Thank you so much for following this blog

Sunday, August 16, 2009

Vogue ke aku?

Salam sejahtera sahabat yang dihormati...

Hari ni, Ahad, adalah hari-hari yang biasa je. Tiada apa yang luar biasa, kehidupan semua biasa je. Rutin biasa di hujung minggu, melayan anak-anak, cuba menjadi ibu dan isteri yang baik, walaupun masih timbul ketidakpuasan hati di sesetengah pihak. Tapi, nak atau taknak, kita kena terima hakikat bahawa hidup kita ni singkat je, dan kita ni pula tidaklah sempurna. Jadi, jalan terbaik adalah menerima kekurangan dan kelebihan diri seadanya.

Oh ya, Jumaat lepas aku berkesempatan berbual dengan kawan lama, kawan semasa bekerja di office lama dulu, 3 tahun yang lepas. Banyak cerita yang dikongsi, especially pasal anak-anak lah memandangkan anak-anak kami kedua-duanya sebaya. Dah lama bercerita, tetiba keluar satu soalan dari mulut dia...." ko masih vogue lagi ke, zur?". Wah...wah...biar betul ni, vogue ke aku ni selama ni? Macam tak percaya je ada orang tanya aku macam tu.

Soalan tu aku sambut dengan ketawa kecil, ye lah, takkan aku nak mengaku aku vogue lak, dan nak kata aku tak vogue langsung, tak jugak (ha hahaha..masih nak memperasankan diri tuh..). Sebab dia kata " ye lah, dulu kau kan vogue". Wah, satu lagi kenyataan rasmi yang sekaligus mengesahkan ke'vogue'kan aku. Biar betul ni, tak tahu aku nak jawab apa, aku jawab je lah ' takdelah, dah bertaubat dah".

So hari ni, masa tengah lepak-lepak sambil melayan anak-anak, aku cuba mengimbas kembali zaman keremajaan aku (hahaha...tahun depan dh 30, kira tua lah tu, bukan remaja lagi). Rasanya pakaian aku takdelah seksi ke hape, cuma mungkin kena lah pada tempatnya kan. Lagipun aku bertudung, takkanlah aku nak pakai tudung tapi still pakai baju lengan pendek atau seluar
paras lutut, itu dah menyalahi undang-undang. Oh, aku rasa maksud vogue tu mungkin dari segi karektar aku yang happy-go-lucky, friendly and suka menyanyi-nyanyi masa kat opis lama tu (hey...my hobby is karaoke lah, tapi suara takdelah sedap sangat, tapi kalau dodoikan anak tu, setakat ni, diorang for sure terlena...heheheh). Pas tu lak, aku suka pakai baju ketat sikit (heheheh).

Oh, tapi itu dulu, kawan. Nampaknya masa telah mematangkan aku. Ye, kehadiran 2 orang cahayamata juga telah menjadikan aku seorang WANITA. Vogue tu, tengoklah, sometimes bila aku rasa nak vogue, aku vOgue lah secara bersopan, kalau aku rasa nak simple je. aku still usahakan agar simple aku tu tak terlalu simple sehingga masuk dalam kategori seksi lak kan. Orang kata, berpada-pada lah kan.

Oklah, cukuplah dengan gelaran vogue tu. Kalau kawan-kawan still nak panggil aku mamavogue, aku terima je, itu lebih baik dari digelar minah kurang ajar kan. Tapi skang ni, mamavouge ni sedang cuba memperbaiki diri. Mana yang tak elok, cuba dijauhkan, mana yang elok, cuba jadikan cara hidup. Yelah, kita hidup tak lama, nak pulak skang ni ada bermacam penyakit berbahaya, siapa tahu mungkin esok kita tiada lagi di dunia ni....

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

Popular Posts