Thank you so much for following this blog

Thursday, May 3, 2012

Old skool punya cerita


Dah tiba time pulang...

Dah petang-petang ni teringat family kat kampung. Tweet..tweet, nama penuh ialah Kg Lipat Kajang Darat. Bukan..bukan yang kat melaka tu, kat Pahang. Rindu..kalau dulu time-time macam ni kami 7 beradik berkumpul dengan mak dan abah sambil makan cekodok pisang dan air nescafe. Meriah sebab walaupun hampir tiap2 hari makan cekodok pisang tapi disebabkan makan ramai-ramai, berebut-rebut sambil bergurau, semua pun sedap.

Bila dah senang sikit, abah belikan tv. Time tu tv3 baru je nak cerah line nya, kang kejap2 berbintik2, bunyi bising. Abah pun datang betulkan arial, tak puas hati lagi, panjat atas bumbung, betulkan arial kt atas sambil kami adik-beradik tukang inform bila gambar dah nampak clear. Ah seronoknya, time tu tengok gaban, suria perkasa hitam pas tu ada cite favorite aku, yang cite budak perempuan main bola tampar tu, cun namanya, suka buat summersault (betul ke ejaannya)

Aku paling close dengan angah, adik yang nombor dua, maybe sebab perbezaan umur tak begitu ketara then kami membesar bersama-sama, maka kami agak rapat, hinggalah sekarang. Kamilah yang selalu bangun awal pagi membantu emak di dapur. Aku tukang goreng kuih, masak sambal nasi lemak dan angah tukang bungkus-membungkus. Kalau hari sabtu, lepas mak pergi meniaga, kami sambung tidur sampailah abah balik menoreh jam 11 pagi. Abah yang kejutkan kami, sebab suh buatkan nescafe panas. Bangun je aku terus kemas dapur, memasak, uruskan adik-adik dan sebagainya manakala angah bahagian kemas-mengemas. Dia memang cekap mengemas. Awas, siapa yang bangun lambat, dia akan pasang tali dikeliling tilam dan letak tanda "Orang Kurang Upaya". Hahahaha...kalau dia menyapu pulak, janganlah nak pijak-pijak sampah yang dah disapu, sure kaki kena libas dengan penyapu. Bila ditanya, dia kata "mak suruh".. Ye ke mak?

Kalau malam minggu, adalah malam kami akan berjaga sampai pagi. Tak ada buat apa-apa, melainkan berborak sambil bermain dengan kucing-kucing kami. Indahnya masa tu, tidur dengan adik-adik manakala kucing-kucing kami ada di setiap ruang antara kami di atas katil. Aku selalu berkongsi cerita dengan angah, aku bagitau dia yang aku nak belajar rajin-rajin, jadi orang berpelajaran dan keluar dari kesusahan hidup waktu itu (Hmm, walaupun susah alangkah manisnya waktu itu). Seronoknya bercerita, bergossip sampai ayam berkokok. Bila ayam berkokok, baru sedar yang pagi dah hampir menjelma. Seronoknya...Aku ingat lagi, aku selalu beritahu angah yang aku nak merantau, nak melihat negara orang. Aku nak bekerja, dapat gaji yang bagus supaya aku boleh beli apa sahaja yang aku mahu dan idamkan sejak kecil. Angah tahu segala-galanya..dia sentiasa tahu. Angah, you are always my bestfriend ever. I love you with all my heart.


And at this moment, i miss her so much...


Wednesday, May 2, 2012

Teladan dari cupcake

Assalamualaikum...

Sejak akhir-akhir ni, minat untuk baking-membaking semaki membara-bara. Dan dalam pada itu dah beberapa adunan menjadi santapan cik tong sampah. Mak kata dulu masa dia mula-mula belajar buat donut pun sama, tapi at least, mak campak ke tanah, ayam yang kenyang tapi aku campak dalam tong sampah, semut yang datang.

Punyalah tension sebab asyik tak menjadi, nasib baik encik husband bagi semangat. Sesekali buat kek, menjadilah juga tapi plain je, so buka youtube and search for kek pelangi. Bersemangatlah aku bake one more kek dan ikut step yang diorang tunjuk untuk dapatkan rainbow vanilla cake. Tapi bila dah masak, bak kata pengomen tetap kat fb, dah mcm span sabuh basun pinggan daa. Bengong...

Ok..ok, berbalik pada kisah cupcake ni tadi. Punyalah frust sebab asyik tak gebu je cupcake aku, so aku pun call lah 999 utk bantuan. Eh, bukan, makcik aku yang stay kat selayang. Asyik telan airliur je tgk cupcake yang dia tayang kat fb, so aku pun call lah, cite hal yang sebenar. Ok set, ahad petang aku datang ke rumah dia

Hahaha...sampai kat rumah dia, selepas bersingsing lengan menghabiskan lauk pauk yang ada, maka bermulalah operasi. Dah macam CSI dah, duk mengkaji awatlah cupcake aku tak jadi-jadi. Maybe sebab tepung la, bakar tak betulla, tapi aku yakin sebab sukatan adunan tu, tak berapa nak tepat. Plus aku ambil resepi dari internet then buat, tak ada mintak tunjuk ajar sesiapa. Orang kata belajar tanpa guru ibarat berguru dengan syaitan...hehehe, entahlah, tapi yang aku tahu aku memang akan buat sampai jadi.

Makcik mengajar aku dengan sabar. Diberinya resepi basic yang sangat senang nak diikut. Dia mengajar aku step-by-step. Dan tadaaaa....inilah hasilnya.

Vanilla cupcake....oh, engkaulah idaman hati
Terima kasihlah mokde, menjadi jugak akhirnya. Muhammad dengan Zara makan memang tak ingatlah tapi aku tahu cupcake aku ni sedap sebab encik husband makan sampai 5 biji. Pasal apa aku yakin? Sebab cik abang aku ni bukan peminat makanan manis-manis ni, so kalau dia makan banyak macam tu, maknanya sedap lah tu...hihihih. Siap kasi komen lagi "ha, ini baru betul, tak berminyak, tak liat, gebu"...amboi, dah mcm chef wan je. hihihihi

Orange choc cupcake
Syukur alhamdulillah, seronok sangat. Aku namakan cupcake aku yang pertama ni sebagai cupcake teladan. Banyak perkara yang cupcake ni ajar aku teladan hidup. Belajar erti sabar, erti putus asa dan bangun semula, erti semangat juang, macam-macam lagi lah. Tapi yang aku pasti, dimana ada kemahuan pasti ada jalan. Ala, kalau orang tak cakap macam tu, masakan pokok bergoyang kalau x ada angin kan kan kan (walaupun susunan peribahasa tu tak berapa nak betul, rasanya korang faham).

Tapi aku tak berani nak ambil order, okay. Korang jangan tanya aku, belum berani lagi. Banyak lagi yang aku kena perbaiki. Dan aku kena cuba dulu kt rumah, nanti kalau okay, bolehlah aku terima tawaran emak kat kampung untuk sponsor big oven dan flour mixer yang canggih giler tu. Tunggu ya, sabar dulu...hehehe

Korang, Pas ni ada cerita best, nnti aku share dengan korang ye. Sampai sini dulu, assalamualaikum



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts