Thank you so much for following this blog

Friday, July 30, 2010

Kalau esok aku mati...

Kalau esok aku mati
Adakah aku sudah bersedia
Adakah aku boleh menerima
Adakah aku pasrah atas takdir-Nya?

Kalau ditakdirkan esok aku mati
Kumohon ampun pada suami ku
Di atas segala ketelanjuran perbuatanku
Ku hanya manusia biasa, yang tak berupaya
Hanya redha nya menjadi bekalan ku

Kalau esok aku mati
Ku mahu anak-anakku tahu isi hatiku
Ku mahu mereka mengerti akan harapanku
Ku mahu khabarkan akan kasih sayangku

Kalau esok aku mati
Aku mahu keluargaku tahu dan mengerti
Betapa peritnya rasa, aku tetap bahagia
Terima kasih atas segalanya
Terima kasih atas kasih sayang mereka

Kalau esok aku mati
Aku mahu segala-galanya dipermudahkan
Aku mahu teman-teman ku mengingati ku
Dan persahabatan ku
Sebagai sesuatu yang amat manis untuk dikenang
Sampai bila-bila

Kalau esok aku mati
Doakan aku ditempatkan dikalangan orang-orang
yang disayangi-Nya.....




Familiar with this???

Salam to all my friends,
Familiar with this? I forgot...almost forgot. Oh my bad, this shouldnt happened. Allah has send His message through my son. Thank you son, to woke me up when he told me this: I am content that;

Allah is my God
Muhammad SAW is my prophet and messenger
Quran is my Iman
Kaabah is my Qiblat
and Muslims are my brothers.

He is 5 years and can remember all these, how about us???

He said:
I am a Muslim
I am the Khalifah of Allah
I must make myself become a good person
I must help other people become a good people
I must help the world become a good world
I must be a good khalifah of Allah

Hey, i think we all should, right??





















Wednesday, July 28, 2010

Rindu sekolah?

7 rindu sekolah menyamar pelajar
KUALA LUMPUR: Tujuh pemuda yang rindu alam persekolahan ditahan polis semalam selepas menyamar pelajar di sebuah sekolah menengah di Taman Melawati di sini, semalam.

Semuanya yang berumur 20 tahun lengkap berpakaian seragam sekolah termasuk seorang berbaju kurung ditahan ketika leka mengikuti pembelajaran dalam kelas, kata Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan.

Mereka masuk ke sekolah itu kira-kira jam 7.30 pagi dan menyertai perhimpunan pagi sekolah. Selepas tamat perhimpunan, ketujuh-tujuh bekas pelajar itu masuk ke kelas lama masing-masing iaitu kelas mereka ketika tingkatan lima sesi 2007,” katanya.

Kehadiran ‘pelajar baru’ di dalam kelas itu disedari guru yang kemudian menghubungi polis.

“Hasil soal siasat, kami mendapati punca mereka menyamar pelajar sekolah itu atas alasan ingin kembali semula ke alam persekolahan. Mereka duduk dalam keadaan sopan tanpa sedikit pun mengganggu sesi pembelajaran,” kata Abdul Jalil. — Bernama

********************************************************************************
Tergelak besar zur bila baca berita ni di Harian Metro hari ni. Funny tapi ada mesej terselit. Betapa pada suatu ketika kita akan rindukan zaman persekolahan kita.Zaman terkejar-kejar ke sekolah sebab takut ditahan pengawas di pintu pagar, zaman kena rotan di punggung bila tidak mematuhi diciplin yang ditetapkan, zaman merentas desa, zaman kena berdiri atas kerusi atau berjemur di tengah panas atau kena rotan di tapak tangan bila tak siapkan kerja sekolah. Ah, zur turut rindukan zaman persekolahan dulu..

Ada kawan-kawan bertanya, kalaulah masa boleh diundurkan kembali, apa yang zur nak buat? Well, frankly, zur tak ada apa-apa yang perlu dikesalkan. Ya, memang zaman kanak-kanak tu tak seindah orang lain tapi kesusahan dan kepayahan itu lah yang menjadikan zur insan hari ini. Zaman persekolahan? Sangat manis dan selalu teruja jika ia menjadi bahan cerita tatkala berjumpa teman-teman lama tapi jika diundurkan masa? Nothing, i dont want to repeat anything, tak ada apa yang mahu dibetulkan..tak ada apa yang mahu diulang..tak ada walau sebesar zarah pun zur menyesali kehidupan zur di masa lampau hingga mendoakan supaya dapat diundurkan masa....

Talking about those ex-student, rasanya memang mereka tak bermaksud untuk membuat kacau. See, laporan mengatakan bahawa mereka menghadiri perhimpunan,  kemudian masuk ke kelas lama masing-masing dan mengikuti proses pembelajaran seperti biasa tanpa sedikit pun gangguan. Mesti diorang ni dah nekad kan, sampai berani buat macam ni.

Apapun, zur yakin, peristiwa mereka menyamar dan kembali ke sekolah lama ini dan kemudian ditangkap polis akan menjadi satu kenangan manis yang bakal dikongsi dengan anak cucu kelak..hmmm

Manusia.....manusia...

Monday, July 26, 2010

I miss her......

She is my daughter named zara damia, on coming 23rd of Aug, she will be 2. I miss her so much, yes, she is here with me, stay with me but lately i was so busy with my work, came home late and then continue work on Sat and Sun. She with her brother and daddy, sent me to office on Saturday morning and pick up me late evening, both time with cheeky smile on her face. Everyday when i send her to nursery, i will always look at her small hand, wave to me with smile.

I miss her eyes, stare at me every time i get angry, that looks..abit funny yet so soft and full of love made me feel guilty, lead me to hug her, close to my heart and never let her go because she did brought back my smile...she is my everything.

Oh my god, i miss her ...i miss her kiss. So wet, but again..that kissing is full of love...made me crave for it, more and more. Her hand will touch my face...all over the face..eyes, nose and my lips. But, oh no...only one kiss per time, cant demand more, but the best part about her kiss is i always can request for that kiss and warm hug, anytime i want...anytime in my life time.

I miss her...i miss our sweet time together, when she acting that she want whisper something to me, i miss her reaction everytime i talk to her about things that happened to me on that day, with that eyes and cute smile, oh my, i miss her...i miss girl talk, gossiping time together with her.

I miss her...i miss her touch. Everytime after shower, she will sit on my lap, waiting for me there, patiently, for the cute ponytail and complete it with colorful hair clips. Then she will asked for the talcum, with tha cute hands, then with the talcum on his hand, slowly she put it on cheek, forehead and her neck. Then again..she will let me to kiss her...with smile.

Ah, actually lots of things that i miss about her. I want she know that whatever happen, i love her with all my heart, more than words can say....i love u, sayang.

Saturday, July 24, 2010

Kalau dah namanya anak dara....

Salam sejahtera semua..

Ini kisah anak zur, dah lama simpan gambar ni, pagi tadi sebelum memulakan kerja di pagi Sabtu yang penuh permai (hehehe..skema), zur belek-belek gambar-gambar lama, terjumpalah gambar-gambar si anak dara yang dah pandai sibuk mengemas rumah..Kalau dah namanya anak dara kan....Tengoklah aksi dia..
Ini, balik je dari nursery terus ke dapur ambil penyapu dengan scoop tu tau, kitorang tercengang-cengang tengok. Hajat tu ada cuma kemampuan je yang belum...hehehe..ni, dia tengah berusaha nak masukkan secebis kertas kecil yang bersepah atas lantai (tukang sepah pun depa gak..hihihih) ke dalam scoop tu. Mana nak masuk, scoop tu terbalik nak oiii.

 Check kat siling, kipas and frame gambar kat wall, kot-kot ada habuk-habuk atau sarang labah-labah ke..hahaha, ni macam lagak seorang quality control je...

Ye, itulah dia...sendiri sapu sendiri masuk scoop...senyum baik punya...terima kasih anak, kerana buat mama bangga..

Friday, July 23, 2010

Andai ku tahu


Andai ku tahu, 
Kapan tiba ajalku, 
Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku…

Andai ku tahu…
Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku…Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku… 

Andai ku tahu…
Malaikatmu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu..

Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…
Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu

My story...here and there..

Happy Friday everyone..

Today is Friday, we work half-day only (dont be jelous friends, we work 9hours per day from Mon-Thurs, ok, not include overtime job). Normally, i will go out with friends-karaoke, window shopping + shopping (hehehe) or just lepak with them at any restaurant or mamak stall. But today i dont think that i can get time-off for myself, so many things to do, my brain has been jammed, because inside there, so much stuffs to remember and thinks, can't stop and can't slow down too. Woooo...this is bad, man. I really exhausted but yet still have to be patient until my friend come back from his honeymoon leave. We should give and take, right? I tell you this because im thinking to go for holiday within next week, before Ramadhan. Damn, i cant wait...i just cant wait.

Owh, talking about Ramadhan, i was so excited. My son was 5 this year and last night he asked me on how to recite the doa for fasting. Wooo, i was so surprised when i heard he recite that doa fluently. To teacher in Genius Aulad, thanks for made me proud with my son, i respect all of you, you girls did a very good job, well done! keep it up...hehehe..Oh ya, he said this year he want to fasting, i cant believe this but it's okay, he want to try..I know it's hard as hard as explain to him what is fasting, why cant eat and drink..phewww...Seems like to be a mother at this decade is not easy anymore..Kids more advance and creative.

Hey, remember my entry abot my desire phone, blackberry. Well, seems a few friends that follows my blog asked whether i get my blackberry or not..hmmmm...not yet friends. Arghh, i feel so frustated when this issue came out. Am i emotional? No, just i really want it..i want it so much, as much as i want to fly again to Jakarta and spend few days there, OMG, i really have to come back to Jkt, so many shopping to do (:p)..and so many places to visit too, yes, i will go...one day for sure. Friends, dont worry, i will make sure that one day i will get what i want-blackberry, sony snapshot camera and again...Jakarta trip (and two more location in the list-Hong Kong Disneyland and Singapore..next year ya).

That's all for now. For my friends Aravin, thanks for your comment about my blog and my writing skill. I will improve it.

Now time to start my work...hmmm....today will be a very short day for me...talk later ya, take care.



Friday, July 16, 2010

Rezeki secupak takkan jadi segantang???


Salam sejahtera to all my wonderful friends,

Today is Friday and it's closing of a wonderful week soon :). I was so busy this week and lots of things happened to me. Oh ya, i got a good news today but i'm sorry, i cant share it here, too shy to talk about it in here..hehehe..

Well, let's check my entry title today. Rezeki secupak takkan jadi segantang, pernah tak dengar, ini pepatah orang-orang tua lah. Suddenly my friend, Adli Pasha asked me whether is it true when they said about 'rezeki secupak takkan jadi segantang'? Hmmm...

Lama juga zur terdiam, mencari kata-kata azimat yang mampu memberikan senyuman pada si penanya. Lama zur berfikir, zur tenung muka dia yang dah mula senyum-senyum kambing...Maklumlah, soalan tu, kalau dijawab dengan cara yang tidak kena dan jawapan pula serba meragukan, agak susah dan buruk akibatnya, pada hati dan perasaan, yang penting keyakinan diri boleh merudum.

Soalannya: "Kenapa ye, orang tua-tua boleh keluarkan idea bahawa rezeki secupak takkan jadi segantang? Betul ke, zur? Kalau tak betul, mesti takkan wujud pepatah tu kan?"..Setelah terdiam sambil otak ligat berfikir (otak rasa mcm dah jadi otak saintis, setiap minit ada sahaja benda baru yang nak kena ingat, dan benda-benda penting yang perlukan reminder setiap saat supaya tak terlepas dari list tanggungjawab WAJIB!!...huhuhu..), zur tarik nafas panjang dan perlahan, cuba mengatur ayat agar maksud yang bakal zur sampaikan itu boleh diterima dengan jelas.

Orang tua-tua dahulu memang sangat kreatif, sebab itu ada pelbagai pepatah yang diguna pakai sampai ke hari ini, even di zaman moden. Kadang-kadang memang agak ridicilous lah tapi bila difikirkan balik, memang ada maksud tersembunyi. Ia ibarat mentafsir Al-Quran. Kita tak boleh terus menterjemah dan mentafsir sesuatu ayat tanpa memahami ayat sebelum dan selepasnya. Jadi maksud zur, bagi pepatah rezeki secupak takkan jadi segantang tu, mesti ada kata-kata 'pengait' di sebelum dan selepas pepatah tersebut, baru lah maksud dapat disampaikan dengan sempurna.

Maksudnya? Maksudnya, kalau kita terima je macam tu, memang tak akan ada apa-apa pengajaran tapi cuba kalau kita luaskan scope, misalnya sebenarnya diorang katakan pada orang yang pemalas "kalau kau duduk je macam ni, main dam kat kedai hari-hari, memang tak jadi apa lah. Rezeki secupak takkan jadi segantang lah kalau macam tu". Amacam pakcik, ada faham ka?

Zur tak percaya bahawa pepatah ni sebegitu negatif. Atau mungkin ia dicipta oleh seseorang yang percaya bahawa rezeki tu, kalau banyak tu, banyak tu sahajalah, tak akan bertambah lagi. Tapi mungkin dia lupa bila Allah berfirman yang bermaksud "Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka yang mengubah nasib mereke sendiri". Kalau tak usaha, memanglah secupak tak akan jadi segantang, sedangkan busut boleh jadi bukit, air boleh melekukkan batu, sedangkan belakang parang pun kalau di asah selalu boleh menjadi tajam, sedangkan tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia, sedangkan ombak boleh mencipta pantai, takkan lah rezeki secupak takkan jadi segantang...tak gitu??

Yang penting, tepuk dada, tanya selera, tanya hati guna akal...fikir-fikirkanlah...

Tuesday, July 13, 2010

Paul The Octopus..

Hye all,

World Cup ended and Paul de' Octopus did a very good job. So now based on his achievement, Malaysia had decided to get his service by given the most important task to him...See this..cool ha?

 
Poor octopus.. hahahaha

Wednesday, July 7, 2010

A Women's Poem

Hye all, good day ya..

Today was really a busy day for me. Only had my breakfast at 10am, it already consider pre-lunch for me but it's okay. There is a dateline there and my boss said he trust that i can do it and meet the dateline. Well, i cant promise but thanks for trust me, i'll do my best.

As usual, no wonder how busy i am, i will make sure that i will get sometimes to stay quietly at my place and listening to my favorite song while having a cup of coffee. Here, i received this from a friend, and i wanna share this with you girls....it is a women's poem.

 
Before I lay me down to sleep,
I pray for a man who's not a creep,
One who's handsome, smart and strong.
One who loves to listen long,
One who thinks before he speaks,
One who'll call, not wait for weeks.

I pray he's rich and self-employed,
And when I spend, won't be annoyed.
Pull out my chair and hold my hand.
Massage my feet and help me stand.

Oh send a king to make me queen.
A man who loves to cook and clean.
I pray this man will love no other.
And relish visits with my mother.

mmmmm.... hihihihi..
no comment!

Tuesday, July 6, 2010

JJCM - Aroma Ikan Bakar, Pantai Jeram

 Hye, good day everyone,

Last weekend zur and family sempat meluangkan masa jalan-jalan cari makan di Pantai Jeram. Lokasi sebenar atau macamana nak pergi ke sini, kenalah tanya uncle google ye (sebab zur memang bermasalah kalau nak bagi direction kat orang, takut korang tersesat lak nanti, mak jugak yang susah...hehehe).

Orang kata tempat ni famous, zur pun tak berapa sure tapi kitorang main redah je, no GPS tau, ikut instict je ni and tawakal (hahaha..). Nasib baik jumpa. Jom, tengok gambar sambil tu zur boleh cerita panjang lebar lagi.
On the way ke Jeram, berhenti di stesen minyak, isi minyak dulu penuh-penuh, takut tersesat tak jumpa jalan and pulang kosong...hehehe

Inilah dia Aroma Ikan Bakar. Kalau kawan2 pergi sini, jangan confuse sebab di simpang masuk tu ada lagi satu, namanya Medan Ikan Bakar. Lepas masuk simpang, jalan je terus, dalam 50m gitu. Parking lot ada banyak disediakan, bertentangan dengan aroma ikan bakar ni, ada satu kawasan lapang untuk parkir,s ebelah kiri.

Kawasan restoran ni memang luas dan selesa. Kalau macam zur yang bawak anak-anak kecil ni, agak menyenangkanlah jugak sebab jarak antara satu meja dengan meja yang lain agak jauh, so kalau anak menangis atau meragam, takdelah mengganggu kan.

Layanan agak cepat, maybe sebab pekerjanya ramai. Kalau di meja, cuma untuk order air dan nasi. Untuk makanan,kita kena pilih seafood sendiri (sorry masa ni tak snap gambar sebab sibuk mendukung anak sambil pilih udang and ketam...hehehe). Lepas pilih bagitau lah diorang kita nak masak apa, bagitau nombor meja sekali ye.

Ini anak dara zur, yang masih terpinga-pinga sebab masa sampai tu, dia tidur. Ni tengah merengek nak turun dari kerusi sebab sibuk nak ikut si abang yang dah mula tertarik dengan pantai kat sebelah restoran ni.

Pantai jeram betul-betul di hadapan restoran ni. Tapi pantainya takdelah cantik, cukuplah nak berkongsi angin sepoi-sepoi bahasa yang bertiup, buat penambah selera..hehehe

Muqri yang leka melihat pasir, dia mcm confuse sikit, sama ada itu pantai atau kawah gunung berapi..hehehe

Air dah sampai, pilihan kami 4-beranak:  fresh watermelon, fresh apple and hot milo. Ops, jangan lupa air suam tarik,  satu!

Fuyooo...favorite ni, ketam masak cili tapi rasanya agak 'kureng' lah, maybe sebab pedas sangat and isi ketam tu macam lembik sikit. Takpe, lain kali mintak masak lain lak..hihihi

Satu lagi favorite zu, must have kalau pergi seafood restaurant, kerang bakar. Cili cicah dia memang marvellous. Recomended ye..

One more, my son's favorite, butter prawn. Memang cantik tertarik kau memang de bom lah, makan ni cicah dengan sos cicah ketam bakar tu, perghh...tidur malam termimpi-mimpi.

Cak!


Oh...damn!

Good morning everyone,
Today i came late to office..yeah, not too late but it still late (hehehe..). After having a light breakfast with hot milo, and a simple chit-chat with a friend, i starts my work. Owh..there is documents on my table, yes, this one have to forward to my boss, my mat saleh boss which is a project manager of this project.

I stamped it, wrote the project number and here we go..i walked to his room.I met few engineers talking and walking, i smiled to them with good morning wish. Now, im in front of my boss's room. He is there, sitting on his green and comfy padestal. He is wearing purple shirt, looks very smart and sweet. He laid there, looking straight to the wall with both hand on his head, his face looks...blur? No..looks very serious, yes very serious until i regretted my decision to stepped in his room without his permission (yes, it is open door concept, we can always come and see our boss anytime, but of course, i knocked the door first..ops..no door actually, i knocked the wall..hahaha).

But at the time i enter the room, he smile..hmm..actually nope, i think he force to smile.

Me: Hi, good morning, how are you?
Boss: Hello..morning, ..i'm not good
Me: Oh ya? What happened? (at this point, i felt like iam a busybody woman...huhuhu)
Boss: Iam ANGRY !
Me: Owwwhhhh...okay (at this time i turn and stepped out from that room.)

Am i busybody? No, i just asking my normal question when people told me that they are not fine, or they are not good. But i know he is very professional because after 2 minutes i return to my room, he came to me, gave back the documents with a smile, it is just abit but enough to tell me that it is okay for asking. Maybe in future, i shouldn't be too caring (or busybody?)

Hmmmm... Am i? Should I???

Thursday, July 1, 2010

Rupanya, ia sungguh bermakna..

Salam sejahtera everyone, good day ya

Hari ni bermula dengan aman, walaupun sangat sibuk dengan kerja-kerja yang tak pernah habis tapi alhamdullillah, zur boleh melakukannya satu demi satu mengikut aturan nya (skemanya ayat aku pagi ni..hehehe). Owh, tadi masa tengah sibuk checking all the documents on my table, i received one email yang agak menarik dan seronok untuk dikongsikan.

Selama ni, zur tahu bahawa setiap gerak geri dan bacaan dalam solat itu ada makna tersendiri tapi tak detail sangat (yes zuriati, itu tandanya ko kena pergi kelas fardhu ain balik...yes, i will). Okay friends, since sharing is caring, let's read this okay..

Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami, sekadar menyebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah
Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima keampunan daripada Allah seperti membuka diri untuk merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil. Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,
Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya. Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..
Wajburnii (tutuplah aib-aibku)
Warfa'nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa'Aafinii (sihatkan aku)
Wa'fuannii (maafkan aku)
Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..
Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu tetapi tidak dengan sepenuh hati...maka terimakah doa kita oleh-Nya??

hmmmmm...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts