Thank you so much for following this blog

Wednesday, December 23, 2009

Harga sebuah KEMAAFAN





Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

 Kemaafan...sesuatu yang enak didengar (mungkin) tapi adakalanya amat sukar untuk dilakukan. Kemaafan, dendam yang terindah? Betul ke? Mungkin, terpulang pada situasi yang dihadapi oleh seseorang individu. Bagi sesetengah orang, ia dengan ikhlas dan senang hati boleh dilakukan, tapi pada sesetengah yang lain...hmm..sangat-sangat sukar dan di luar kemampuan.


Apa yang paling sukar untuk dilakukan dalam hidup ini? Memberi kemaafan atau meminta kemaafan? Jawapannya masih sama, terpulang pada individu. Ada orang EGO, katanya 'itu bukan salah aku dan aku takkan sekali-kali minta maaf pada dia".Ada juga yang keras hati, katanya "aku tak akan maafkan dia sampai mati" Jadi kalau kedua-duanya begini, apalah kesudahannya ya?



Orang yang tidak memaafkan , dirinya akan'diikat' oleh orang yang tidak dimaafkannya. Sebaiknya jika kita memaafkan, kita akan terlepas dari ikatankemarahan yang mengikat diri sendiri. Justeru Allah telah mengingatkan kita di dalam AL-Quran agar kita menolak sesuatu kejahatan itu dengan kebaikan. Maknanya, katakanlah jika seseorang itu telah menyakiti hati kita dengan kata-katanya, maka usahlah dibiarkan kesakitan dan kemarahan itu memakan diri sebaliknya, lembutkanlah hati dan maafkanlah dia. Mohonlah semoga diri kita dikurniakan sedikit sifat pemaaf dari-Nya, kerana Allah itu sendiri Maha Pengampun, Maha Pemaaf.

 Berilah kemaafan, kerana maanfaatnya amat besar dan sangat bermakna kepada diri sendiri dan orang lain.Sebaliknya jika tidak memaafkan, bukan sahaja akan merosakkan hati dan pemikiran, juga akan meletakkan kita sebagai salah seorang calon pesakit di rumah sakit jiwa!


Memaafkan diri sendiri? Pasti sukar jika apa yang kita lakukan itu sangat menyakiti orang lain hinggakan dia menderita, lebih malang jika membawa kepada kematian. Tapi, belajarlah memaafkan diri sendiri, kerana dengan cara itu sahaja kita boleh meneruskan kehidupan ini dengan lebih tenang dan aman.Manusia itu tak sempurna, manusia diciptakan Allah penuh keunikan, punya kelebihan dan kekurangan diri sendiri. Jika kita melakukan kesalahan, janganlah mudah putus asa, atau kecewa, atau patah hati dan jiwa, gunakan akal fikiran yang diberikan oleh-Nya, jika sesat di hujung jalan, carilah cara untuk kembali ke pangkal jalan.

Tanya hati, tanya diri, adakah kita sudah memaafkan kesalahan diri sendiri dan dengan ikhlas hati memaafkan kesalahan orang-orang disekeliling kita hari ini? Jika belum, lakukanlah dengan segera. Jika tidak mampu melakukannya, muhasabahlah diri, kembali kepada-Nya.



Berharga bukan, sebuah KEMAAFAN ??



Wednesday, December 16, 2009

Menghargai Kehadiran Seorang Insan yang bergelar SUAMI



Salam semua,


Hari ini hari yang teramat sibuk. Bermula dari pagi hingga lah lewat petang , membawa ke malam, tak henti-henti, tak juga habis-habis kerjanya. Hmm..kalau dah nak bercuti lama, macam inilah biasanya, makin kita nak cepat habiskan kerja, makin bertambah pula. aduh..Kehidupan, macam tu lah kan. So lepas solat asar tadi, sambil minum kopi, ambil masa rehat sekejap sambil baca email-email yang dikirim oleh kawan-kawan. Ada satu yang sangat menarik perhatian, so rasanya sesuai sangatlah jika aku kongsikan bersama para pembaca semua, disini. By the way,terima kasih kepada penulis asal (yang tidak dikenali). Moga info yang disampaikan akan dimanfaatkan oleh kita bersama. Insyaallah.

***********************************************************************************


SUATU PERJALANAN
“Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan.”


Teringat pesan ayah di suatu petang...“Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati,” ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.

Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.



SILAP ISTERI
Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana bencidengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita. Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud:


   “Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka” Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?” Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:
1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”


Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu,terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri,ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya,bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.



YANG LEBIH, YANG KURANG
“Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.“Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya dia buka mata.


“Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka,meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.” pujuk saya lagi.Moga-moga dia berubah hati. Kembali ‘memandang tinggi’ kehadiran seorang
suami.


ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
“Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh,ambil yang jernih. Baru teguh peribadi.” Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah,
kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi.Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, “Terima kasih,suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini.”


Hmmm.... :)

Thursday, December 10, 2009

Outing Day: Eagle Ranch Resort, PD

Salam semua,

Last week, aku telah mengikuti outing day untuk department aku ke Pork Dickson, lokasi utamanya ialah Eagle Ranch Resort. Terletak hanya 2km dari Tiara Beach Resort (lebih kurang 5km dari Teluk Kemang), resort ni boleh dikatakan best jugalah. Resortnya ala-ala koboi gitu, kawasannya agak luar dan kebanyakan aktivitinya, adalah outdoor aktiviti seperti paintball, go-kart, cycling, volleyball dan macam-macam lagi. (kalau sesiapa berminat boleh surf websitenya ya).

Bertolak jam 3pm dari KL, on the way tu jalan agak sesak, dari jauh aku tngok ada asap berkepul-kepul, ish...dashyat gak..rupa-rupanya ada lori terbalik, so agaknya diorang guna pemadam api kot. Seterusnya, perjalanan kembali lancar sehingga lah ke Eagle Ranch Resort.




Lori terbalik, tapi rasanya tak ada yang cedera kot..

Aku tiba di Eagle Ranch Resort ketika jam menunjukkan hampir jam 5pm. Penatnya, tak sabar nak check-in dan berehat. Nasib baiklah, untuk petang, free and easy aktiviti. So selepas check-in, aku dan hubby join other friends minum petang sebelum masing-masing beredar ke bilik masing-masing. Oh ya, untuk tea time, simple je, ada kuih tradisional dan sandwich, tea and coffee. Coffeenya rasa pelik sikit..tapi oklah, nice.

Untuk penginapan, disini ada tersedia banyak jenis-ada log cabin, kampung house,  paddock chalet, bandwagon, tepee and hut. For me, aku dapat log cabin. Sangat cantik, very cozy, bathroom ada open roof dan bila paip dibuka, ada waterfall. Cakap banyak pun tak guna, jom tengok gambar-gambarnya ye. zasss!!

Me...in front of our Log Cabin resort. Sempat lagi tu, walaupun dah kepenatan tahap gaban.


Sempat lagi tu...posing kat verandah tu...hehehe...layannnn!!


My room...very cozy dan bagaikan memanggil-manggil supaya tidur aje..tak payah buat aktiviti lain..heheheh


Ada tv, and all those lamps made this room, rasa sangat selesa dan menyenangkan.




My room again, dari sudut lain. Ada wardrobe yang boleh muat aku kat dalam tu, kira kalau main hide and seek, sure tak jumpa...hehehe


Verandah, got two chairs untuk lepak-lepak sambil menikmati angin petang. In front of this log cabin is litar go-kart.



Lampu di verandah...i admire this..cool



Inilah bathroom view yang ada open roof dan waterfall tu...cool!!

Jam 8pm, selepas solat maghrib, we have bbq dinner. Hahaha, part ni yang kelakar, me and few friends, dah ready, siap posing-posing time ambil makanan, dah ambil apa yang berkenan di hati, sesuai untuk perut. Bila time duduk je, baru nak menyuap makanan, tetiba waitress tu tegur " Kak, akak ni dari Ranhill XXXX kan? Akak punya bbq dinner kat sebelah sana kak, yang ni company lain punya" What??? hahaha, kelakar, sambil ketawa sampai nak pecah perut, masing-masing menatang pinggan ke tempat yang betul. hehehe, salah info daaa.

Cakap banyak pun tak guna ..mamam time.!!

 
ready for dinner with friends



Sempat lagi posing depan all those foods. Time ni semua tengah excited, tanpa disedari bahawa sebenarnya kitorang dah 'knocked at the wrong door". hahaha


Cabutan bertuah. Masing-masing dapat frame gambar tapi gambar kawan-kawan. Gamat...gamat..






Ni, namanya cempaka. Dia makan memang dashyat. Nasi goreng kampung yang aku pun mengelupur nak habiskan tapi dia layaaannnn je, semua makanan yang abah dia letak, dia makan je. Adeh!!

Habis makan, tibalah karaoke session, tapi bukan di eagle, di Ancasa. Reason, sebab di eagle, karaokenya sampai jam 10pm sahaja, mana boleh, masing-masing semua ak tunjuk bakat, so we decided, makan dulu, isi minyak sampai penuh, then we moved to Ancasa untuk karaoke sampai jam 1 pagi. yee haaa...Inilah masanya nak releasekan tension..hheheh




Kakak dan ready, buat stunt ala-ala harry porter atas penyapu terbang..lagu dh bermain-main di dalam kepala (+ pening2 lalat sebab mata dah mengantuk dan badan dah penat giler), tapi demi meyahut seruan boss ku agar semuanya sepakat, aku gagahkan juga :p



 Iye...itulah dia kawan-kawan ku, yang sedang syok melayan perasaan. Hahaha. Aku? Cukuplah 5-6 lagu pas tu surrender...layan je lah

Pagi, aku ter'miss breakfast sebab tak sedar. Handphone lak tertinggal dalam kereta. Bila tengok, punya lah banyak missed call dari friends...nak wat macamana, malam tu aku balik kul 3pagi, selepas habis satu PD aku round dengan hubby. Penat beb..

Akitivi pagi tu: paintball dan go-kart. tapi sebab aku tak sempat dengar briefing, so takde lah berani nak join. Ralat jugalah tapi nak buat macamana, salah sendiri, tidur mati. So hubby je lah yang join. Jom ..layannn!!

 
Team berani mati...hahaha..semua try buat muka gempak tapi hampeh!!



Ini dia perwira..Suria perkasa hitam...hahaha

Oklah, paintball dah habis main, sekejap je, lepas tu, plan untuk main go-kart pun tak jadi sebab satu je ketenya yang jalan, yang lain-lain semua sedang diperbaiki. Orang punyalah ramai queu, so aku tak sanggup nak tunggu, barang-barang pun belum kemas lagi, nanti pukul 12 dah nak check-out, so aku balik bilik, mandi, kemas barang, dan sambiltu, sempat lagi posing2. Alahai, tak puas hati tapi nak buat macamana, tibalah masanya untkku pulang. Hati pun dah kat rumah, teringatkan anak-anak ku yang tersayang.

Conclusion, oklah, syoklah jugak cuma terkilan sebab banyak aktiviti yang tak sempat dilakukan disebabkan oleh kesuntukan masa. Insyaallah, next time akan datang lagi, with my family or friends.

Adios!!



 Lompatan terakhir, cuba nak cipta rekod,wanita pertama melompat sampai kepala boleh cecah bumbung log cabin eagle ranch resort




- THANK YOU -

Tuesday, December 8, 2009

Korban Rambut...

Raya Aidil Adha yang berlalu, mencatatkan satu kenangan lucu..yelah, orang korban lembu, kerbau, kambing tapi aku kali ni, terpaksa 'mengorbankan' rambut anak kesayangan aku, si Zara.Kasihan, menangis-nangis member, tapi nak buat macamana, kalau dibiarkan panjang, lagilah kasihan. Rambutnya tebal sangat, so kalau time berpeluh-peluh tu, alahai...tapi memanglah cantik kalau di tocangkan, mcm-macam fesyen boleh buat, tapi hai anak, maaflah ye, mama tak sanggup nak tengok anak mama ni rimas semacam je.

Sedih betul dia, ye lah, orang nak rambut panjang mengurai mama boleh buat selamba je potong pendek macam Halle Berry (hahahah..). Jom tengok aksi semasa sesi gunting rambut...

Zara...sebelum potong rambut...hihihi...like a princess with the tocang and her long and lovely dress



" huhuhuhu....kenapalah mama potong rambut aku ni...memang aku aim pakcik yg potong rambut aku ni..eeiiii" (kasihan anak mama, mengalir airmata tengok time ni)



" huwaaaa....taknak....taknak...hilanglah keayuan aku...huhuhuhu...mama..tolonggggg..!!"
(time ni memang dah bengang tahap gaban...ahaha)



Zara..with her new hair style...seksi maa.

Sunday, November 29, 2009

Perfume...oh...perfume..

Pening..pening...lagi pusing, geram pun ada, frustated lagi. kenapalah diorang tak keluarkan dah benda alah ni.Kenapa? Kenapa? Kenapa dunia begitu kejam pada aku (hehehe...'ter'emotional pulak). Bila tima aku nak, time tu lah korang stopkan market kat malaysia ye. Dah seminggu aku mencari, habis semua shopping kompleks kat KL ni aku redah, semata-mata nak memenuhi keinginan dan kehendak hati yang makin membuak-buak ni, tapi semua berikan alasan yang sama...memang dah tak ada dijual di Malaysia ni. Parah ni, bikin lagi capek gue.


Hehehe, sorry ye, mesti semua tertanya-tanya kan, apa benda lah yang megundang tekanan di hati ni. Heh! Bukan apa pun, perfume je, ni Sensi from Girgio Armani. Sah lama cari tapi memang dah takde jual di Malaysia ni (atau pencarian aku yang belum bertemu matlamatnya kot). Takpe, ada beberapa shopping kompleks lagi yang masih belum dicuba, mana tahu nasib baik kan, boleh ketemu hajat di hati.


Perfume ni, baunya lembut tapi karismatik. Kalau pakai, rasa sangat 'preofessional', so lovely dan sangat 'menggoda' (ini pendapat perobadi tau). Lagipun baunya tak terlalu menyengat seperti sesetengah perfume tu. Baunya macam mana? Hmm....more to floriental...woody, floral and oriental notes of kaffir lime leaves..hmm..whatelse ya..barley, Palisander woods, vanilla and delicate flowers mimosa and jasmine. 

Perfume ni dipasarkan pada 2002 (ingat lagi time ni work as a reporter for Malay Mail, got sample for this perfume, terus cuba dan terus fell in love, like love at the first sight). Lama jugaklah pakai perfume ni, sebelum bertukar ke Flower from Kenzo. Bukan sesuatu yang dihairankanlah sebab aku suka memang suka bau-bungaan, so skang teringin nak dapatkan Sensi ni, tapi malangnya, dah tak dijual. Ada satu je cara kalau betuk-betul mahu iaitu online shopping tapi still, not really sure abt the originality of the product. Yelah, online i, payah sikit sebab kita tak tengok physically barang tu. So sebab sangat pasti yang harganya mahal, rasanya tak payahlah ambil risiko kan.


Mahu atau tak.....operasi akan diteruskan..!!

Thursday, November 5, 2009

Welcome to school, son...goodbye ipod !!

Hahahaha...huhuhuhu....


Nak ketawa ada, tapi nak menangis lagi banyak, rasa tak percaya pun ada. Tak sangka, tup tap tup tap, anak aku dah pun 5thn next year, dan dah tiba masanya untuk dia ke sekolah, melebarkan langkah, menimba pengalaman, mempelajari sesuatu yang baru dalam hidupnya,sesuatu yang lebih formal dan berbentuk ilmiah. Sayang, welcome to school!!


So since last month, aku dah mula survey mana-mana pre-school yang bagus dan having a good co-curriculum, kalau boleh yang boleh ajar solat dan mengaji sekali. Penting tu, nak pulak anak lelaki sulong, insyaallah, mudah-mudahan boleh jadi imam solat, boleh doakan aku kalau ditakdirkan aku mati dulu nanti. Besarnya harapan yang ada, tak terucap dek kata-kata. Hati pun bimbang tidak terkira, nak melepaskan anak tapi demi kebaikan dan masa depan dia, terpaksalah mamanya ni tabahkan hati, kuatkan semangat dan beri sedikit kepercayaan pada dia untuk belajar melangkah sendiri. Jika dulu pengalaman diperolehi dan dipelajari daripada orang lain, kita tibalah masanya dia mencipta pengalaman dan kehidupannya sendiri.



Tapi inilah nak diceritakan, antara kehendak dan keperluan, nampaknya keperluan kenalah diutamakan. Situasi sekarang, keperluan adalah menghantar anak ke sekolah dan kehendak mama nya ni: IPOD NANO. Huhuhuh...lama pendam keinginan, penuh keazaman untuk pastikan bahawa aku akan dapat jugak one day nanti tapi bila dah cukup ongkosnya, nak kena bayar yuran sekolah anak pulak. Huhuhu, nak nangis pun tak guma, sabo ajerlah. Nak buat mcmn, rezeki takde lagi buat masa sekarang. Tunggulah, kot kot company bagi increment next year...insyallah.


Tak sangka pulak mahal benar yurannya (yelah, agaknya sekolah tu bagus kot, itulah sebabnya, well, no pain no gain kan). Monthly pun dah cecah RM300  (huhuhu...nangis dalam hati je lah ni). Belum masuk pakaian lagi and extras...sabar...sabar...rezeki Allah ada, kena usaha lebih ni.


Tak mengapa, pelajaran lebih penting.  Kalau berilmu, dihormati orang, kalau berpelajaran, pemikiran akan lebih matang, optimistik, logical and lebih positif. Kalau berpelajaran, kita dipandang tinggi di mata masayarakat, masa depan cerah, hidup lebih berguna dan bermakna.


Anak, tiada apa yang lebih membahagiakan mama, melihat kau ketawa. Tiada apa yang lebih mendukacitakan mama melihat kau berduka. Kuatkan hati, sayang, pergilah melangkah, jauh ke hadapan. Melompatlah setinggi langit, tapi jangan lupa rerumput di bumi. Jika kau di atas,wahai anak, ingatlah orang di bawah. bersyukur dengan apa yang ada, sentiasa berusaha memperbaiki diri, jangan mudah berputus asa, jangan mudah mengalah. Walau apa pun terjadi, mama akan sentiasa di sini....dekat di hatimu.






Monday, November 2, 2009

Puing-puing kehidupan


Salam semua,

Lamanya tak update blog ni, rindu sangat nak berkongsi cerita tapi apakan daya, memang tak sempat langsung, walaupun dalam kepala ni ada seribu perkara yang ingin diberitakan. Adik-adik dan kawan-kawan yang mana menjadi pengunjung setia blog ni dah asyik bertanya, "hello along, takde cerita baru ke?". Sabar..sabar...jangan terburu-buru, meh sini nak dikhabarkan beritanya.


Tapi itulah kehidupan, ada masa kita rasakan bahawa kita sangat terluang tapi sebenarnya masih ada yang belum selesai. Namun ada juga ketikanya, kita rasakan hidup ini sangat-sangat menyesakkan dan sempit ruangnya, tetapi sebenarnya (rupa-rupanya) ada juga masa untuk berseronok dan bersukaria kerana firah manusia memang begitu, kita perlukan kegembiraan, kita juga perlukan kesedihan, maka jika ada kedua-duanya, insyaallah, kita akan bertambah matang dan bersemangat menghadapi hari esok. Dan sebenarnya ini hanyalah sebahagian daripada puing-puing kehidupan..
.
Kehidupan aku selepas Aidilfitri penuh cerita suka duka. Ada masa gembira, asyik tertawa, dan ada masanya sedih tak terkata. Kerja..ya ampun, boleh dikatakan memang tiada masa untuk 'berpoya-poya' seperti dulu. Setiap saat yang berlalu menuntut kesabaran, keazaman dan tekad hingga adakalanya aku mengabaikan insan-insan tersayang dalam hidup aku. Tapi ada masanya aku sangat enjoy dan bersyukur dengan kehidupan aku, mana tidaknya dengan segala cerita yang berlaku di dalam kehidupan aku membuatkan aku rasa lebih 'hidup", lebih bernyawa, tabah dan sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri. Terima kasih kepada insan yang sudi memberi kemaafan dan menerima aku seadanya. Hanya Allah yang boleh memberi balasan yang setimpal atas kebaikan dan kemaafan itu.


Anak-anak...merekalah segala-galanya. Melihat mereka membesar dengan sihat dan gembira, berlarian, saling bergurau, usik mengusik membuatkan aku menjadi insan yang bersyukur, mengingatkan aku betapa bertuahnya aku kerana berpeluang menjadi seorang mama. Ya Tuhan, sihatkanlah anak-anakku, gembirakanlah mereka dan lindungi mereka dari segala keburukan. Amin. Abang, zara, mama sangat sangat sayangkan kalian berdua, Allah sahaja yang tahu banyak mana kasih sayang itu, sayang. Mama sanggup lakukan APA SAHAJA, asalkan kalian bahagia, asalkan kita bersama sehingga ke hujung nyawa.


Oh ya, wabak H1N1 yang melanda seluruh negara baru-baru ini membuatkan aku menjadi insan yang lebih 'alert' dan berhati-hati. Kebersihan semakin diutamakan, salah satu benda wajib yg ada dalam handbag aku ini (selain bedak compact and lipgloss :p) ialah instant hand sanitizer. Kena berjaga-jaga walaupun wabak ni dah semakin reda, espeially anak-anak, lama jugalah tiada sesi outing ke shopping complex, pilihan yang ada, sama ada lepak je kat rumah (yg ni dah tentu the whole day jadi chef kat dapur) atau kalau dah kesian sangat, bawaklah ke kawasan taman, ambil angin segar. Extra caution: make sure ambil supplement especially anak-anak kena ambil vit.C dan banyakkan makan buah-buahan (aiyoo, nasib baiklah aku ni suka sangat makan buah-buahan...selamat...).


Tapi itulah, kita doakan yang terbaik ajalah kan. Sekarang sudah bulan November, lagi sebulan, insyaallah, kalau panjang umur, sempatlah dengan thn 2010.Sempatkah umurku mencecah 30 tahun hadapan? 


Merenung kembali segala pengalaman yang diperolehi dan DIPELAJARI sepanjang tahun ini...phewww...banyak sangat. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. Manusia tidak sempurna (tiada siapa sempurna) tapi kita kena selalu pandang ke hadapan, terus mengatur langkah, pastikan tidak terserong arahnya, jika sesat dihujung jalan, pulanglah ke pangkal jalan dan mulakan langkah yang baru.


Bersihkan hati dan nurani, mintalah keampunan dari Allah kerana DIAlah tuhan yang Maha Pengampun, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Bukakan minda, luaskan pemikiran, bersihkan hati, sentiasa memaafkan, kerana sekali lagi, manusia tak pernah sunyi dari kesilapan. Jika kita rasakan terseksa dan tiada keadilan untuk diri kita, renung kembali dan pandang lebih jauh, fikirkan adakah apa yang kita ada hari ini tidak cukup baik untuk kita? Apakah kehidupan yang kita lalui sekarang tidak adil? Jika jawapannya ya, muhasabahlah diri, dekatkan kepada-Nya, supaya hati lebih tenang, jiwa lebih aman, dan diri kita lebih dekat kepada-Nya.


Teman pembaca sekalian, sesungguhnya tiada siapa yang dapat menilai, membetulkan dan menyayangi kita dengan cara yang lebih baik melainkan diri kita sendiri .


Renung-renungkanlah dan selamat beramal....!!














Sunday, September 27, 2009

Aidilfitri 2009


Salam semua,

Aidilfitri 2009 disambut sederhana. Memang serba sederhana.Baju cuma 2 pasang, itupun dibeli last minute di Jln Masjid India, baju melayu hubby and my hero sepasang seorang dan baju kurung utuk little princess juga hanya sepasang. Cukuplah..nanti berlaku pembaziran, kang seronok syaitan.


Kuih raya, tahun ni tak banyak. Biasa kalau menempah biskut raya di office mahu cecah rm200-rm300 tapi tahun ni tak cecah seratus pun. Beli kerepek, mana yang orang suka makan. Itupun di bahagi dua, separuh untuk rumah di kampung, separuh lagi untuk rumah sendiri, mana tahu ada kawan-kawan yang nak beraya di rumah, so standby ajerlah.

Tak tahulah kenapa, raya tahun ni hambar je. Atau cuma perasaan aku kot. Maklumlah kalau dah tua-tua ni, mana ada yang seronoknya, cuma suka melayan anak-anak lah, si hero tu selagi tak nampak baju melayu baru dia, selagi itulah mulut petahnya bertanya.Hai anak, takkanlah mama lupa, mama pun nak tengok anak-anak mama cantik dan segak di pagi raya. Tak apa kalau mama tak beli baju baru janji anak-anak mama seronok dan gembira, mama pun happy.


Mak dan abah bukan main seronok lagi tengok anak menantu dan cucu-cucunya semua ada berkumpul, sampai terlupa rendang di dapur kerana terlalu sibuk melayan karenah zara yang baru belajar bertatih.Adik-adik ipar sibuk membakar lemang, atuk dan uwan pun tumpang seronok bila melihat semua pulang berhari raya bersama-sama. Adik aku yang tengah mengandung tu plak, sibuk dengan ketupat. Pendek kata semua ada peranan masing-masing.


Pagi raya, biasalah, semua sibuk nak ke masjid untuk solat hari raya, lepas tu bersarapan sama-sama kemudian acara rutin family-sesi bermaaf-maafan. Bab ni memang malas nak layan, sebab for sure aku nangis punya. Ingatkan nak gelak-gelak tapi mesti tak boleh bila tiba turn salam and cium tangan suami. Banyak dosa aku kat dia, tak terhitung, aku harap dia akan ampunkan aku dunia akhirat.


Lepas itu kami konvoi ramai-ramai balik ke kg abah dia Lanchang, melawat atuk dan uwan di sana. Dah tua, 80+ umur tapi alhamdulillah, masih kuat. Orang kampung, macam tu lah. Sempatlah menyinggah rumah mak saudara yang lain. Sampai je rumah, memang penat, dah tak larat nak kemana. So lepak jelah di rumah, melayan tetamu yang datang.


Hambarnya raya tahun ni,entah mengapa. Agaknya semakin meningkat usia, macam nilah kan. Mungkin kalau anak-anak dah besar dan diorang dah mengerti apa itu erti HARI RAYA, mungkin lebih seronok. Oh ya, anak-anak aku, awal-awal lagi dah di warning supaya bila bertandang ke rumah orang, JANGAN MINTA DUIT RAYA. Pantang aku tu. Malu beb, macam kita ajar anak supaya jadi materialistik je.


Tapi walau apapun , aku bersyukur, masih ada lagi umur aku untuk menyambut hariraya tahun ini. Alhamdulillah, masih sihat dan mampu lagi untuk bertandang dan melawat saudara-mara, berkongsi cerita dan berita, ada yang gembira, ada yang berduka.Syukur, kerana tiada malapetaka yang berlaku sepanjang perjalanan pergi dan pulang, tiada kisah terlalu duka yang ingin dikongsikan, semua serba sederhana.

Kepada Allah, aku bersyukur di atas rahmat-Mu. Bersyukur kerana masih diberikan peluang untuk menikmati Ramadhan dan Syawal pada tahun ini.Bersyukur kerana berpeluang meraikan hari gembira ini bersama keluarga, kerana setiap hari aku terfikir, andainya tiada esok bagi ku, adakah aku sudah bersyukur diatas apa yang aku ada hari ini???







Private OR Government?


Salam sejahtera para viewers yang dihormati.


Entry kali ini agak tipikal and sensitif bagi sesetengah pihak tapi suka diingatkan ini hanyalah pendapat peribadi penulis, tiada niat untuk menyinggung perasaan atau sensitiviti mana-mana pihak.


Aidilfitri yang baru berlalu, disambut sederhana. Biasalah, bila dah berjumpa sanak-saudara, banyaklah cerita yang dikongsi, termasuklah cerita-cerita ala-ala gossip yang malas betul nak dengar tetapi terpaksalah ditadahkan jugak telinga. Yelah, nanti dikatakan menyombong pulak, bak kata seorang makcik ni "ala, orang KL". hAHAHa, agong sangat ke KL ni. Kalaulah makcik tahu..pasti makcik bersyukur kerana ditakdirkan menetap dan memperolehi rezeki di kawasan luar bandar tu. aduh..makcik..makcik.


Oh ya, sambil sibuk melayan tetamu yang datang, sempatlah jugak 'terdengar' perbualan seorang makcik (yg terpaksa dirahsiakan identiti nya...hahah) dengan pak mak segala budak. Berdesing sekejap telinga ni, bulat mata aku pandang makcik ni..aduh..makcik..makcik..aku nak jawap kang dikatakan kurang ajar lak, tapi kalau dibiarkan makin 'bermaharajalela' lak dia ni. Ni tak lain tak bukan isu kerja swasta dengan 'gomen'.


Kata dia..dia bersyukur anak-anak dia kerja government, bila makcik no.2 and no.3 kata anak-anak dia ada yang kerja cikgu, askar, nurse, pegawai kerajaan, bangga..sebab semua kerja dengan government. Pendek kata semua bagus, ada KOLA lah, elaun lah, elaun tetap, elaun entah hape lagi..ok..ok..aku pun dengar je..dalam hati dah berbuku sebab apa? sebab aku ni kerja PRIVATE company JE!!!.


Aduh, tak percaya betul, dalam dunia yang serba moden ini, masih ada lagi yang berfikiran taboo dan primitif macam ni. Makcik, pakcik, tolong lah ye, kami ni (mewakili para pekerja SWASTA ye), manusia gak, ada hati dan perasaan. Ada masanya kita ni bekerja bukan kerana duit semata-mata, ada kerana minat yang mendalam atau peluang untuk meluaskan kerjaya dan pengalaman yang lebih terbuka lagi bila bekerja di sektor swasta ni. Gaji lagi besar, bonus dan kenaikan gaji setakat ni alhamdulillah dan yang paling penting, kami juga menyumbang untuk EKONOMI KELUARGA. 


Tolong! Janganlah dianaktirikan anak-anak yang berkerja di sektor swasta ni. Nak tanya sikit, duit yang anak-anak bagi tu, lain ke nilainya kalau anak yang kerja government bagi dgn yang kerja swasta bagi? Sama kan? Jadi tolonglah faham ye pakcik makcik atuk wan semua. Aku pasti dalam ramai-ramai anak-anak yang ada, tak semua yang kerja dgn kerajaan kan? Agak-agak yang kerja di sektor swasta ni, ada tak membantu kalau makcik pakcik perlukan duit? Rasanya ada kan, melainlah kalau budak tu tak mengenang budi!!



Pada rakan-rakan pembaca yang mungkin merasakan aku terlalu sensitif atau you all rasa isu ni hal remeh je, maaflah. Sebenarnya memang hal remeh tapi bila ia diungkitkan SETIAP KALI ada perjumpaan keluarga, rasanya kecil betul hati, rasa terpinggir sangat. Yelah, aku ni bukan staff kerajaan, kerja swasta, contract staff pulak tu, tapi alhamdulillah, aku suka dan bangga dengan kerja aku, dan aku bersyukur, berkat usaha dan kesungguhan, dapatlah aku meringankan beban suami dan membesarkan permata hati aku. Dan bolehlah setiap bulan hulur ke mak abah seseratus dua.


Anyway, terima kasih kepada makcik tu, dengan kebanggaan dia terhadap anak-anaknya yang berjaya menjawat jawatan di sektor awam yang sekaligus telah mengguris hati aku, menghina aku, tapi tak mengapa, aku sambut penghinaan itu sebagai satu kritikan positif. Akan aku buktikan walau di mana pun aku tercampak di bumi Allah yang maha besar ini, aku yakin, selagi ada usaha aku boleh hidup dan mencari rezeki yang halal. Tak mengapalah kalau aku bukan bekerja di sektor awam, tak ada KOLA, elaun khas, bonus tambahan, pencen atau sebagainya tapi aku yakin, aku telah memilih jalan yang betul dan aku bahagia dengan pilihan aku. Syukur kepada Allah.

Thursday, September 10, 2009

Thinking Out of Box

The Japanese have always loved fresh fish. But the waters close to Japan have not held many fish for decades. So to feed the Japanese population, fishing boats got bigger and went farther than ever. The farther the fishermen went, the longer it took to bring in the fish. If the return trip took more than a few days, the fish were not fresh. The Japanese did not like the taste.

To solve this problem, fishing companies installed freezers on their boats. They would catch the fish and freeze them at sea. Freezers allowed the boats to go farther and stay longer. However, the Japanese could taste the difference between fresh and frozen and they did not like frozen fish.

The frozen fish brought a lower price. So fishing companies installed fish tanks. They would catch the fish and stuff them in the tanks, fin to fin. After a little thrashing around, the fish stopped moving. They were tired and dull, but alive. Unfortunately, the Japanese could still taste the difference. Because the fish did not move for days, they lost their fresh-fish taste. The Japanese preferred the lively taste of fresh fish, not sluggish fish.

So how did Japanese fishing companies solve this problem? How do they get fresh-tasting fish to Japan?

To keep the taste fresh, the Japanese fishing companies still put the fish in the tanks. But now they add a small shark to each tank. The shark eats a few fish, but most of the fish arrive in a very lively state. The fishes are challenged.

Moral:
Have you realized that some of us are also living in a pond but most of the time tired & dull, so we need a Shark in our life to keep us awake and moving? Basically in our lives Sharks are new challenges to keep us active and taste better.

The more intelligent, persistent and competent you are, the more you enjoy a challenge. If your challenges are the correct size, and if you are steadily conquering those challenges, you are Conqueror. You think of your challenges and get energized. You are excited to try new solutions.

When you're challenged, the best prevails

"Don't be afraid of pressures. Remember that Pressure is what turns a lump of coal into a diamond"
 

Monday, September 7, 2009

Itulah namanya CINTA


Teman,
Nukilan ini bukan untuk mengusik mu,
Apatah lagi mentertawakan perasaan mu,
Tapi jika kau bertanya padaku
Itulah namanya CINTA.

Ia sukar dilafazkan apatah lagi dibuktikan
Ia pelik dan menghairankan tapi penuh kebahagiaan
Ia sukar ditafsirkan apabila kau masih bisa tertawa tatkala matamu ditakungi kesedihan
Ia mengasyikkan, meruntun perasaan dengan keajaibannya.

Ayat-ayat cinta itu, teman
Adakala sukar untuk diterjemahkan kebenarannya
Tapi usah risau dan ragu
Ikutlah kata hatimu
Kerana kau akan tetap menemui jawapannya di penghujung jalan.

Bila setiap ketika hatimu berlagu riang
Bila hari-harimu dipenuhi warna-warna kebahagiaan
Bila hatimu merintih kerinduan
Bila wajahnya sukar dipadamkan dari ingatan
Bila kau cuba lari tetapi dirinya kian hampir denganmu
Itulah namanya CINTA

Cinta tidak buta tetapi ia boleh membutakan
Cinta tidak mudah dimengertikan, ia penuh pengertian
Cinta tidak harus dipersendakan, jangan sekali disakitkan
Cinta perlukan pengorbanan walaupun terbatas
Namun teman,
Usah risau, usah berfikir hingga merosakkan semangatmu
Teruskan langkah dan yakini lah
Jawapan itu ada...jauh di sudut hatimu.

Kerana Ku Sayang Kamu


seandainya kau ada disini denganku
mungkin ’ku tak sendiri
bayanganmu yg selalu menemaniku
hiasi malam sepiku
kuingin bersama dirimu

kutak akan pernah berpaling darimu
walau kini kau jauh dariku
‘kan slalu kunanti
karena kusayang kamu

hati ini selalu memanggil namamu
dengarlah melatiku
kuberjanji hanyalah untukmu cintaku
takkan pernah ada yg lain

adakah rindu di hatimu
seperti rindu yg kurasa
sanggupkah kuterus terlena
tanpamu di sisiku
kukan selalu menantimu

Align Center* nasihat dr seorang teman- dont let someone be your everything, because when they are gone, you are nothing!

Sunday, September 6, 2009

Juadah Berbuka di Hujung Minggu

Salam para viewers,

Tibalah hari yang ditunggu-tunggu...hahaha, weekend, time ni lah mama nak masak untuk family, kalau tak susahlah mama, kesian lak kat anak bujang tu, yang selalu cakap "mama, mama masaklah lauk yang mcm gitu-gitu tu, yang mama masak dulu"...hahahah.

Setelah bertungkus-lumus bersilat di dapur + menghadap karenah zara yang sibuk jugak nak mengemas (kemaslah anak oii, habis semua barang-barang dalam laci dikeluarkannya termasuklah bawang putih, bawang besar, kentang, lada kering dan asam jawa...phewww) akhirnya berkat kesabaran dan ketabahan yang padu di hati, inilah hasilnya..lauk pauk yang simple tapi menepati kehendak seluruh ahli keluarga...(wah, mcm ayat chef wan lak)

Jom intai!!


1. Sayur campur ala chinese style



2. Daging masak sambal



3. Sambal kentang dgn ikan bilis



4. Ikan kembung goreng berempah


last but not least..


Teh-0 laici

(no ice..tapi dah disejukkan terlebih dahulu)


Syukur, berjaya jugak misi menyiapkan juadah berbuka ni.
Selamat berpuasa semua!!


Thursday, September 3, 2009

Hari Bergambar Sedunia?

Salam sejahtera semua,

Entry kali ni special sedikit, more to photo-blogging. Bukan apa, just nak share with friends, our happy moment together+nak tolong promote sikit blog my friend ni. Eh, tolong promote? Apa salahnya kan, kawan-kawan. Kalau kita tak tolong siapa lagi. Oh ya, suka diingatkan ini takde tujuan apa-apa, to faz, i'm doing this not because i want special price ok, it is because i like all your collections very much. and wish you good luck in your business.

To other friends who like to get all these dress for your little princess, can get it here:
www.mybabywear.blogspot.com.
Happy shopping!!


They are apple of my eyes



My princess, Zara Damia



My little hero, Muhammad Muqri
"peace, ma...peace"


mama punya turn pulak.. hahaha...not bad yeah (i guess)


menyelit jap, this dress bought at babywear blog..nice material,
kt belakang ada tali, very sweet

special pose from my little girl..cak!
and finally


akhirnya puteri beradu di pangkuan bonda.


thank you.












LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts