mengikut agama. Lagipun Forest Lawn Memorial-Parks & Mortuaries menyediakan khidmat pengebumian untuk semua agama...lihat di sini

Tapi sebagaimana diketahui umum, otak MJ telah dikeluarkan untuk bedah siasat yang ke-2 selepas keluarganya tidak berpuas hati dgn laporan pertama yg dilakukan ke atas mayat MJ.

Antara hasilnya ialah:
  • Rambut MJ hampir botak dan dia terpaksa memakai rambut palsu
  • Tubuhnya terlalu kurus dan perutnya hanya dipenuhi dgn pil-pil yg sudah larut, dia langsung tidak menjamah makanan dan hanya mkn pil
  • Beratnya hanyalah 51.8kg, berat badan yg tidak ideal utk seorg lelaki setinggi 180cm
  • Peha, pinggul dan bahu MJ dilaporkan dipenuhi banyak kesan jarum dipercayai akibat daripada suntikan ubat penahan sakit.
  • Difahamkan, ada 4 suntikan yang masih baru di sekitar jantungnya. Ia kemungkinan disebabkan doktor mahu mengepam adrenalin ke dalam jantungnya untuk menyelamatkan nyawa manakala 3 suntikan itu telah merosakkan dinding jantungnya.
  • Beberapa tulang rusuk MJ patah ketika usaha menyelamatkannya dan ada kesam lebam misteri di bahagian lutut dan tulang kering.
  • Kesan parut turut dikesan di bahagian telinga kirinya yang dipercayai kesan daripada kemalangan sewaktu dia membuat penggambaran iklan Pepsi pada 1984. Waktu itu rambut MJ pernah terbakar.
Dan kini seluruh dunia masih menantikan hasil bedah siasat ke atas otaknya.Kita tunggu dan lihat apa resultnya nanti.Walau apapun, masih, yang menjadi tanda-tanya ialah cara pengebumiannya.

Namun sebagai insan biasa dan tidak sempurna, biarlah kita doakan yang terbaik buat dia. Jika benar dia seorang muslim dan dikebumikan secara Islam, alhamdulillah. Marilah kita doakan semoga dia ditempatkan di sisi orang-orang yang dikasihi Allah. Dan semoga rohnya aman. Amin

Monday, July 6, 2009

Jangan Terlalu Mencari KESEMPURNAAN


Jika kamu memancing ikan……
Setelah ikan itu terlekat di mata kail……
Hendaklah kamu mengambil ikan itu……
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja…….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya……
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….
tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu sedang memiliki seseorang….
TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN ….
tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……

Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain…… Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……
Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !

“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah kan tumbuh yang hilang kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”

*ehsan dr seorg rakan yg dikirim melalui email*.

Sunday, July 5, 2009

Perginya seorang Raja Pop Dunia


Salam semua pembaca yang dihormati,

Entry aku kali ni, satu topik yang rasanya satu dunia dah tahu. Maaflah, mungkin cerita ni agak basi, tapi kita semua harus ingat yang mayat Micheal Jackson belum pun dikebumikan tapi sudah keluar pelbagai spekulasi yang tak sedap didengar. Kesian dia..

Sebagai permulaan, aku nak kongsi sedikit fakta mengenai Micheal Jackson yang aku perolehi hasil pencarian aku di internet:

  • Nama sebenar MJ ialah Micheal Joseph Jackson tetapi lebih dikenali sebg Jacko di dlm dunia hiburan.
  • Lahir pada 29 Aug 1958 di Gary, Indiana. Merupakan anak ke-lapan drpd 10 beradik.
  • Memulakan kerjaya dlm bidang nyanyian sbg penyanyi utama kumpulan adik-beradiknya-The Jackson 5.
  • Selepas perpecahan The Jackson 5, MJ bergerak secara solo dan album sulungnya yg dilancarkan pd 1979 telah meraih perhatian dunia melalui lagu-lagu seperti "Don't Stop 'Til You Get Enough" and "Rock With You".:
  • Memenangi awardnya yg pertama di American Music Awards. Antaranya ialah "Favorite Soul/R&B Album" (for Off The Wall), "Favorite Male Soul/R&B Artist" and Favorite Soul/R&B Single (for "Don't Stop 'Til You Get Enough"). Kemudian dia turut memenangi 2 Billboard Awards ("Top Black Artist" and "Top Black Album").
  • Terkenal dgn tarian ala-ala moonwalk dan pakaian yg funky2 gitu dlm setiap persembahan nya- yg kini menjadi identiti mutlaknya dan setakat ini tiada saiap yg blh menandingi kehebatan tariannya.
  • Pernah menghadapi tuduhan mencabul kanak-kanak tetapi kes tersebut berjaya diselesaikan di luar mahkamah.
  • Didakwa melakukan pembedahan plastik ke atas hidung,dahi, bibir dan tulang pipi. Tapi menurut pakar pembedahan, sebenarnya banyak. Wallah hualam.
Itu antara fakta yg dapat aku kumpulkan. Kalau nak more info, korang pergi ke google and just type:Micheal Jackson. Ada berjuta-juta result. Tapi dalam byk-byk perkara yg org perkatakan tentang MJ ni, ada satu je perkara yg masih aku tertanya-tanya: status agama dia. Dulu pernah keluar news yg mengatakan bahawa MJ telah memeluk Islam dan menukar namanya kpd : Mikaeel. Tapi setakat mana kebenarannya, Allah je yg tahu. Cuma aku harap, kalau betullah keislaman dia, harap-haraplah dia akan dikebumikan sebagai seorang muslim, dan semoga Allah mengampuni semua dosa-dosanya da semoga rohnya dicucuri rahmat Ilahi.

Lagi satu, melalui berita yg aku dpt di internet, selepas zaman kegemilangannya, MJ dikatakan telah bangkrup dan menanggung berjuta-juta dollar. Kesian anak-anaknya, dr apa yg aku baca di paper, semasa MJ dibawa ke hospital dan telah disahkan kematiannya, saudara-maranya telah datang ke rumah belaiu dan mula menyiasat berapa byk harta yg MJ ada. Apalah diorg ni, tak fikir ke pasal anak-anak MJ? Kenapalah selfish sgt.

Dulu masa kes MJ nak kena saman dgn Syeikh Abdullah dari Arab Saudi tu, dengar ceritanya, sebenarnya duit tu, bukan MJ yg guna tetapi saudara-saudaranya yg guna. Kebetulan masa MJ dapat duit tu, dengar ceritanya saudara-mara MJ telah datang mengadu, mintak tolonglah kiranya. So si MJ i punya lah baik hati bagi je kad bank yg simpan duit tu kt diorang and dgr ceritanya, duit-duit tu di
keluarkan SETIAP HARI dlm amount yg byk. Tamaknya diorang...

Walau apapun, aku doakan semoga dia dirahmati Allah dunia akhirat. Walaupun aku tak 'close' sgt dgn MJ ni, tetapi aku membesar dgn lagu-lagunya-beat it, black or white, we are the world, dan yg tak boleh lupa, dia punya robotic dance and moonwalk dance. Bila ingat-ingatkan semua ni, dan dengar balik lagu-lagu dia, memang diakui dialah Raja Pop dunia.

Semoga rohnya aman dan ditempatkan disisi Allah. amin...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts