Thank you so much for following this blog

Monday, June 20, 2011

Something that will complete my day...

Assalamualaikum bloggies,

Pagi ni sangat-sangatlah busy, sudahlah lambat sampai ke office, kerja pula masih banyak yang belum settle. Hmm...nilah kalau tak datang time weekend, jawabnya Monday will be a hectic day for me.

After breakfast and ready to start my work, I got an email from the receptionist saying that there is one box for me at the reception. Wah...adakah itu barang yang ku nanti-nantikan. Sungguh bersemangat, i ran to the reception area and surperiseeee...


Tapi skang tengah busy so laterlah....(walaupun sungguh tidak sabar...)

Friday, June 17, 2011

Suami Teladan

Suatu hari datanglah seorang lelaki ke rumah Saidina Umar untuk mengadu masalah rumahtangganya. 

Sesampainya di halaman rumah Saidina Umar, tiba-tiba ia mendengar suara isteri Saidina Umar sedang mengeluarkan kata-kata yang menyakitkan hati. saidina Umar ketika itu sepatah pun tidak menjawab, bahkan dia hanya berdiam sahaja. Lelaki itu membatalkan hajatnya untuk mengadu masalahnya kerana mendapati Saidina Umar pun menghadapi masalah yang sama sepertimana yang ia hadapi. ia pun mengalih haluan untuk pulang ke rumahnya. 

Kedatangan lelaki itu disedari oleh Saidina Umar dan beliau pun memanggil lelaki yang telah mula melangkah separuh jalan untuk pulang itu. 

Saidina Umar pun bertanya : "apakah hajat kamu datang ke mari?"

Jawab lelaki itu. " Ya Amirul Mukminin, tujuan kedatangan aku untuk mengadukan hal aku kepada mu. Aku sekarang ini memiliki seorang isteri  yang sentiasa menyakiti hati aku. Tapi belum pun sempat aku mengadu, aku dapati engkau pun menghadapi masalah sepertimana aku juga, maka tidak jadilah aku hendak mengadu hal itu kepada engkau." .  

Dengan tenang Saidina Umar berkata, "  Wahai saudaraku, sesungguhnya aku sabar menanggung kepahitan tingkah laku isteri ku itu kerana khidmatnya kepada aku dan rumahtangga aku sangat besar. 
Dialah yang memasakkan makanan untuk aku dan anak-anak ku dan sabar pula berhadapan dengan bahang api yang panas dalam masa membakar roti semata-mata untuk aku dan anak-anak ku. 
Dialah juga yang membasuh pakaianku. Dia juga menyusukan anak aku hingga besar. padahal semua kerja-kerja itu wajib bagi aku dan tidak wajib keatasnya. Dan lagi, dialah yang menyelamatkan aku dari pada melakukan perkara haram (zina) . 
Dia juga menjadi tempat aku berseronok-seronok dengannya ketika aku berhajat dengannya. Memandangkan hal itu , segala kesakitan yang aku tanggunggi kerana tingkahlakunya itu amat kecil kalau dibandingkan dengan segala khidmatnya kepada aku ".  

"Wahai Amirul Mukminin, demikian jugalah keadaan aku". Jelas lelaki itu. 

Saidina Umar membalas, " Sabarlah menanggung itu semua, sesungguhnya penderitaan itu cuma sekejap sahaja (kalau dibandingkan dengan penderitaan di akhirat)".

Kata Zur: Anda pula bagaimana?

Jiwa Kacau..


Hi bloggies,

Kali ni entry tak best, baca title pun dah boleh nampak yang diri aku tengah down giler.

Dah hampir seminggu macam ni, tak tenang. Jasad je yang masuk office, melalui hari-hari sibuk dengan kerja yang semakin bertimbun dan tiada tanda-tanda akan berkurangan *sigh*. Semangat, kemana kau pergi? Pulanglah....aku rindu

Macam-macam perkara yang berlaku. Most of the time,happy moment cant swipe away sadness that keep deep inside..terlalu jauh untuk diselam. Hilang punca. Tak tahu apa sebenarnya hala tuju. Hati...kenapa kau meracau? Fikiran...aku perlukan kau untuk lebih fokus *sigh*

Perasaan buat masa ini? Risau.Fikiran berkecamuk. Bergelora. Pelayaran hidup aku sejak akhir-akhir ini sangat tidak stabil. Adakah ini kesan daripada persekitaran aku yang menyedihkan? Keruntuhan rumahtangga kawan-kawan rapat. Ada yang putus cinta. Ada yang sakit hati. Ada yang salah faham. Semuanya menjadikan aku 'nakhoda' yang tak tentu arah. Ah..mahu sahaja aku persetankan segala-galanya tapi semuanya bagai sudah 'di tattoo' ke dalam diri...

Entahlah.....


Thursday, June 9, 2011

Kisah kami dan Mojo & Coco

Kisah kehadiran Mojo dan Coco ke dalam keluarga kecil kami bukan satu perkara baru. Di Wall Facebook dan inbox penuh dengan comment-comment yang berbaur hasad dengki (hahaha..). Ada yang mengeji kami kerana membuat keputusan sedemikian, tak kurang yang menyokong kami dengan kata-kata manis yang pedih menikam.

Walau apa pun kata mereka di luar sana, Mojo dan Coco telahpun secara rasminya menjadi ahli keluarga kami. Malah zara secara sukarela menggelarkan dirinya 'kakak' tatkala berbicara dengan Mojo dan Coco. Dua beradik ini hanya terkebil-kebil bila Zara mula menyanyi lagu 'Aku Cinta Aku Rindu' kepada mereka. Walaupun pada mulanya mereka agak takut-takut akhirnya kami pasti mereka telah berjaya membiasakan diri dengan suasana bising di teratak kecil kami.

Kedua anak kecil ini agak kacak. Sebab itulah kami jatuh cinta pada pandangan yang pertama. Mojo kacak bergaya dengan rambutnya yang berwarna kelabu dan berjalur hitam di tengah dan Coco pula agak unik, berambut putih. Kedua-duanya mempunyai perangai yang berbeza. Mojo lebih suka meneroka, lebih banyak berfikir tetapi Coco, lebih suka menghabiskan masa dengan bermain.

Kami bersyukur dengan kehadiran mereka, ternyata telah 'memeriahkan' lagi keluarga kami yang memang sudah sedia 'happening ' ini. Mojo, Coco, we love both of you...



Nice pics to share...





Tuesday, June 7, 2011

Tips Supaya Si Dia Tetap Sayang Kamu...

Hye bloggies,

How's your day so far? Mine is less busy, but still got lots of things to do. But now, i need rest (hehehe...). Crazy man, from the moment i stepped in this office till now, i have no time for myself. Today I had quick lunch alone  in the office and by 3pm, I need my coffee already because my eyes....almost 'ssssshut down'. Wish at this moment I am at home, cuddle with my kids while watching HBO...

Ladies, beside news about baby yang dibunuh sana-sini, one more news yang kerap kita terdengar ialah divorce, atau dalam bahasa standardnya: keruntuhan institusi kekeluargaan. Banyak faktor yang menjadi penyebab, malah kalau kita tanya, masing-masing akan tampil dengan alasan masing-masing. By the way, for ladies yang bergelar isteri dan adik-adik yang bakal mendirikan rumahtangga, here is few tips (yang dikutip daripada my own experience and learnt from others too). Hopefully these tips can help you girls/guys to enhance your love toward each other.

1.Sweet name for a sweet person
Dulu time bercinta biasalah kan kalau kita gunakan panggilan manja.Sayang, baby, cinta and macam-macamlah lagi. Apa kata kekalkan macam tu sampai bila-bila. You know what is the best part about calling your spouse sweet name like that? First, you spouse feel appreciated and being loved and second, nobody care and people dont feel sick of you. Plus they will be impress and adore you. Dont believe me? Try!

2. Give some space
Yes, dont too attached to your wife/husband. Give them some space for their own time, like you need your own time-off. Everybody needs time-off, although it is just for an hour. Some people not understand why i travelling so much without my husband but here is the answer. It is not because I dont love him but he gave me some space to spend time alone, with friends. That's why I can go karaoke, spa, shopping and lepak2 with friends. Try to be understand. Same goes to him. If he going out with friends, try not to sms or bbm or email or call them every 10minutes.Enough to know that they went out with whom and where they lepak2. Wish your spouse to have fun. Trust me, they will love you more..

3. Dress to kill
This is actually very important element, especially for woman. But for all man out there, please know that we also loves if you are tidy and smart and smells good athough at home. For ladies, dress to kill, especially at home. Buy nice clothes, sexy one, put on light make-up and a sweet smell perfume. Tidy up your hair, and make sure he feel lazy to going out, just because he loves to be with you . I tried this before and its work, how about you? I insist you to try this..*wink wink*

4. Be a good chef
Dont misunderstand this by point out the responsible to prepare the dish to woman only. My husband is a person who loves cooking (and no wonder i put on weight now...huhuhuhu) and me and kids especially loves whatever he cooks (except for kentang sambal because it too too much spicy lah honey). Most of the top chef in the world is men, so try it out, maybe you have a talent. For ladies, especially those who has a career, try to prepare a very nice dish on weekend. Try something that your family loves to eat. Remember ya, love comes from heart, love comes from tummy also, so you know what to do...

5. Spend time together
Everyday is honeymoon. No time? Impossible. You have time, remember that you always win if you want. Everything comes from heart. Try to find time to lunch or dinner together. Go for date, at least once a week. If you want to know how i manage it, here is the plan. Everytime we plan to go out for date, we will come early to work and on the way to go home, we will stop at the mall and spend time by window shopping or makan-makan together. Sometimes we went to spa and karaoke together, both after work because we cant do that on weekend, it's times to be with kids.
My friend have a crisis with her hubby and I suggest her to start with lunch together. The more we spend time with spouse, the more we have time to communicate and the more we communicate, the more we understand each other. Remember, knowing and loving your loves one is the whole life process so please....do not stop!

6. Love ... make love 
Sex is a very important element in marriage. Come one, why say no when it can make you feel good? I know some woman especially working wife so exhausted after 8-9hours at office and when comes to intimitate issue, you are damn lazy.Ladies, cuba ingat satu perkara, sex is like 'makan nasi' to men, so you can give 1001 reason to say no but what happen if your spouse go out and have sex with other woman? Ya ampun, then come back home with disease (?). Sanggup ke?

So, love to make love. This is the tips to remember: Treat your spouse like you are a porstitute/gigolo. Then you will understand why he/she loves you...more and more...hehehe

7. Respect and appreciate each other
I think this is the most important element. Without respect, happy marriage is just a storytale. Easy.. start with yourself. If you know how to appreciate, then you will know how to respect yourself.Identify your-self values, your capability and your weakness. Be positive and happy person. If you respect people, people will respect and appreciate you, when you know that they treat you nicely, you will be happy and happy person will bring smile not only to themselves but also to other people around them. So keep smiling...theeeeee 

Happy reading...and hope that these tips will be useful to you out there...

Monday, June 6, 2011

Breakeven...

I'm still alive but I'm barely breathing
Just praying to a God that I don't believe in
'Cause I got time while she got freedom
'Cause when a heart breaks no it don't break even

Her best days will be some of my worst
She finally met a man that's gonna put her first
While I'm wide awake she's no trouble sleeping
'Cause when a heart breaks no it don't breakeven... even... no

What am I supposed to do when the best part of me was always you,
And what am I supposed to say when I'm all choked up and you're ok
I'm falling to pieces, yeah,
I'm falling to pieces

They say bad things happen for a reason
But no wise words gonna stop the bleeding
'Cause she's moved on while I'm still grieving
And when a heart breaks no it don't breakeven even... no

What am I gonna to do when the best part of me was always you,
And what am I supposed to say when I'm all choked up and you're ok
I'm falling to pieces, yeah,
I'm falling to pieces, yeah,
I'm falling to pieces
One still in love while the other one's leaving
I'm falling to pieces
('Cause when a heart breaks no it don't breakeven)

Oh you got his heart and my heart and none of the pain
You took your suitcase, I took the blame.
Now I'm try'na make sense of what little remains ooh
'Cause you left me with no love and no love to my name.

I'm still alive but I'm barely breathing
Just prayed to a God that I don't believe in
'Cause I got time while she got freedom
'Cause when a heart breaks no it don't break
No it don't break
No it don't break even no

What am I gonna do when the best part of me was always you and
What am I supposed to say when I'm all choked up and you're ok
(Oh glad your okay now)
I'm falling to pieces yeah
(Oh I'm glad your okay)
I'm falling to pieces yeah
(One still in love while the other ones leaving)
I'm falling to pieces
('Cause when a heart breaks no it don't breakeven)

Oh it don't break even no
Oh it don't break even no
Oh it don't break even no

Kata Zur: Bila post entry lirik lagu, itu tandanya yang empunya blog dah ketandusan idea....dr katil hospital

Friday, June 3, 2011

Weekend is coming!!


Wohooooooooooooooooooooooo  !!

Have a very nice weekend everyone .. yes...every one!

Coretan...

Aku tak pernah tahu bagaimana untuk memulakannya
Dan aku tak pernah mahu menamatkannya
Ia datang dan akan pergi begitu sahaja
Bagaikan angin lalu yang bertiup nyaman
Hadirnya sungguh menenangkan
Tapi perginya....di luar kesedaran

Cinta,
Sukar dilafazkan, sukar ditafsirkan, sukar dibuktikan
Perasaan,
Sukar dimengertikan, sukar difahami, sukar diketepikan
Hati,
Adakala gembira, adakala pedih, adakala sedih
Dan aku?
Aku berdiri di tengah keramaian namun masih terasa asing
Aku ikhlas mengukir senyuman namun tampak kosong dan sombong
Ah..persetan semua perasaan karut ini!
Pergi kau...jangan kau kembali lagi.

Hello hari esok,
Kau akan ku sambut dengan penuh kegembiraan
Selamat tinggal semalam..
Terima kasih kerana memberikan aku pengajaran hidup
Terima kasih kerana mematangkan aku
Terima kasih kerana luka yang kau tinggalkan membuatkan aku lebih matang

Dan hari ini?
Aku adalah insan yang baru
Langkahku adalah langkah yang pasti dan yakin
Senyumku adalah dari hati yang bahagia
Aku adalah seorang wanita berani
Semalam..tak akan dapat lagi merudum perasaanku..


Kata Zur: dari katil hospital....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts